Proč se nám dnes tolik líbí dynamika kryptoměny č. 1 — Bitcoinu

Investoři by se měli držet jednoduchosti a zaměřit se na ty nejrozvinutější kryptoměny.

Očekával bych, že se investoři budou dlouho snažit najít aktiva, která by měla lepší výkonnost než Bitcoin (BTC -2,27 % ). Za posledních deset let nejcennější kryptoměna světa prudce vzrostla 121krát. Pokud byste před deseti lety investovali 1 000 dolarů, dnes byste měli k dispozici neuvěřitelných 121 000 dolarů.

Zde se dozvíte, proč je Bitcoin i po svém monumentálním výkonu v uplynulém desetiletí stále tou nejlepší kryptoměnou, kterou si můžete koupit za 1 000 dolarů v srpnu.

Zdroj: Getty Images

Bitcoin je koncept, který mění pravidla hry

Když byl v říjnu 2008 vydán whitepaper Bitcoinu, představil způsob, jak si dvě strany mohou přímo digitálně posílat peníze bez použití zprostředkovatele. To dříve prostě nebylo možné.

Skutečnost, že Bitcoin je decentralizovaný a bez hranic, bez kontroly jediného subjektu, je sama o sobě průlomem, který mění pravidla hry. Co je však skutečně výjimečné, je pevný limit nabídky. V oběhu bude vždy jen 21 milionů mincí, a to díky předem stanovené míře inflace, která je vyryta do softwaru. Bitcoin navíc nebyl nikdy hacknut, což z něj možná dělá nejbezpečnější počítačovou síť na světě.

Vlastnosti bitcoinu jsou rozhodně přesvědčivé. Ještě více však vyniknou, pokud se na blockchainovou síť podíváme ve vztahu k současnému finančnímu systému.

Podívejte se na USA, dominantní světovou ekonomiku. Navzdory tomuto vedoucímu postavení vláda nadále operuje s obrovským fiskálním deficitem, který se pravděpodobně nikdy nezmění. Výsledkem je federální dluh ve výši 35 bilionů dolarů. V důsledku toho se za posledních 20 let rychle zvýšila i peněžní zásoba, jejíž konec je v nedohlednu.
Tato nepříznivá situace není v USA ojedinělá a vede k neustálému znehodnocování fiat měn. To samo o sobě ukazuje, proč je Bitcoin potenciálně lepším finančním aktivem.

Dlouhodobé plusy Bitcoinu

Viděl jsem několik velmi optimistických scénářů konečného vzestupu Bitcoinu. Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest ve svém býčím výhledu věří, že cena Bitcoinu do roku 2030 vzroste na 3,8 milionu dolarů – za předpokladu, že si tato kryptoměna vynutí vyšší alokaci v investičních portfoliích, ať už jde o jednotlivce, instituce, centrální banky nebo korporace a jejich rozvahy.

Budoucnost předvídat neumím, ale myslím, že tato vznešená prognóza není pravděpodobná. Do budoucna lze rozumně očekávat, že výnosy bitcoinu nebudou zdaleka tak úžasné jako v minulosti. Taková je prostě povaha aktiva, které začíná zrát.

Vhodnější srovnání staví Bitcoin vedle sebe se zlatem. Obě jsou vnímány jako komodity, přičemž jedna je čistě digitální a druhá fyzická. Zlato se jako uchovatel hodnoty používá již tisíce let a dodnes je vnímáno jako bezpečné aktivum. Bitcoin se snaží být něčím podobným.

Podle mého názoru má špičková kryptoměna příznivější vlastnosti než zlato. Protože je bitcoin digitální, je přenosnější, ověřitelnější a dělitelnější.
S bitcoinem se také snadněji provádí transakce, protože existují služby zřízené k usnadnění jeho používání. Zkuste použít zlato k placení čehokoli. To není praktické. Vzhledem k tomu, že svět se stále více posouvá směrem k budoucnosti založené na technologiích a propojení, má bitcoin šanci stát se důležitější součástí globální ekonomiky.

Za předpokladu, že tržní kapitalizace Bitcoinu ve výši 1,2 bilionu dolarů se jednoho dne vyrovná tržní kapitalizaci zlata ve výši 16,9 bilionu dolarů, je zde 1 300% nárůst. Není nerozumné očekávat, že Bitcoin může nakonec hodnotu drahého kovu překonat.

Samozřejmě jediným způsobem, jak může mít každý investor vůbec šanci tento potenciální růst zachytit, je být schopen zvládnout nevyhnutelnou volatilitu a mít velmi dlouhodobé myšlení. Investovat v srpnu 1 000 USD do bitcoinu a držet ho deset let nebo déle by se mohlo ukázat jako velmi lukrativní finanční rozhodnutí.

Zdroj: Shutterstock