Miliardář Daniel Loeb má 31 % svého portfolia ve 4 akciích ze světa AI

Revoluce v oblasti umělé inteligence (AI) je významnou hybnou silou probíhajícího býčího trhu a výrobce grafických procesorů (GPU) Nvidia stojí v čele této zásadní technologické změny. Navzdory neustálým rekordním výkonům společnosti Nvidia, které způsobují prudký růst cen jejích akcií, obavy z rostoucí konkurence a potenciálně nadsazeného ocenění přiměly některé investory hledat alternativní investiční příležitosti v rámci trhu s umělou inteligencí. To vedlo k zaměření se na společnosti zařazené do portfolií úspěšných manažerů hedgeových fondů, jako je Daniel Loeb.

Loeb, miliardář a zakladatel hedgeového fondu Third Point, přeměnil počáteční fond ve výši 3,4 miliardy dolarů, který v roce 1995 shromáždil od rodiny a přátel, ve finanční impérium pyšnící se aktivy ve výši 12 miliard dolarů. Loeb hovoří o transformačním potenciálu umělé inteligence a její schopnosti vyvolat výrazný hospodářský rozvrat. Umělá inteligence je významnou součástí mnoha jeho investičních strategií, přičemž je “klíčovým prvkem tezí” téměř poloviny akcií držených hedgeovým fondem.

Amazon.com, Inc. (AMZN)

Loebův zjevně býčí postoj k umělé inteligenci se projevuje v největším podílu v jeho portfoliu: Amazon. Amazon, kterého drží 5,1 milionu akcií v hodnotě přibližně 986 milionů dolarů, představuje téměř 11 % portfolia Third Point – podílí se tak na 11,4 % podílů zaměřených na umělou inteligenci.

Amazon je příjemcem AI nejen z hlediska cloudových modelů AI, které nabízí svým zákazníkům, ale i pro své vlastní vnitřní operace. Amazon využívá AI ke zvýšení rychlosti identifikace zásob o 75 %, zkrácení doby zpracování objednávek o 25 % a zlepšení cílení své digitální reklamy.

Microsoft Corporation (MSFT)

Společnost Microsoft představuje druhý největší podíl Third Point v oblasti umělé inteligence, který tvoří 8,1 % jeho pozic zaměřených na umělou inteligenci. Kromě diverzifikované sady modelů AI poskytovaných zákazníkům v cloudu je Microsoft lídrem v odvětví AI se svým digitálním asistentem Copilotem, který je poháněn umělou inteligencí. Copilot se zaměřuje na různá odvětví a úkoly, zvyšuje produktivitu automatizací různých rutinních úkonů a přispívá k osmiprocentnímu nárůstu rozšíření Azure Cloud mezi uživateli.

Meta Platforms, Inc. (META)

Společnost Meta Platforms (dříve Facebook) je s 6,4 % třetím největším Loebovým podílem souvisejícím s umělou inteligencí. Ačkoli se Loeb o této pozici vyjadřuje méně hlasitě, jeho zájem pravděpodobně pramení z výrazného oživení v oblasti digitální reklamy, z níž pochází 98 % příjmů společnosti Meta Platform.

Společnost Meta Platforms nedávno vstoupila na scénu umělé inteligence se svým velkým jazykovým modelem Meta AI (LLaMA). Tento model AI, který je k dispozici za poplatek na všech hlavních cloudových platformách, využívá data získaná od miliard uživatelů ze sítí Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger a Threads.

Apple Inc. (AAPL)

Nedávným přírůstkem do Loebova portfolia je společnost Apple, zajištěná podílem v hodnotě přibližně 411 milionů dolarů. Ačkoli uznává, že někteří investoři se obávají o schopnost společnosti Apple konkurovat v odvětví umělé inteligence, Loeb věří, že široká škála elektronických zařízení společnosti a uživatelská základna 2,2 miliardy zařízení představují významné výhody. Domnívá se také, že “Apple Intelligence”, nedávno oznámená sada funkcí chytrých telefonů s umělou inteligencí, by mohla v příštích letech výrazně zvýšit tržby a zisky společnosti Apple.

Výhled trhu s umělou inteligencí

I když je společnost Nvidia i nadále vedoucím hráčem v oblasti AI, je zřejmé, že i další technologičtí giganti představují zajímavé investiční příležitosti. Společnosti Amazon, Microsoft, Meta Platforms a Apple, které jsou v držení významného hedgeového fondu Third Point, ukazují rozmanité možnosti využití a potenciální výnosy technologie AI v různých odvětvích.

Zdroj: Getty Images

Nadcházející zářijová aktualizace produktů společnosti Apple by mohla být potřebným katalyzátorem, který by podpořil ceny jejích akcií. Mezitím jsou Meta Platforms s cenami nižšími než 26násobek zisku nejatraktivnější investiční příležitostí v oblasti AI ve srovnání s násobkem 29 u indexu S&P 500.

Vzhledem k tomu, že revoluce v oblasti umělé inteligence se stále rozšiřuje, bude pravděpodobně mnoho investorů hledat další vlivné akcie, které by využily rostoucí přítomnost a vliv této technologie na globálních trzích. Zda je najdou u současných technologických gigantů, nebo u nově vznikajících hráčů, se teprve ukáže.