Které akcie v tuto chvíli nakupuje gigant Berkshire Hathaway?

Věštec z Omahy si stále drží několik jmen, která by se hodila do portfolia téměř kohokoli jiného.

Najít v daném okamžiku skvělou akcii k nákupu není příliš těžké. Najít jméno, které můžete s jistotou koupit a držet navždy, je však jiný příběh. Daná společnost musí mít trvalou sílu. To znamená, že musí podnikat v oboru, který je nejen trvale žádaný, ale i samotná organizace musí být ochotná – a schopná – se vyvíjet a přizpůsobovat podle potřeby. To není málo.

Takové společnosti však existují a nepřekvapuje, že Berkshire Hathaway (BRK-A) (BRK-B) Warrena Buffetta jich má několik už dlouho. A vzhledem k tomu, že Buffettova oblíbená doba držení je „navždy“, je velká šance, že v portfoliu Berkshire zůstanou.
Zde je bližší pohled na tři z těchto nejlepších sázek pro vás právě teď.

1. Coca-Cola

Společnost The Coca-Cola Company (KO) samozřejmě znáte. Je to přece největší a nejznámější nápojová společnost na světě.
Je to však mnohem víc než jen její stejnojmenná cola. Coca-Cola vlastní také čaj Gold Peak, džusy Minute Maid, sportovní nápoje Powerade, vodu Dasani a další. Tato rozmanitá řada výrobků znamená, že nápojový gigant má vždy někomu co prodat bez ohledu na neustále se měnící preference spotřebitelů. Společnost jen musí tyto produkty vhodně prodávat, což The Coca-Cola Company vždy dělala dobře a je to jeden z hlavních důvodů, proč vlastnit podíl v této organizaci.

Možná hlavní důvod, proč je Warren Buffett dlouhodobým fanouškem společnosti Coca-Cola, je však pro všechny investory praktičtější a hmatatelnější. Tím je její dividenda. Nejenže ji společnost vyplácí jako hodinky každé čtvrtletí již několik desetiletí, ale v posledních 62 letech každoročně zvyšuje roční výplatu dividend. Na celém světě existuje pouze 8 dalších společností, které se mohou pochlubit lepšími výsledky v oblasti růstu dividend. Zdá se také nepravděpodobné, že by tento nápojový gigant v dohledné době ztratil své místo v žebříčku, pokud vůbec někdy. Jeho výrobky a značky jsou prostě příliš pevně spjaty s naší kulturou.

Mimochodem, výhledový dividendový výnos společnosti činí 2,8 %. Můžete najít akcie s lepším výnosem, ale nenajdete jich mnoho s takovým dividendovým rodokmenem a tak nízkou mírou rizika.

Zdroj: Getty Images

2. Bank of America

Každý, kdo čte tento článek, již pravděpodobně ví, že Berkshire Hathaway v průběhu posledních několika týdnů intenzivně odprodává části své pozice v Bank of America (BAC). Podle posledního sčítání prodala druhou největší banku v zemi v hodnotě téměř 4 miliard dolarů, čímž BofA degradovala z druhé největší pozice konglomerátu na třetí největší. To není zanedbatelné.

Novinové titulky však z tohoto kroku možná dělají větší vědu, než si zaslouží. Je možné, že Buffett a jeho zástupci prostě jen přehodnocují držení akcií Berkshire poté, co se staly příliš silnými. Díky solidním ziskům bankovních akcií, které zaznamenaly od konce loňského roku, tvořily ještě před několika týdny akcie Bank of America zhruba 15 % portfolia Berkshire. Ve stejném duchu snižování rizika Berkshire Hathaway snižuje svůj podíl ve společnosti Apple (AAPL), který v jednu chvíli na začátku tohoto roku tvořil více než třetinu podílů Berkshire ve veřejně obchodovaných společnostech.

Je také možné, že Warren Buffett předvídá, že nás čekají vyšší sazby daně z kapitálových výnosů, a usoudil, že nyní je ten správný čas vybrat alespoň část zisků.

Jistě, je tu i ekonomická stránka věci. Přetrvávající vysoká inflace si začíná vybírat jasnou daň. Značka Philadelphia amerického Federálního rezervního systému uvádí, že od poloviny letošního roku dosáhla delikvence v oblasti úvěrů ve Spojených státech dvanáctiletého maxima, a sama Bank of America ve svých výsledcích za druhé čtvrtletí oznámila totéž pro své vlastní úvěrové portfolio. Její rezervy na úvěrové ztráty například ve druhém čtvrtletí přesáhly 1,5 miliardy dolarů, což je více než 1,3 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí a více než v meziročním srovnání, kdy činily 1,1 miliardy dolarů. Za předpokladu, že se stav ekonomiky brzy výrazně nezlepší, by se tyto ukazatele mohly ještě zhoršit, než by se zlepšily. Takto se ostatně pomalu vyvíjela situace po krachu rizikových hypoték v roce 2007.

Jde o to, že přes veškerou rétoriku, která provází Buffettův nedávný prodej části těchto akcií, Berkshire stále drží akcie Bank of America v hodnotě zhruba 37 miliard dolarů. To zrovna nesvědčí o tom, že by neměl důvěru v dlouhodobou budoucnost banky.

Zdroj: Reuters

3. Apple

V neposlední řadě si na seznam akcií Warrena Buffetta, které je třeba koupit a držet navždy, přidejte již zmíněnou společnost Apple.

Dobře, je to sice tak často navrhovaná volba, že se z ní stalo téměř klišé. Berkshire Hathaway také snižuje svou pozici v tomto technologickém titánovi, a to i přes pokračující růst akcií do rekordních hodnot, což podkopává býčí argument.

Udělejte krok zpět a podívejte se na to z širšího pohledu. I po nedávném omezení ze strany Berkshire je Apple stále jedinou největší pozicí Berkshire Hathaway s hodnotou necelých 29 % akciového portfolia konglomerátu. To o mnohém vypovídá.

Pokud se vám líbí, že se Buffettovi stále líbí, možná budete chtít do tohoto jména vstoupit dříve než později. Další významná akce společnosti Apple je naplánována na 9. září, během níž bude světu představena nová generace iPhonu 16, která bude schopna využívat umělou inteligenci. Tato iterace populárního smartphonu by se měla začít prodávat ještě před koncem letošního roku, což pravděpodobně znovu nastartovalo růst jinak stagnujících prodejů iPhonů (které mimochodem stále tvoří polovinu příjmů Applu). Společnost IDC, která se zabývá průzkumem trhu, proto předpovídá, že dodávky smartphonů s generativní umělou inteligencí dosáhnou letos 234 milionů kusů a v roce 2028 přesáhnou 900 milionů kusů, protože tato technologie se z pouhého mainstreamu stane plnohodnotnou normou. Společnost Apple bude jistě v centru tohoto růstu.

Samozřejmě, že s větším počtem aktivně používaných iPhonů bude Apple generovat také spoustu dalších vysoce maržových příjmů ze služeb.