Warren Buffett se dnes dožívá 94 let. 5 životních lekcí od věštce z Omahy

Warren Buffett, “věštec z Omahy”, během své 83leté kariéry významně ovlivnil svět investic. Warren Buffett se narodil 30. srpna 1930 a podle životopisce Rogera Lowensteina má za sebou 94 let života – a 83 let investičních zkušeností, protože „věštec z Omahy“ koupil své první akcie v 11 letech.

Buffet je všeobecně uznáván jako jeden z nejzkušenějších investorů na světě, který nashromáždil miliardy dolarů díky nákupu akcií firem, které považoval za podhodnocené. Jeho strategie často zahrnuje držení těchto akcií po dlouhou dobu. Jeho investiční společnost Berkshire Hathaway, kterou ovládl v roce 1965, se ve středu stala devátou společností v historii, jejíž tržní hodnota přesáhla 1 bilion dolarů.

V 60. letech, kdy Buffett akcie zpočátku pořizoval, se obchodovaly za téměř 8 dolarů za akcii. V červenci letošního roku hodnota akcií třídy A – které nikdy neprošly rozdělením akcií – přesahovala 620 000 dolarů za kus. To svědčí o schopnostech Věštce z Omahy, který řídil Berkshire v předchozích šesti desetiletích, vytvářet hodnotu.

Zdroj: Unsplash

Na počest miliardářových narozenin identifikoval časopis Barron’s pět klíčových strategií, které Buffett získal díky svým investičním zkušenostem.

1. Ztráty jsou součástí vítězství – Kariéra Warrena Buffeta trvá téměř sto let a jako každý investor se potýkal se svými ztrátami. Buffettova síla spočívá v tom, že se dokáže vymanévrovat z těchto přešlapů a jít dál. Například Berkshire nedávno opustila svůj podíl v General Motors na konci roku 2023 a chybně načasovala prodej akcií Apple ve druhém čtvrtletí, které během následujících tří měsíců vzrostly o 20 %. Tyto ztráty však byly značně zastíněny významnými vítězstvími, jako jsou investice do společností Geico, American Express a Coca-Cola. Tyto úspěchy přispěly k tomu, že akcie třídy A společnosti Berkshire vzrostly za posledních 40 let o 17 % ročně, zatímco index S&P 500 ve stejném časovém období vzrostl o 11 %.

2. Zacházení s hotovostí – Navzdory svému často kritickému názoru na držení hotovosti jako investiční strategie Buffett neobhajuje bezmyšlenkovité investice do akcií nebo jiných aktiv. Tento přístup je patrný z toho, že Berkshire v současné době drží rekordní hotovost ve výši přibližně 200 miliard dolarů, protože věří v přijímání strategických finančních rozhodnutí, nikoliv v pouhé zvyšování objemu investic.

3. Schopnost změny – Navzdory svému typickému zastánci dlouhodobého držení akcií Buffett chápe, že je důležité změnit taktiku, když to situace vyžaduje. Například v roce 2011 podpořil Bank of America nákupem prioritních akcií v hodnotě 5 miliard dolarů – což je vzhledem k jeho historickému skepticismu vůči investičním bankám nesourodá akce.

4. Upřednostňování podnikání před výkonnými řediteli – Buffett zdůrazňuje, že životaschopnost podniku by měla být upřednostňována před kvalitou jeho výkonného ředitele. Trvá na tom, že zdravé podniky by měly fungovat efektivně bez ohledu na management, a špatné základy firmy považuje za neřešitelné i vynikajícími generálními řediteli.

Zdroj: Bloomberg

5. Investice před akvizicemi umění – Existuje zásada, kterou Warren Buffett vyjadřuje pomocí analogie s Monou Lisou, přičemž zdůrazňuje sílu složeného úroku. Buffett zdůraznil, že kdyby král František místo nákupu mistrovského díla v 16. století za 4 000 zlatých korun, což odpovídá dnešním 20 000 dolarům, investoval tyto peníze při skromném ročním výnosu 6 %, byla by Francie v roce 1963 bohatší o 1 kvadrilion dolarů. Tato částka je 3000násobkem jejího státního dluhu. Obraz byl přitom v roce 1962 pojištěn na pouhých 100 milionů dolarů.

Morgan Housel, autor knihy „Psychologie peněz“, poukázal na to, že většina bohatství, které Warren Buffett nashromáždil, vznikla až po jeho 60. roce života, a to díky síle jednoduché, ale efektivní matematiky složeného investování. Tato strategie, která zahrnuje reinvestování výnosů a dlouhodobé držení kvalitních aktiv, umožnila Buffettovi postupně zvětšovat svůj majetek v průběhu času, a to i přes občasné tržní poklesy a výkyvy v jeho kariéře. Buffettovy investiční zásady, jako je trpělivost, důslednost a zaměření na dlouhodobou hodnotu, zůstávají i nadále inspirací pro investory po celém světě, kteří v něm vidí vzor úspěchu dosaženého díky pečlivému a promyšlenému přístupu k investicím.