Co se v současnosti děje u internetového gigantu, Amazonu?

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell právě naznačil, že snížení úrokových sazeb by mohlo být na obzoru.

„Velkolepá sedmička“ je přezdívka, kterou se souhrnně označují největší technologické podniky světa – Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA), Alphabet (GOOG, GOOGL), Amazon (AMZN), Meta (META) a Tesla (TSLA).

Zajímavou charakteristikou „velkolepé sedmičky“ je, že každý podnik je natolik různorodý a pokrývá tolik různých koncových trhů, že tato kohorta megakap může vrhnout hodně světla na celkové zdraví ekonomiky.

Investoři vědí, že dvěma výraznými tématy makroprostředí posledních několika let jsou přetrvávající inflace a vysoké úrokové sazby. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell však jen před několika dny na sympoziu o hospodářské politice v Jackson Hole ve Wyomingu prohlásil: „Nastal čas, aby se politika přizpůsobila“.

Zdroj: Getty Images

To mi zní jako snížení úrokových sazeb. Pokud Fed začne snižovat sazby, myslím, že existuje dobrý důvod pro to, aby každá ze sedmi velkolepých akcií pokračovala v růstu.

Jako kandidáta s největším růstem však vidím Amazon. Pojďme prozkoumat, jak by změny v měnové politice mohly Amazonu dodat energii, a zhodnotit, proč se nyní jeví jako lukrativní příležitost k nákupu této akcie. nová jiskra pro elektronický obchod

Největší zdroj příjmů společnosti Amazon pochází z jejího tržiště elektronického obchodu. Níže uvedená tabulka znázorňuje trendy ročního růstu tržeb souvisejících s internetovým tržištěm společnosti Amazon za poslední rok.

SEKTORQ2 2023Q3 2023Q4 2023Q1 2024Q2 2024Online5%6%8%7%6%Kamenné prodejny7%6%4%6%4%3. stramy18%18%19%16%13%Předplatná14%13%13%11%11%

Všimli jste si nějakých vzorů? V posledním roce se zpomalil růst fyzických obchodů, provizí od prodejců třetích stran a předplatného, jako je Amazon Prime. Tržby z online prodeje se sice mírně zlepšily, ale čtvrtletní výsledky byly dost nekonzistentní.

To by však nemělo být překvapením. Přestože se v roce 2023 inflace výrazně ochladila, stále přetrvává. Zboží a služby nadále zdražují, jen ne tak rychle. Když se abnormálně vysoká inflace navrství s rostoucími úrokovými sazbami, není úplně překvapivé, že dochází ke zpomalení online nakupování a předplacených služeb.

Pokud Fed v září představí snížení sazeb, myslím, že takový krok bude velmi dobře přijat. I mírné snížení výpůjčních nákladů může mít velký vliv na kupní sílu spotřebitelů. Domnívám se, že snížení sazeb poslouží jako katalyzátor pro segment elektronického obchodování společnosti Amazon a nastartuje nový růst největšího podniku společnosti.

Navíc si myslím, že partnerství Amazonu v oblasti elektronického obchodování s mocnými sociálními médii vypadá o to prozíravěji, že se snížení sazeb zřejmě blíží.

Další investice do umělé inteligence (AI)

Přestože podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodování čelilo v uplynulém roce těžkému boji, společnost byla schopna generovat růst z jiných zdrojů. Konkrétně platforma cloud computingu Amazon Web Services (AWS) byla hlavním příjemcem revoluce v oblasti umělé inteligence (AI).

Podobně jako v případě mé teze o elektronickém obchodování si myslím, že snížení sazeb poskytne společnostem všech velikostí novou finanční flexibilitu. AWS se zase zdá být připravena na určité zrychlení, protože podniky nadále zvyšují investice do aplikací umělé inteligence.

Proč akcie Amazonu vypadají, že se jim právě teď bude dařit

Za posledních 12 měsíců končících 30. června vygenerovala společnost Amazon volný peněžní tok ve výši 53 miliard dolarů – meziroční nárůst o 572 %. Vzhledem k tomu, že celkové tržby společnosti Amazon meziročně rostou pouze o 10 %, je neuvěřitelné, že došlo k tak výraznému zvýšení ukazatelů ziskovosti.

Za posledních 10 let vzrostla tržní kapitalizace společnosti Amazon přibližně o 1 140 %. Za stejnou dobu vzrostl volný peněžní tok společnosti zhruba čtyřnásobně.

Aktuální poměr ceny a volného peněžního toku (P/FCF) společnosti Amazon je 38,9. Pro srovnání, průměrný desetiletý poměr P/FCF společnosti je přibližně 84. To znamená, že akcie Amazonu jsou dnes technicky cenově výhodnější než před deseti lety, přestože se vyvinuly v mnohem větší a komplexnější podnik zahrnující množství nových tržních příležitostí.

Podle mého názoru investoři nyní akcie Amazonu skutečně přehlížejí a ne zcela vystihují, jak rychle může společnost razit nové úrovně ziskovosti. Amazon dokázal exponenciálně zvyšovat volný peněžní tok i v době nepředvídatelného růstu tržeb, ale nemyslím si, že současná valuace tuto dynamiku plně odráží.

Vzhledem k množství hotovosti v rozvaze a možnosti snížení úrokových sazeb se domnívám, že podnikání Amazonu se brzy rozproudí díky omlazení spotřebitelů i korporací, a vidím nyní skvělou příležitost k nákupu akcií.

Zdroj: Shutterstock