Dolar se pohybuje kolem ročního minima, tradeři čekají na info ohledně škrtů Fedu

Dolar se ve středu držel blízko nejnižší hodnoty za více než rok vůči koši srovnatelných měn a šterlink se obchodoval těsně pod mnohaletými maximy, protože trhy se soustředily na informace o rozsahu všeobecně očekávaného snížení úrokových sazeb v USA v příštím měsíci.

Kryptoměna bitcoin se v Asii dostala do centra pozornosti a po prolomení pod úroveň podpory kolem 60 000 dolarů klesla o více než 4 %.

Australský dolar vzrostl na osmiměsíční maximum poté, co údaje ukázaly, že domácí inflace v červenci zpomalila na čtyřměsíční minimum, ale celkový pokrok při zmírňování růstu cen zklamal. Naposledy se pohyboval beze změny na úrovni 0,06793 USD.

„Australská rezervní banka se na zářijovém zasedání pravděpodobně neotočí, což by mohlo AUD v krátkodobém horizontu dodat další vrstvu síly spolu s cyklickým oslabením USD a stabilní dynamikou globálního růstu,“ uvedl Charu Chanana, vedoucí oddělení měnové strategie společnosti Saxo.

Zdroj: Canva

Jinde byly celkové pohyby na devizovém trhu nevýrazné, protože obchodníci očekávali nové náznaky o stavu největší světové ekonomiky.

Investoři shodně sázejí na to, že Federální rezervní systém začne příští měsíc snižovat úrokové sazby po holubičím příklonu předsedy Jeroma Powella z minulého týdne, přičemž debata se nyní soustředí na to, zda půjde o supervelké snížení o 50 bazických bodů.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) se aktuální cena pohybuje na úrovni 36% šance na větší snížení, zatímco před týdnem to bylo 29 %.

Trhy, které jsou plně naceněny na snížení o 25 bazických bodů příští měsíc, vidí do konce roku uvolnění v hodnotě něco málo přes 100 bazických bodů.

Předběžný odhad hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí bude zveřejněn koncem tohoto týdne spolu s jádrovým indexem výdajů na osobní spotřebu (PCE), což je Fedem preferovaný ukazatel inflace.

Vzhledem k tomu, že se pozornost přesouvá od inflace k síle ekonomiky, je však význam údajů PCE z tohoto týdne „sporný“, uvedl Matt Simpson, hlavní analytik trhu ve společnosti City Index.

„Bude zapotřebí silného proinflačního překvapení, aby se rozptýlila očekávání vícenásobného snížení ze strany Fedu.“

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči koši měn, byl naposledy o 0,2 % výše na úrovni 100,78 a pohyboval se nad 13měsíčním minimem 100,51, kterého dosáhl v předchozí seanci.

Za celý měsíc dolar klesl o 3,4 %, čímž se dostal na cestu k největšímu měsíčnímu poklesu od listopadu 2022.

Avšak vzhledem k tomu, že trhy již několik týdnů oceňují uvolňování od září, zdá se, že momentum poklesu dolaru slábne a podpora se vytvořila kolem úrovně 100,18/30, uvedl Simpson.

Sterling si po úterním dosažení nejvyšší hodnoty od března 2022 vůči americké měně na 1,3269 USD připsal 0,14 % na 1,3243 USD.

Euro se posunulo o 0,24 % na 1,1156 USD, ale nacházelo se nedaleko 13měsíčního maxima, kterého se dotklo na začátku týdne.

Jen se dále vzdálil od pondělního třítýdenního maxima 143,45 vůči americké měně a naposledy byl o 0,23 % níže na 144,33 za dolar.

Novozélandský dolar klesl o 0,1 % na 0,6246 USD. V kryptoměnách bitcoin naposledy klesl o 4,1 % na 59 329 dolarů poté, co se dříve během obchodování propadl o více než 6 %.

Asijský devizový trh oslabuje, protože dolar znovu získává půdu pod nohama

Většina asijských měn se ve středu snížila, protože dolar získal zpět své nedávné ztráty, zatímco australský dolar byl výjimkou, protože údaje o inflaci podpořily jestřábí postoj rezervní banky.

Přesto bylo oživení amerického dolaru omezené, stejně jako ztráty na regionálních trzích, protože obchodníci zůstali optimističtí ohledně snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem v nadcházejícím měsíci. Další náznaky ohledně potenciálního snížení sazeb by měly nabídnout údaje o inflaci, které budou zveřejněny koncem tohoto týdne.

Obavy ohledně Číny také udržovaly sentiment vůči Asii na uzdě poté, co Kanada uvalila vysoká obchodní cla na sektor elektromobilů v této zemi.

Australský dolar na téměř osmiměsíčním maximu díky lepkavému indexu spotřebitelských cen

Australský dolar patřil v Asii k těm, kterým se dařilo lépe, když pár AUDUSD vzrostl o 0,1 % na téměř osmiměsíční maximum poté, co údaje o indexu spotřebitelských cen za červenec byly silnější, než se očekávalo.

Celkový index spotřebitelských cen vzrostl o 3,5 % a mírně překonal očekávání kvůli vysokým cenám potravin, ačkoli dotace na náklady na elektřinu pomohly snížit celkovou inflaci.

Základní index spotřebitelských cen klesl ze 4 % na 3,7 %, ale stále zůstal výrazně nad 2% až 3% cílem australské centrální banky.

Zdroj: Canva