Jak si v tuto chvíli vedou akcie karetního gigantu Mastercard?

Od srpna 2019 výkonnost tohoto platebního gigantu zaostává za výkonností indexu S&P 500.

Za posledních pět let dosáhly akcie Mastercard (MA) celkového výnosu 77 %. To je slušný zisk, který však zaostává za celkovým výnosem indexu S&P 500 ve výši 113 %. Pokud se však přiblížíte dále, zjistíte, že společnost Mastercard trh překonala. Od své první veřejné nabídky v květnu 2006 vzrostla o neuvěřitelných 11 180 % (ve srovnání s 534 % u indexu S&P 500).

Za posledních pět let tedy akcie nedosáhly lepších výsledků, ale přesto jsou dlouhodobě výkonnější. Není divu, že někteří investoři jsou obezřetní, zatímco jiní mohou mít na tuto akcii zálusk. Všichni se však ptají, kde bude tato akcie v příštích pěti letech. Bude její výkonnost kopírovat posledních pět let, nebo posledních 18 let? Podívejme se, zda na tuto otázku najdeme odpověď.

Zdroj: Reuters

Momentum společnosti Mastercard bude pokračovat

Při porovnání společnosti Mastercard s ostatními akciemi fintechových společností můžete nabýt dojmu, že se jedná o poměrně nudnou společnost, která si jen tak hoví a jejíž činnost se rok od roku nijak významně nemění. Tato konzistence je však jednou z jejích pozitivních vlastností.

Mastercard si jako společnost vede dobře – pravděpodobně natolik, že to investoři považují za samozřejmost. V posledních pěti letech její tržby a zředěný zisk na akcii rostly ročním tempem 11,3 %, resp. 11,8 %. Tato tempa růstu, ačkoli jsou solidní, pomáhají částečně vysvětlit, proč akcie nedosahovaly výkonnosti širšího trhu. Nepomohlo ani to, že poměr ceny akcie k jejímu zisku (P/E) během této doby klesl o 15 %.

Nárůst bezhotovostních transakcí však nadále pohání podnikání a bude tak činit i v budoucnu. Ve srovnání s hotovostí je používání kreditních a debetních karet obvykle bezpečnější a pohodlnější pro všechny zúčastněné strany. Dokonce i ve Spojených státech, vyspělé zemi, kde je úvěrové odvětví široce rozšířené, existuje velký růstový potenciál. Podíl amerických spotřebitelů, kteří při žádném ze svých nákupů nepoužívají hotovost, činil v roce 2022 41 %, zatímco v roce 2015 to bylo 24 %. Je zřejmé, že je před námi ještě dlouhá cesta a společnost Mastercard z toho může těžit

Ve druhém čtvrtletí společnost Mastercard zpracovala objem plateb ve výši 2,4 bilionu dolarů. Toto číslo bylo o 50 % vyšší než před pěti lety. Vzhledem k tomu, že odhady ukazují na více než 6% meziroční růst výdajů na kreditní karty na celém světě v období do roku 2029, lze s jistotou říci, že společnost Mastercard bude ke konci desetiletí zpracovávat významně větší objem.

Ačkoli zpracování platebních transakcí bude stále jejím největším zdrojem příjmů, Mastercard nachází úspěch v nabídce služeb s přidanou hodnotou. Věci jako analýza dat, prevence podvodů a řešení kybernetické bezpečnosti, které v minulém čtvrtletí zaznamenaly 18% růst tržeb (rychleji než celý podnik), by mohly v budoucnu více přispět k finančním výsledkům společnosti.

Investoři by měli přemýšlet o ocenění

Společnost Mastercard má pravděpodobně jeden z nejširších konkurenčních příkopů na světě. Její pozici posilují silné síťové efekty. Po celém světě se používají miliardy jejích karet a tyto karty jsou přijímány na více než 100 milionech obchodních míst. Tento široký záběr je pro všechny zúčastněné strany nesmírně cenný.

Investoři budou také jen těžko hledat ziskovější společnosti, než je tato. V uplynulém desetiletí dosahovala provozní marže společnosti Mastercard v průměru vynikajících 55 %. Není mnoho podniků, které by vykazovaly takovou finanční zdatnost, což je přímo dáno obrovským rozsahem a vysokou ziskovostí. Výsledkem je obrovský volný peněžní tok, který se (částečně) používá na výplatu dividend a zpětný odkup akcií.

Akcie Mastercard nevypadají na první pohled levně. Obchodují se s poměrem P/E 36,6, což je více než u konkurenční společnosti Visa. Ocenění společnosti Mastercard je však v souladu s jejím klouzavým desetiletým průměrem. Potenciální investoři to mohou považovat za přiměřené.
Při zachování všech ostatních podmínek je nižší poměr P/E žádoucím atributem při zvažování nákupu akcií, protože zvyšuje potenciální růst investice. V tomto případě je však společnost Mastercard natolik kvalitním podnikem – pravděpodobně jedním z nejlepších podniků na světě – že investoři, kteří dokáží snížit prioritu ocenění, mohou dnes považovat tuto akcii za rozumnou koupi.

Mastercard v posledních pěti letech nedosahoval výkonnosti indexu S&P 500. Nemám tušení, zda tento trend bude pokračovat i v období do roku 2029. Vím však, že přidání této akcie do vašeho portfolia vám přinese klid, protože budete vědět, že vlastníte konkurenčně zvýhodněnou, vysoce ziskovou společnost, která má před sebou trvalý růst. Pokud vás znepokojuje ocenění, možná je nejlepším přístupem průměrování dolarových nákladů a nákup akcií v různých vstupních bodech.

Zdroj: Pexels