Airbnb a jeho akcie v tuto chvíli stojí na důležitém rozcestí

Zdá se, že všechny dominantní společnosti využívající internet se potýkají s tímto hlavním rizikovým faktorem.

Přestože Airbnb (ABNB) existuje necelá dvě desetiletí, zažila během své historie monstrózní úspěch. Tato platforma pro alternativní ubytování skutečně převrátila odvětví pohostinství. A její rozsah je bezkonkurenční – jen v posledním čtvrtletí dosáhla hrubé hodnoty rezervací 21 miliard dolarů a na stránkách je 5 milionů hostitelů. Pojďme se podívat na aktuální situaci kolem této i v České republice velmi populární aplikace a platformy pro sdílené ubytování. Jedná se v tuto chvíli o dobrou investici do budoucna?

Vzhledem k tomu, že se akcie této růstové technologické společnosti obchodují 46 % pod svým historickým maximem, investoři by mohli chtít nakoupit pokles s Airbnb. Než tak učiní, stojí za to věnovat čas pochopení toho, co by mohlo být největším rizikem společnosti.

Zdroj: Getty Images

Přetrvávající problémy a dlouhodobé výzvy

Airbnb zaznamenala obrovský úspěch, ale aby bylo jasno, stále působí v konkurenčním odvětví ekonomiky. Konkurují jí globální hotelové řetězce, butikové nemovitosti a další rezervační platformy.

Myslím si však, že její největší bolestí hlavy je regulační prostředí. Existují různá pravidla, která musí Airbnb dodržovat na místní, státní i federální úrovni. Orientovat se v tom všem může být náročné. S nástupem internetu a obchodních modelů těchto platforem je pro zákonodárce obtížné držet krok. Pro Airbnb tedy rozhodně nastala určitá nejistota.

Tento podnik má na zádech velký terč kvůli tomu, jak zásadní dopad může mít na trhy, na kterých působí, což může vyvolat odpor místních obyvatel. Například vyšší počet nabízených nemovitostí by mohl mít za následek neustálý příliv cestovatelů, takže by se čtvrť mohla cítit spíše jako turistická destinace než jako skutečná komunita. Mohly by se také objevit obavy o bezpečnost

Nelze opomenout ani potenciální dopady na životní náklady. Kupující by mohli být na trh přilákáni díky atraktivním demografickým údajům, což by vedlo ke zvýšení hodnoty domů. Navíc se tyto nemovitosti stávají finančním aktivem na rozdíl od místa, kde majitel skutečně bydlí. To by mohlo prohloubit problém dostupnosti bydlení v USA.

Pro zajímavost, na 80 % z 200 největších trhů společnosti již existují regulace, což poněkud snižuje nejistotu. To však neznamená, že je Airbnb z nejhoršího venku. Zhruba před rokem zakázalo město New York pronájmy na dobu kratší než 30 dní. Jakákoli další nepříznivá legislativní opatření přijatá na klíčových trzích by mohla mít negativní dopad na podnikání.

Zakladatel a generální ředitel Brian Chesky a jeho tým s tímto krokem nesouhlasí. Tvrdí, že hostitelé platí daně a přinášejí turistický ruch a výdaje, které mohou posílit ekonomiku. A lze také oprávněně argumentovat tím, že pokud by byly Airbnb účtovány vyšší poplatky nebo uloženy pokuty, mohlo by dojít ke snížení kvality služeb pro hostitele i hosty.

Z více než 100 000 měst a obcí, ve kterých má Airbnb aktivní nabídky, nepředstavuje ani jedno z nich více než 2 % příjmů společnosti. Tato geografická rozmanitost pomáhá zmírnit regulační riziko alespoň na místní úrovni.

Zdroj: Shutterstock

Měli byste si koupit akcie Airbnb?

Investoři, kteří chtějí koupit akcie Airbnb, musí pochopit, že regulační opatření představují hrozbu pro trajektorii společnosti. Stále se však domnívám, že akcie jsou vhodným kandidátem na investici.

Růst Airbnb je stále zdravý, i když se zpomaluje. Tržby se zvýšily o 11 % z necelých 2,5 miliardy USD ve druhém čtvrtletí loňského roku na více než 2,7 miliardy USD ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Airbnb generuje solidní ziskovost. Volný peněžní tok činil za posledních 12 měsíců 4,3 miliardy dolarů, což představovalo 41 % celkových příjmů podniku.

Oboustranný trh společnosti navíc vytváří síťové efekty. Čím je platforma větší, s větším počtem hostitelů a hostů, tím je pro všechny cennější.

Všechny tyto pozitivní atributy by měly znamenat, že si akcie zaslouží bližší pozornost.