Akcie Cathie Woodové, které jsou ideální pro dlouhodobé investory

Cathie Woodová se proslavila jako investorka zaměřená na převratné technologie. Její vlajkový fond ARK Innovation ETF (ARKK) je známý svou volatilitou a relativně vysokým nákladovým poměrem 0,75 %. Navzdory pověsti Woodové jako zkušené výběrčí akcií fond v posledních pěti letech výrazně zaostával za indexem S&P 500. Nicméně fond ARK Innovation ETF může být pro investory s dlouhodobou perspektivou cenným zdrojem nápadů na růstové akcie.

Mezi růstovými akciemi v portfoliu fondu Cathie Woodové vynikají dvě jako potenciálně atraktivní investice: Roblox (RBLX) a Palantir Technologies (PLTR). Ačkoli tyto nově vznikající inovační společnosti s sebou nesou neodmyslitelná rizika, mohou investorům ochotným držet pozice po dobu 10 až 20 let nabídnout významný růstový potenciál. Zde je analýza, proč by tyto dvě akcie mohly stát za přidání do dlouhodobého, dobře diverzifikovaného portfolia.

Roblox: Vytváření digitální říše pro udržitelný růst

Společnost Roblox vytvořila na pomezí her a sociální interakce inovativní ekosystém, ve kterém vzkvétá kreativita a je zde mnoho ekonomických příležitostí. Revoluční přístup této platformy k obsahu vytvářenému uživateli katalyzoval exponenciální růst, kdy se její komunita rozrostla z 19,1 milionu aktivních uživatelů denně na konci roku 2019 na neuvěřitelných 65 milionů v polovině roku 2023, což podporuje samopodporující se cyklus zapojení a rozvoje.

Zdroj: Shutterstock

I když ziskovost zůstává nedosažitelná, finanční trajektorie Robloxu je slibná. Její hrubé marže se v posledních letech vyšplhaly do nebývalých výšin, protože společnost zkoumá nové příjmové kanály, jako jsou například pohlcující reklamní zážitky. Strategickým zacílením na starší demografické skupiny s vyššími disponibilními příjmy se Roblox snaží odemknout nové cesty k monetizaci a připravit si půdu pro budoucí finanční úspěch.

Strategické zaměření společnosti na péči o mladou uživatelskou základnu jí dává výhodnou pozici v ekonomice pozornosti s potenciálem značných výnosů, jakmile tito digitální domorodci dospějí. Tento demografický vývoj by mohl sloužit jako silný katalyzátor finanční výkonnosti společnosti Roblox v příštích 10 až 20 letech a potenciálně přeměnit dnešní angažované hráče v budoucí lukrativní zákazníky.

Přestože společnost Roblox od svého veřejného debutu zaostává za širšími trhy, finanční analytici jí i nadále dodávají optimismus a pro nadcházející dva roky předpovídají robustní růst nejvyššího obratu přesahující 19 %. Výrazná pozice společnosti na trhu spolu s její prokázanou schopností vyvíjet se spolu s preferencemi uživatelů představuje lákavou nabídku pro investory, kteří mají trpělivost přijímat krátkodobé výkyvy trhu ve snaze o dlouhodobé vytváření hodnoty.

Palantir: Na základě dat se bude rozhodovat i v příštích desetiletích

Společnost Palantir Technologies stojí v čele dlouhodobé revoluce v oblasti umělé inteligence (AI) a infrastruktury strojového učení. Společnost vyvíjí sofistikované platformy zaměřené na transformaci způsobu, jakým organizace využívají data pro strategické rozhodování v delším časovém období. Stěžejní produkty společnosti Palantir, Gotham a Foundry, řeší komplexní datové výzvy, které budou v příštích letech pravděpodobně stále častější s exponenciálním růstem objemu informací.

Zdroj: Getty Images

Strategický vývoj společnosti směrem k modulárním řešením a cenám založeným na využití odráží prozíravý přístup k dynamice trhu. Tento posun umožňuje společnosti Palantir získat časem širší spektrum klientů, což může vést k trvalému růstu, protože organizace postupně zvyšují svou závislost na analytice založené na umělé inteligenci. Dlouhodobá přidaná hodnota spočívá ve schopnosti společnosti Palantir růst spolu se svými klienty, prohlubovat vztahy a rozšiřovat svou působnost v rámci organizací v průběhu let nebo dokonce desetiletí.

Dvojí zaměření společnosti Palantir na vládní a komerční sektor poskytuje základ pro dlouhodobou stabilitu a růst. Státní zakázky nabízejí stabilní základnu příjmů, zatímco komerční sektor představuje významné příležitosti k expanzi. Působivý růst společnosti v americkém komerčním segmentu naznačuje širší dlouhodobý trend, kdy podniky stále více využívají řešení umělé inteligence, aby si udržely konkurenceschopnost ve světě založeném na datech.

Vzhledem k tomu, že AI se stále více začleňuje do obchodních a vládních operací, důraz společnosti Palantir na bezpečnost a její výsledky v oblasti citlivých dat ji příznivě předurčují k trvalému úspěchu.

Rozšiřující se zákaznická základna společnosti a rostoucí sofistikovanost jejích platforem naznačují, že si Palantir buduje trvalou konkurenční výhodu. Když se to vezme kolem a kolem, strategická pozice společnosti Palantir v rychle se rozvíjející oblasti umělé inteligence představuje zajímavou příležitost pro investory s víceletým nebo dokonce víceletým investičním horizontem.