Co si dnes vlastně o Bitcoinu myslí slavný autor Robert Kiyosaki?

Každý bitcoin by jednoho dne mohl mít hodnotu 10 milionů dolarů. Dávejte si však pozor na to, co si přejete.

Přestože se Bitcoin (BTC) snaží udržet nad hranicí 60 000 dolarů, existuje spousta investorů, kteří si myslí, že by cena Bitcoinu mohla do konce roku dosáhnout 100 000 dolarů. Tehdy by cena Bitcoinu mohla skutečně explodovat a nakonec se vyšplhat až na 10 milionů dolarů za minci.

Guru osobních financí Robert Kiyosaki, který je známý především díky své knize Bohatý táta, chudý táta, je jedním z těch investorů, kteří si myslí, že by cena Bitcoinu mohla vyletět o 16 000 %. V červenci předpověděl, že Bitcoin nakonec dosáhne ceny 10 milionů dolarů. Pojďme se blíže podívat na to, proč je vůči Bitcoinu tak optimistický.

Zdroj: Getty Images

Scénář ceny Bitcoinu ve výši 10 milionů dolarů

Klíčový problém vidí Kiyosaki v narůstajícím problému zadlužení USA. Právě teď mají Spojené státy dluh 35 bilionů dolarů a toto číslo se přibližně každých 100 dní zvyšuje o 1 bilion dolarů. V určitém okamžiku je toto dluhové zatížení jednoduše neudržitelné. Ke splacení celého dluhu budou Spojené státy možná muset vytisknout obrovské množství peněz, což může vést ke katastrofální hyperinflační spirále.

Zkrátka a dobře: všechno by to mohlo skončit strašlivě – zhroucením dolaru a hledáním nového platidla, které by ho nahradilo. Podle Kiyosakiho jsou v tuto chvíli jedinými potenciálními náhradami amerického dolaru stříbro, zlato a bitcoin. Podle Kiyosakiho to bude s největší pravděpodobností Bitcoin. A právě to bude pumpovat Bitcoin a jeho cenu až někam na příslovečný Měsíc.

Koneckonců, nabídka Bitcoinu je omezená. Vždy bude existovat pouze 21 milionů mincí (nyní je v oběhu asi 19,7 milionu) a nikdo s tím nemůže nic dělat, protože algoritmus, který řídí tvorbu nových Bitcoinů, je v pořádku. Nemůžete prostě natisknout více Bitcoinů, jako můžete natisknout více dolarů, a to je to, co by mělo v lidech vzbudit důvěru v Bitcoin jako v dlouhodobé úložiště hodnoty.

Je Bitcoin „dokonalými penězi“?

Kiyosaki není se svou předpovědí ceny Bitcoinu ve výši 10 milionů dolarů sám. Michael Saylor, zakladatel a výkonný předseda společnosti MicroStrategy Inc (MSTR), si také myslí, že Bitcoin míří na Měsíc. V červnu zveřejnil předpověď ceny Bitcoinu ve výši 10 milionů dolarů. O měsíc později na akci Bitcoin 2024 v Nashvillu ve státě Tennessee tuto předpověď zvýšil na 13 milionů dolarů.

Saylorova argumentace je v mnoha ohledech podobná Kiyosakiho argumentaci. Bitcoin označuje za „dokonalé peníze“. To je v ostrém kontrastu s americkým dolarem, který považuje za „nedokonalé peníze“. V čem je Bitcoin tak dokonalý? Klíčovým faktorem je jeho konečná nabídka. Dalším faktorem je skutečnost, že Bitcoin je zcela decentralizovaná kryptoměna, což znamená, že ji neovládá žádná suverénní vláda ani centrální banka.

Zdroj: Getty Images

Jak reálná je cena Bitcoinu ve výši 10 milionů dolarů?

Zatímco téměř všichni souhlasí s tím, že Bitcoin má nevyužitý potenciál růstu, panují určité neshody ohledně toho, o kolik výše může Bitcoin vystoupat, a také ohledně toho, jak dlouho bude trvat, než se tam dostane. Pokud budete poslouchat Kiyosakiho nebo Saylora, můžete dojít k závěru, že hodnota Bitcoinu exploduje během několika málo let.

Ale nezapomeňte – lidé varují před katastrofálním kolapsem amerického dluhu už téměř 35 let. Problém se ale stále nějak odsouvá. Takže možná okamžik zúčtování – okamžik, kdy „dokonalé peníze“ nahradí „nedokonalé peníze“ – nenastane za našeho života.

Navíc se zdá, že cena bitcoinu ve výši 10 milionů dolarů je velmi nepravděpodobná. To by znamenalo ocenění na sever od 200 bilionů dolarů. To je dvakrát více než hodnota celého světového akciového trhu. Podle některých odhadů by při ceně 10 milionů dolarů muselo být do bitcoinu investováno až 25 % světového bohatství. Buďte tedy opatrní, co si přejete. Pokud se cena Bitcoinu vyšplhala na 10 milionů dolarů, pravděpodobně to znamená, že hodnota všeho ostatního ve vašem portfoliu klesla na nulu.

Bitcoin a jeho maraton na dlouhou trať

Ačkoli nejsem zcela připraven skočit do vozu s 10 miliony dolarů, jsem ohledně dlouhodobých vyhlídek Bitcoinu optimistický. Stále si myslím, že do konce roku 2025 se hodnota Bitcoinu zdvojnásobí. Pokud tedy plánujete na dlouhou trať, možná by mělo smysl přidat do svého portfolia malý kousek Bitcoinu pro případ, že by jeho cena skutečně vzrostla.