Euro klesá po údajích o inflaci a obavách z německé politiky

Euro vůči dolaru kleslo poté, co údaje o inflaci z Německa a Španělska vedly investory ke zvýšení sázek na cyklus uvolňování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. Inflace v srpnu klesla v šesti důležitých německých spolkových zemích, což naznačuje, že by se národní inflace mohla tento měsíc znatelně snížit, zatímco ve Španělsku klesla na nejpomalejší tempo za poslední rok.

Jednotná měna eurozóny klesla o 0,2 % na 1,1098 USD poté, co se dostala na 1,1072 USD, přičemž před zveřejněním německých údajů se obchodovala za 1,1128 USD. V pátek dosáhla 13měsíčního maxima na úrovni 1,1201 USD.

Peněžní trhy ocenily snížení sazeb ECB v roce 2024 na 67 bazických bodů, přičemž před zveřejněním údajů to bylo přibližně 63 bazických bodů.

Investoři nyní čekají na páteční zveřejnění amerického jádrového indexu cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) – preferovaného měřítka inflace Federálního rezervního systému -, který by mohl poskytnout vodítka ohledně výhledu sazeb v USA. Před volbami ve třech východních spolkových zemích Německa byli vůči jednotné měně opatrní, protože dvě strany – jedna krajně pravicová a jedna ekonomicky krajně levicová – získávají dohromady 40 až 50 % hlasů. „Výsledky z Durynska mohou být negativním šokem pro pozorovatele eura, kteří mají tendenci být citliví na politický vývoj, který ukazuje na nejisté politické vyhlídky na kontinentu,“ uvedl Thierry Wizman, globální forexový a kurzový stratég společnosti Macquarie. Durynsko a Sasko hlasují 1. září a Braniborsko je následuje 22. září. „Možné důsledky zahrnují drastické změny v regionální politice, rozpad národní koalice, změnu národní fiskální politiky a změnu orientace německé politiky vůči EU a zahraniční politiky, a to v sestupném pořadí pravděpodobnosti,“ uvedl Christian Schulz, zástupce hlavního evropského ekonoma Citi.

Zdroj: Canva

Na širším trhu dolar po německých údajích vzrostl poté, co ve středu získal nové momentum.

Americká měna se za dosavadní měsíc propadla o zhruba 2,9 %, čímž se dostala na cestu k nejprudšímu měsíčnímu poklesu za posledních devět měsíců.

Snížení základní úrokové sazby V USA

Někteří analytici uvedli, že reakce dolaru na Powella byla přehnaná, protože jeho výslovné pokyny ke snížení sazeb sice měly určitý význam, ale investoři již dávno před Jackson Hole plně ocenili uvolnění měnové politiky o zhruba 100 bazických bodů.

Podle nástroje CME FedWatch trhy plně ocenily snížení sazeb ze strany Fedu o 25 bazických bodů v příštím měsíci a zhruba 35% šanci na nadstandardní snížení o 50 bazických bodů.

Dolarový index se naposledy nacházel o 0,16 % výše na úrovni 101,18, stále na dostřel od úterního 13měsíčního minima 100,51 bodu.

Prezident Federální rezervní banky v Atlantě Raphael Bostic ve středu uvedl, že možná „nastal čas pohnout“ se snižováním sazeb, ale chce si být jistý, než stiskne spoušť.

Výrazně se dařilo americkému dolaru, který se vyšplhal na osmiměsíční maximum 0,6295 USD poté, co průzkum ukázal, že novozélandská podnikatelská důvěra v srpnu vyskočila na nejvyšší úroveň za posledních deset let. Naposledy vzrostl o 0,53 % na 0,6298 USD.

Novozélandská centrální banka (Reserve Bank of New Zealand) počátkem tohoto měsíce poprvé za více než čtyři roky snížila úrokové sazby a naznačila, že další snížení ještě přijde.

Kurz jenu se téměř nezměnil a činil 144,53 za dolar a za celý měsíc si připisoval 3,7 %.

Japonští investoři byli v týdnu do 24. srpna čistými kupci zahraničních dluhopisů.

Oslabení amerického dolaru zvýšilo „chuť Japonců nakupovat zahraniční dluhopisy a akcie“, uvedl Derek Halpenny, vedoucí oddělení výzkumu globálních trhů ve společnosti MUFG.

Vzhledem k omezenému oživení měnového páru amerického dolaru vůči jenu „můžeme předpokládat, že dominantním kupcem mohly být japonské banky s volnými dolary,“ dodal.

Tvůrci politiky v Bank of Japan (BOJ) signalizovali, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, pokud inflace zůstane v kurzu.

Zdroj: Shutterstock