Jak to v současnosti vypadá u vydavatele platebních karet Visa?

Warren Buffett je opravdu velkým fanouškem akcií společnosti Visa. Měli byste být také? Jakou cestu před sebou v tuto chvíli mají akcie společnosti?

Jedním z nejlepších způsobů, jak učinit správná investiční rozhodnutí, je věnovat pozornost portfoliu Warrena Buffetta. Mnohé z jeho největších podílů překonávají výkonnost trhu již několik let nebo dokonce desetiletí.

Jedna z jeho dlouhodobých pozic, Visa (V), mě zaujala po nedávné korekci. Buffett drží tuto akcii od roku 2011. Existují dva zajímavé důvody, proč byste právě teď měli uvažovat o společnosti Visa do svého portfolia.

Zdroj: Getty Images

Toto je typ akcie, kterou chce vlastnit každý investor. Proč?

V jednom ze svých nejznámějších citátů se Buffett snažil vysvětlit lekci, kterou se stále znovu a znovu učí: Věřte skvělým podnikům, ne manažerským týmům. „Když se management s pověstí geniálního člověka pustí do podniku s pověstí špatného hospodáře,“ radil kdysi Buffett, “zůstane pověst podniku nedotčena.“

Poučení je jednoduché: Kupujte kvalitní podniky, které by mohl řídit i napůl schopný manažerský tým. V tomto ohledu je Visa dokonalým příkladem. Před několika měsíci jsem spekuloval, že Visa by se mohla stát příští akcií v hodnotě bilionu dolarů. Nebyl to schopný manažerský tým, co se mi líbilo, ale základy podnikání, které by i špatný manažerský tým těžko pokazil. Tvrdil jsem, že hlavní výhodou společnosti Visa je dlouhodobý vítr v zádech díky síťovým efektům.

Co jsou to síťové efekty? Tento termín z obchodní školy v podstatě popisuje produkt nebo službu, které jsou tím cennější, čím více lidí je používá. Ukázkovým příkladem jsou sociální média. Ani ta nejlepší platforma sociálních médií se nikam nedostane, aniž by dosáhla kritického množství uživatelů. Největší výhodou sítě sociálních médií je tak uživatelská základna, nikoli technologie. Lidé se chtějí připojovat k sítím, jejichž součástí jsou i ostatní, což znamená, že větší platformy mají zpravidla tendenci se časem ještě zvětšovat.

Platební sítě, jako je Visa, fungují podobně. Nikdo nechce používat kreditní nebo debetní kartu, kterou obchodníci neakceptují. A obchodníci nechtějí přijímat formy plateb, které spotřebitelé nepoužívají. Přirozeným výsledkem je konsolidace odvětví. Podle údajů společnosti Statista má Visa v USA obrovský 61% podíl na trhu s univerzálními platebními kartami. Mastercard (MA) je na druhém místě s 25% podílem na trhu, zatímco zbytek odvětví doplňují pouze dvě společnosti. Ani to není nová dynamika. Společnosti Mastercard a Visa mají v tomto odvětví již více než deset let dominantní postavení, přičemž společnost Visa po celou dobu výrazně vedla.

Takto levné jsou skvělé akcie jen zřídkakdy

Masivní konsolidace odvětví v kombinaci s obchodním modelem, který je nenáročný na aktiva, vedla k obrovským a stabilním ziskům společnosti Visa. Její výnosy z vlastního kapitálu jsou neuvěřitelně působivé vzhledem k tomu, že společnost využívá konzervativní míru finanční páky. Tvorba volných peněžních toků byla téměř vždy kladná. A po malé korekci se akcie nyní obchodují na téměř nejnižších úrovních za poslední roky na základě poměru ceny k zisku.

V současné době se index S&P 500 jako celek obchoduje s poměrem ceny k zisku 29,2. To znamená, že akcie společnosti Visa se obchodují se slevou oproti tržnímu průměru, přestože provozují neuvěřitelně spolehlivý a ziskový obchodní model, který těží ze síťových efektů, jež by měly vydržet ještě desítky let. Podle nedávných zpráv to nevypadá, že by Warren Buffett prodával nějakou část své pozice ve společnosti Visa. Je těžké si představit, že by tak činil při těchto cenách.

Je nyní vhodné akcie Visa kupovat? Zdá se, že odpověď zní „ano“. Na těchto úrovních je společnost skvělou volbou jak pro hodnotové, tak pro růstové investory.

Zdroj: Getty Images