Jak to v tuto chvíli vypadá s akciemi společnosti Plug Power

Tato čistě vodíková společnost ztrácí hotovost, ale v posledním čtvrtletí vykázala známky zlepšení. Stačí to?

Zatímco elektrifikace se dostává do titulků novin, investoři do energetiky by neměli přehlížet vodík jako potenciální oblast růstu v dekarbonizační ekonomice. Snadno se skladuje a přepravuje a je spalitelný. To nabízí mnoho výhod oproti solární a větrné energii, které jsou přítomny pouze přerušovaně a podléhají nákladnému skladování v bateriích.

Společnost Plug Power (PLUG) agresivně investovala, aby se stala lídrem v rozvíjející se vodíkové ekonomice. Společnost se však dostala přes hranu a při budování infrastruktury na sebe vzala obrovské ztráty, přičemž rozředila akcionáře, aby získala hotovost na toto úsilí.

Ale vzhledem k tomu, že její akcie klesly o více než 99 % z historických maxim a nyní se obchodují jen kolem pouhých 60 % účetní hodnoty, stojí za to se na ně podívat? V posledním čtvrtletí přece jen došlo k určitým zlepšením, která by odpůrci neměli přehlížet.

Společnost Plug má poněkud komplikovaný byznys, ale jeho podstatou je výroba vodíku, dodávky vodíku podnikovým zákazníkům a prodej vodíkových zařízení, ať už pro stacionární napájení, nebo pro vysokozdvižné vozíky s vodíkovými palivovými články. Společnost také vybudovala vlastní zařízení na výrobu vodíku v Tennessee a Georgii a další zařízení vybudovala v rámci společného podniku v Louisianě.

Vybudování všech těchto výrobních podniků vyžaduje spoustu času a peněz a Plug stále inkasuje velké ztráty. Vedení společnosti očekávalo, že se vodík již více prosadí. Vysoké úrokové sazby a zpoždění ve vyplácení vládních pobídek však zákazníky společnosti Plug zpomalily.

V důsledku toho se tržby společnosti Plug v minulém čtvrtletí snížily o 45 % a provozní ztráty společnosti se zvýšily z (233,8 milionu USD) na (244,7 milionu USD).

Hrubé marže se však pod kapotou zlepšují

Když se však podíváme pod pokličku společnosti Plug, objevila se i pozitiva. V podstatě celý pokles v minulém čtvrtletí byl způsoben nižšími prodeji zařízení externím zákazníkům. Vedení společnosti však na konferenčním hovoru s analytiky také poznamenalo, že objednávka v hodnotě 70 milionů USD nemohla být v tomto čtvrtletí uznána, přestože společnost Plug již obdržela hotovost

To způsobilo, že tržby z prodeje zařízení, které tvoří více než polovinu tržeb, se propadly a vypadají docela ošklivě, což s sebou přineslo pokles celkových výsledků.

Nicméně ostatní segmenty společnosti Plug, včetně služeb, které společnost Plug poskytuje v oblasti vozidel s palivovými články a energetických zařízení, smluv o nákupu energie pro služby na klíč a dodávek vodíkového paliva, postupně zvýšily marže. K tomu přispělo zvýšení cen pro zákazníky a dodávky většího objemu zboží prostřednictvím pevné infrastruktury.

SegmentQ2 2023 Hrubá maržeQ2 2024 Hrubá maržeEquipment Sales13.4%(69.2%)Services(169.5%)(5.3%)Power Purchase Agreements(234.6%)(176.1%)Fuel Delivered to Customers(260.5%)(95.1%)Other(44.1%)53.3%

Nenechte se mýlit, nejde o dobrá čísla, která by byla brána izolovaně. Pokud však odhlédneme od ztráty z prodeje zařízení, kterou lze do jisté míry přičíst uznání výnosů, hrubé marže se zlepšily ve všech ostatních segmentech společnosti Plug, protože tržby těchto segmentů vzrostly.

A je možné, že dojde k dalšímu snižování nákladů. Společnost Plug koncem července oznámila, že přijala Deana Fullertona na pozici nového provozního ředitele. Fullerton přichází ze společnosti Amazon, kde zastával funkci viceprezidenta pro globální inženýrské a bezpečnostní služby. Poznamenejme, že Amazon je velkým zákazníkem společnosti Plug.

Fullerton se připojil k vedení společnosti na nedávném konferenčním hovoru a uvedl několik oblastí, ve kterých věří, že dokáže snížit náklady. Jak všichni víme, Amazon je mistrem ve snižování nákladů na obsluhu zákazníků, takže s rostoucími příjmy společnosti Plug by v budoucnu mohlo dojít k ještě větším úsporám.

Zdroj obrázku: Zdroj: Getty Images.

Společnost Plug je však příliš riskantní na to, abychom do ní nyní investovali.

Je třeba poznamenat, že i s těmito zlepšeními Plug jen v první polovině roku 2024 stále propálil zhruba 616 milionů dolarů. Společnost má sice také téměř 1 miliardu dolarů v rozvaze, ale velká část z této částky je omezena, takže existují limity, kolik může použít a na jaké účely.

Společnost Plug má tedy v hotovosti dostatek prostředků jen asi na další rok, a to i v případě, že bude nadále zvyšovat marže a získá přístup ke všem svým peněžním prostředkům. Toto zlepšení navíc závisí na dalším zavádění vodíku jako nového zdroje energie. Ačkoli by k tomu mělo časem dojít, je velmi nejisté, zda bude zavádění vodíku pokračovat v souladu s plánovaným harmonogramem společnosti Plug.

Akcie jsou tedy v tuto chvíli v podstatě neinvestovatelné. Neinvestiční však neznamená, že by společnost Plug nemohla být na seznamu sledovaných akcií.

Pokud bude zlepšení společnosti pokračovat a pokud se v blízké budoucnosti zrychlí zavádění vodíkových technologií, třeba s poklesem úrokových sazeb, mohla by společnost Plug představovat zajímavý příběh obratu. Přesto je pro investory nejlepší počkat na důkazy o tom, že společnost dosáhne skutečné ziskovosti, než se do ní pustí.

Zdroj: Shutterstock