Nejlepší akcie EV, do které bych nyní investoval alespoň 1 000 dolarů

Na trhu s elektromobily (EV) to nyní není snadné. Dosavadní prodeje v roce 2024 zaostaly za očekáváním a někteří výrobci stáhli plány na rozšíření nabídky elektromobilů. Pokud však patříte mezi dlouhodobé investory, může být právě teď nejlepší příležitost za poslední roky, jak zhodnotit peníze. Ze všech akcií elektromobilů mě teď zaujala jedna konkrétní.

Vlak s elektromobily se rozjel

Před několika lety se trh nemohl nabažit akcií elektromobilů. Například akcie společnosti Tesla testovaly nová maxima, zatímco Lucid Motors i Rivian Automotive (RIVN) vstupovaly na burzu s velkými fanfárami. Od těchto maxim však ocenění prudce kleslo. Poměr ceny k tržbám společnosti Tesla se snížil téměř o třetinu. U společností Lucid a Rivian se mezitím poměr ocenění snížil o 90 % a více, i když tento propad je částečně způsoben značným skokem v prodejích od doby, kdy obě společnosti vstoupily na burzu.

Problém se zjevně týká celého odvětví. Ale i přes krátké období poklesu prodejů společnosti Tesla na začátku tohoto roku většina výrobců po celé toto období pokračovala v rychlém růstu prodejů. V čem je tedy problém?

Zdroj: Getty Images

Je to klasický problém reality versus očekávání. „Prodejní dynamika elektromobilů (EV) celosvětově zpomaluje a hybridy (HEV) a plug-in hybridy (PHEV) se ukazují jako konkurenceschopnější, než se původně předpokládalo,“ uzavírá nedávná výzkumná zpráva společnosti Goldman Sachs. Zpráva konkrétně viní ze zpomalení tempa růstu omezené nabíjecí sítě, vysoké úrokové sazby a kapitálové náklady a nejistotu ohledně vládních dotací.

Pokles růstu prodeje společnosti Rivian tento obrázek dobře vykresluje. Před rokem čtvrtletní meziroční růst tržeb přesahoval 100 %. V posledním čtvrtletí však růst tržeb činil pouze 3,3 %. Utlumený růst zdrtil celé odvětví, jehož velká část se obchoduje s prémiovým oceněním.

Pokud se však chcete do akcií elektromobilů teprve dostat, může to být nejlepší příležitost za poslední roky.

Zdá se, že nyní je ten správný čas vsadit na Rivian

I když podmínky na trhu nejsou nyní tak příznivé, pro dlouhodobé investory by to mohla být skvělá příležitost. Jak ukazuje výzkum Goldman Sachs, po zpomalení růstu v roce 2024 se stále očekává masivní růst. „Navzdory současnému zpomalení růstu elektromobilů,“ uzavírá její výzkum, “náš základní scénář stále počítá s tím, že objem prodeje elektromobilů v roce 2024 meziročně vzroste o 21 %.“ A pokud se podíváme ještě dále, prodeje elektromobilů nakonec v příštím desetiletí překonají prodeje konvenčních vozidel.

Proč se tedy růst prodejů podle společnosti Rivian zpomalil na pouhých 3,3 %? Protože nemá modely potřebné k tomu, aby se dostala do kategorie masového trhu. Z dlouhodobého hlediska bude právě tato kategorie středněrozpočtových vozidel pohánět většinu růstu odvětví. A Rivian má v současnosti nula modelů, které by se daly považovat za masový trh. To se však brzy změní.

Začátkem tohoto roku společnost oznámila tři nové modely, které budou mít premiéru pod 50 000 USD: R2, R3 a R3X. Údaje z Consumer Reports naznačují, že Rivian má jednu z nejvyšších vnímaných kvalit a loajality v oboru, a to i při zahrnutí značek, které nejsou elektromobily. Až se tedy nové modely Rivian dostanou na trh v letech 2025 a 2026, lze očekávat rychlý nástup, podobně jako se to podařilo společnosti Tesla s modelem 3, když se okamžitě stal nejprodávanějším plug-in elektromobilem na světě po tři roky po sobě.

Cesta společnosti Rivian vpřed nebude bez problémů. Bude muset vynaložit miliardy dolarů, aby zvýšila výrobu svých nových modelů. A bude muset udržet svou pověst kvality a věrnosti značce. Pokud se jí však podaří realizovat plány podle svého časového plánu, může se Rivian během několika let stát známou značkou.

Od roku 2017 do roku 2021 se tržby společnosti Tesla prudce zvýšily ze 7 miliard dolarů na více než 50 miliard dolarů, a to především díky jejím masovým modelům: Modelu 3 a Modelu Y. Se současnou prodejní základnou kolem 5 miliard dolarů se nedivte, že v roce 2025 nebo 2026 nastane pro společnost Rivian inflexní bod a růst tržeb bude odpovídat historickému precedentu společnosti Tesla. Trpěliví akcionáři, kteří jsou ochotni počkat, si mohou pojistit dnešní snížené ocenění.