Jak se v současnosti daří akciím EV společnosti Lucid Group?

Společnost Lucid vyrábí působivé elektromobily, ale stále se snaží prosadit ve výrobě.

Akcie elektromobilů vyletěly před několika lety do výšin, včetně Lucid Group (LCID), protože levné peníze podpořily nové investice do elektromobilů. Když však úrokové sazby vzrostly a náklady na vozidla se zvýšily, většina akcií elektromobilů se propadla zpět na zem.

Cena akcií společnosti Lucid se za poslední tři roky propadla přibližně o 80 %, takže její akcie jsou nyní pod 5 USD. Je při této ceně vhodná doba pro nákup společnosti Lucid? Podívejme se, co se společnosti Lucid daří a jaké jsou její překážky, abychom zjistili správnou investiční strategii.

Zdroj: Lucidmotors

Co se nyní děje u Lucid Group

Začněme dobrými zprávami. Společnost Lucid získala na začátku srpna závazek ve výši 1,5 miliardy dolarů od saúdskoarabského veřejného investičního fondu (PIF). PIF je největším finančním podporovatelem společnosti Lucid a dosud do ní vložil miliardy dolarů.

Tato investice pomohla utlumit obavy z masivních výdajů společnosti Lucid (o tom více za chvíli), která se snaží zvýšit výrobu vozidel. Společnost Lucid uvádí, že investice v hotovosti zajistí společnosti financování až do čtvrtého čtvrtletí roku 2025.
To je pro začínajícího výrobce elektromobilů jistě dobrá zpráva, která přichází v době, kdy se společnost připravuje na uvedení svého SUV Gravity na trh. Doposud Lucid vyráběl pouze varianty svého luxusního sedanu Air. Model Gravity však umožní společnosti Lucid vstoupit do nového segmentu vozidel a využít posedlost amerických spotřebitelů SUV.

Gravity bude k dispozici koncem letošního roku a jeho počáteční cena je nižší než 80 000 dolarů. Ať to stojí, co to stojí, automobilky často uvádějí nízké startovací ceny, ale levnější výbavy nezačnou prodávat hned.
Přesto by mohl být Gravity pro společnost Lucid vítězem. Vedení společnosti Lucid se domnívá, že celkový oslovitelný trh pro Gravity by mohl být šestkrát větší než pro sedan Air.

Lucid musí překonat ještě několik velkých překážek.

To vše je v pořádku a neviním investory, že se dívají na nedávné peněžní investice společnosti a její SUV Gravity jako na důvody k optimismu. Lucid však nyní čelí několika velkým překážkám.

Investoři, kteří společnost Lucid sledují již delší dobu, vědí, že jedním ze zjevných problémů společnosti je nedostatečná výroba vozidel. V loňském roce společnost vyrobila pouze 8 428 vozidel a uvádí, že v letošním roce vyrobí přibližně 9 000 vozidel.

To je obrovský nedostatek ve srovnání s dobou, kdy společnost poprvé vstoupila na burzu a kdy uváděla, že v roce 2024 vyrobí 90 000 vozidel. Je také daleko za jiným začínajícím výrobcem elektromobilů Rivian Automotive (RIVN), který jich loni vyrobil více než 57 000.

Nedostatky ve výrobě nejsou u začínajících automobilek nic neobvyklého, ale vyrábět 9 000 vozidel ročně po zahájení výroby v roce 2021 není zdaleka tak působivé.

Nejenže se výroba vozidel rozjíždí velmi pomalu, ale ani prodeje společnosti Lucid zatím neohromily. Tržby v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly jen o 15,5 % a ve druhém čtvrtletí se zvýšily o 33 % na pouhých 200 milionů dolarů. Společnost Lucid mezitím v prvním pololetí vykázala čistou ztrátu 1,3 miliardy dolarů.

K nárůstu prodejů společnosti ve druhém čtvrtletí částečně přispělo i snížení cen sedanu Air, a to až o 10 %, což pravděpodobně přispělo k dočasnému zvýšení prodejů. To je přijatelná strategie, pokud potřebujete přesunout vozidla, ale není to dobré, když jste mladý začínající podnik, který potřebuje maximalizovat množství peněz, které vydělá na každém vozidle.

Měli byste si nyní koupit Lucid?

Máme společnost Lucid rádi a fandíme jejímu úspěchu, protože vyrábí skvělá vozidla. Ale ze všech důvodů, které jsem zmínil, si nemyslím, že byste měli akcie Lucid kupovat právě teď

Společnost musí ještě dokázat, že dokáže zvýšit výrobu svých vozidel a prodávat mnohem více vozidel, než prodává nyní. Dokud se tak nestane, bude Lucid i nadále spalovat hotovost. Možná, že společnosti pomůže její nové SUV Gravity, ale to ještě zdaleka není jisté. A vzhledem k tomu, že se její akcie obchodují s poměrem ceny k prodejům (P/S) 14,6, jsou akcie společnosti Lucid stále dražší než akcie společnosti Rivian, jejichž poměr P/S je v tuto chvíli pouze 2,8.

To vše znamená, že pro investory bude možná lepší zůstat stranou a sledovat, zda Lucid dokáže odstranit některé ze svých nejzřetelnějších problémů, než začnou nakupovat akcie tohoto výrobce elektromobilů.

Zdroj: Shutterstock