Analytici vidí pokles akcií Nvidia po výsledcích jako příležitost k nákupu

Potenciální zklamání z předpokládaných marží za čtvrté fiskální čtvrtletí vedlo analytiky k názoru, že poobchodní skluz společnosti Nvidia Corp. nabízí investorům slibnou příležitost k nákupu. I přes obavy spojené s výhledem tržeb společnosti za třetí fiskální čtvrtletí, který dosáhl hodnoty 32,5 miliardy USD, což překonalo očekávání trhu, se však nepodařilo splnit dříve zvýšený výhled. Tento mírný nesoulad mezi očekáváním a realitou vedl k mírnému poklesu akcií v předobchodní fázi čtvrtečního obchodování. Přesto analytici vidí v této situaci příležitost a vyzývají investory, aby tento pokles využili.

Analytik společnosti Cantor Fitzgerald C. J. Muse, jeden z těch, kteří podporují nákup akcií Nvidia, zdůraznil, že i když hrubá marže pro příští čtvrtletí byla stanovena na 72 % až 73 %, což je nižší než očekávaných 75,6 %, je pravděpodobné, že tato ztráta bude kompenzována lepšími průměrnými prodejními cenami a stabilním růstem tržeb. Museho tým zůstává přesvědčen, že základní ukazatele společnosti Nvidia jsou stále pevné a nadále naznačují, že akcie jsou podhodnocené. Z tohoto důvodu ponechává akciím rating overweight s cílovou cenou 175 USD, což naznačuje očekávání pozitivního vývoje akcií v blízké budoucnosti.

Nvidia Corp. (NVDA)

Podobně optimisticky se vyjádřil i Harsh Kumar ze společnosti Piper Sandler, který poukazuje na to, že Nvidia Corp. se potýká s problémy s výtěžností svého nového čipu Blackwell, což způsobilo mírné zpoždění a pravděpodobně ovlivnilo výhled tržeb. Navzdory těmto komplikacím však Nvidia odhaduje, že produkt Blackwell přinese ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí miliardy dolarů. Kumar zdůrazňuje, že společnost se soustředí spíše na optimalizaci rychlosti a objemu výroby než na efektivitu dodavatelského řetězce, což by mělo pomoci při zvládání těchto výzev. Předpokládá, že hrubé marže společnosti Nvidia se během dvou až tří čtvrtletí vrátí do poloviny sedmdesátých let, a proto na akcie Nvidia Corp. také umístil rating overweight s cílovou cenou akcií 140 USD.

Vivek Arya z Bank of America rovněž varuje, že akcie Nvidie mohou být volatilní, protože výhled tržeb nesplnil býčí očekávání investorů, kteří doufali v hodnoty mezi 33 a 35 miliardami dolarů. Arya přičítá tuto diskrepanci především zpoždění uvedení čipu Blackwell na trh, ale zároveň pevně věří v růstový potenciál společnosti Nvidia. Zdůrazňuje, že navzdory krátkodobým výkyvům zůstává Nvidia dobře pozicionována díky svým dobrým výsledkům v oblasti realizace a dominanci na trhu, kde má více než 80% podíl. Nadále proto trvá na svém nákupním ratingu a zvýšil cílovou cenu z původních 150 USD na 165 USD.

Zdroj: Getty Images

Stacy Rasgon ze společnosti Bernstein Research rovněž věří v potenciál společnosti Nvidia a poukazuje na trh datových center jako na nevyužitý zdroj významného růstu. I když připouští, že nedávný výhled hrubých marží je zklamáním, očekává, že se tyto marže zotaví a budou se pohybovat v rozmezí 73 až 74 %. Rasgon předpokládá, že jakmile produkt Blackwell dozraje, bude Nvidia schopna optimalizovat svou cenotvorbu a dodavatelský řetězec, což přispěje ke stabilizaci marží. Kromě toho začlenění většího množství softwaru do mixu by mělo také přispět k růstu marží. Rasgon zůstává optimistický ohledně dlouhodobých vyhlídek společnosti a ponechává akciím Nvidia rating outperform s revidovanou cílovou cenou 155 USD, což je více než jeho předchozí cíl 130 USD.

Závěrem lze říci, že navzdory aktuálním debatám kolem finanční situace společnosti Nvidia Corp. zůstává mnoho analytiků optimistických ohledně jejích budoucích vyhlídek. Zatímco krátkodobé překážky, jako je zpoždění uvedení čipu Blackwell na trh a nižší než očekávané marže, mohou vyvolat volatilitu akcií, dlouhodobý potenciál společnosti zůstává silný. Analytici poukazují na to, že základní ukazatele společnosti zůstávají pevné, a věří, že Nvidia je dobře připravena na to, aby využila příležitostí na rostoucím trhu s datovými centry a dalšími technologiemi. Pro investory, kteří jsou ochotni čelit krátkodobé volatilitě, by současný pokles akcií mohl představovat atraktivní příležitost k nákupu.