Dolar čeká vítězný týden před zveřejněním klíčových dat o inflaci

Americký dolar v pátek mírně vzrostl a před zveřejněním klíčových údajů o inflaci byl na cestě ukončit pětitýdenní sérii ztrát.

Ve 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 101,314 poté, co se ve čtvrtek vyšplhal na nejvyšší úroveň od 22. srpna na 101,58 bodu.

Dolar je na cestě k týdennímu zisku

Dolar je tento týden na cestě k 0,6% zisku, což by byl jeho nejlepší týden od začátku dubna, k čemuž přispěly přetrvávající známky odolnosti americké ekonomiky poté, co údaje o hrubém domácím produktu ukázaly, že ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla více, než se původně odhadovalo.

Americká měna je však stále připravena na pokles o zhruba 2,5 % v srpnu, což by byl její nejhorší měsíc od listopadu, protože obchodníci počítali s tím, že Federální rezervní systém zahájí cyklus snižování sazeb.

V projevu na každoročním sympoziu Fedu v Jackson Hole minulý týden předseda Fedu Jerome Powell uznal nedávný pokrok v oblasti inflace a uvedl, že „nastal čas pro úpravu politiky“.

Trhy to pochopily jako téměř záruku snížení sazeb na zasedání příští měsíc, což by bylo první takové snížení po více než čtyřech letech.

Nadále však přetrvává diskuse o velikosti snížení i o tempu budoucího snižování sazeb.

Cenový index výdajů na osobní spotřebu, preferované měřítko inflace Federálního rezervního systému, bude zveřejněn později během zasedání a mohl by do této debaty přinést více informací.

Zdroj: Getty Images

Inflace v eurozóně se zpomaluje

V Evropě se mezitím měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % výše na 1,1092 poté, co zveřejnění srpnové spotřebitelské inflace v eurozóně potvrdilo známky zpomalování inflace.

Index spotřebitelských cen v eurozóně v srpnu meziročně vzrostl o 2,2 %, což představuje pokles z 2,6 % v předchozím měsíci a meziměsíční nárůst o 0,2 %.

Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby v červnu a prudký pokles inflace pravděpodobně přiměje tvůrce politiky k dalšímu snížení příští měsíc.

Měnový pár GBP/USD posílil o 0,2 % na 1,3188, tedy do blízkosti nejsilnější úrovně od března 2022, k čemuž přispělo očekávání, že Bank of England bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni déle než ve Spojených státech a eurozóně.

BoE 1. srpna snížila sazby o 25 bazických bodů na 5 % a peněžní trhy počítají s dalším snížením o 40 bazických bodů do konce roku.

Jen se blíží nedávným maximům

V Asii se kurz měnového páru USD/JPY ustálil na úrovni 145,01, tedy blízko minim dosažených na začátku srpna, v době vrcholícího projenového obchodování.

Údaje oindexu spotřebitelských cen z Tokia ukázaly, že inflace v srpnu vzrostla o něco více, než se očekávalo, přičemž jádrová inflace se v souvislosti se zlepšujícími se soukromými výdaji vrátila k 2% ročnímu cíli Bank of Japan.

Tento údaj podpořil názor, že rostoucí inflace poskytne BOJ v letošním roce větší prostor pro další zvyšování úrokových sazeb. Údaj o CPI také pomohl trhům odhlédnout od neuspokojivých výsledků průmyslové výroby a maloobchodních tržeb.

Mezitím pak se měnový pár USD/CNY obchodoval o 0,1 % níže na 7,0907 a klesl tak na nejnižší úroveň od konce prosince.

Jüan spolu s širšími čínskými trhy podpořila zpráva, že Peking plánuje refinancovat hypotéky v hodnotě 5,4 bilionu dolarů, což je vzpruha pro trh s nemovitostmi, který je jádrem čínského hospodářského poklesu.

Směřování k recesi v USA nemusí znamenat oslabení USD – MacQuarie

Americký dolar získal v noci impuls v souvislosti se zveřejněním údajů o růstu ve druhém čtvrtletí, které byly silnější, než se očekávalo. A i když americká ekonomika směřuje k recesi, nemusí to podle MacQuarieho znamenat oslabení dolaru.

V 7:00 SEČ (11:00 SEČ) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 101,325 poté, co se ve čtvrtek vyšplhal na nejvyšší úroveň od 22. srpna na 101,58 bodu.

Nedávné zhoršení podmínek na americkém trhu práce vypadá znepokojivě, protože tolik debat o recesi/recesi a tolik ukazatelů recese se soustředí na trendy v údajích o americkém trhu práce, uvedli analytici společnosti MacQuarie v poznámce z 29. srpna.

A to i přesto, že „volání po recesi“ NBER není založeno na „pravidlech“, která by se týkala pouze pracovních míst, ale sledují ekonomiku v širším měřítku.

Nicméně i kdyby se Spojené státy přiblížily recesi, nemuselo by to znamenat slabší dolar, dodala banka.

I další ekonomiky zaznamenávají slabost (např. Německo) nebo jsou nastaveny tak, aby ji také zaznamenaly (např. Velká Británie), což naznačuje, že EUR/USD a GBP/USD dosahují vrcholu.