Akcie, které bych nyní bez váhání přidal do svého portfolia

Při investování je vždy třeba se zaměřit na dlouhodobý potenciál společnosti. Je snadné nechat se strhnout krátkodobým děním ve společnosti (také se tím proviním), ale důležitý je dlouhodobý horizont, protože v něm se buduje skutečné bohatství.

Obě následující společnosti působí v odvětvích, která jsou na počátku toho, co mnozí očekávají, že se z nich nakonec stane. Každá z nich měla zádrhele, ale když se přiblížíte a podíváte se na jejich činnost a potenciál, zdá se, že při současných cenách jsou to nezpochybnitelné nákupy.

1. CrowdStrike

O kyberbezpečnostní společnosti CrowdStrike (CRWD) se v poslední době píše poměrně často, a to ne z dobrých důvodů. Poté, co chybná aktualizace softwaru způsobila největší globální výpadek IT v historii, se cena akcií společnosti propadla, protože investoři houfně odcházeli.

Zdroj: Getty Images

Výpadek byl nešťastný pro společnost CrowdStrike i pro všechny postižené, ale reakce investorů byla možná trochu přehnaná. Dobrou zprávou však je, že cena akcií společnosti CrowdStrike je nyní mnohem přijatelnější než před incidentem.

Kolem společnosti CrowdStrike stále panuje několik krátkodobých nejistot, včetně finančního dopadu výpadku a toho, kolik jejích zákazníků se rozhodne přejít k jinému poskytovateli, ale výsledky z posledního čtvrtletí ukazují, že se firmě stále daří.

Společnost CrowdStrike ukončila druhé čtvrtletí svého fiskálního roku 2025 (skončilo 31. července) s ročními opakovanými příjmy (ARR) ve výši více než 3,8 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 32 %. V samotném čtvrtletí přidala 218 milionů dolarů nových ARR, což pomohlo zvýšit její příjmy na 964 milionů dolarů, což je rovněž meziroční nárůst o 32 %.

Pokračuje tak v působivém růstu, díky němuž se její příjmy za posledních šest let zvýšily o téměř 2 000 %.

Působivé není jen to, že CrowdStrike generuje vyšší příjmy. Jde o to, že společnost dosahuje většího zisku než dříve. Její provozní výnosy (zisk z hlavní činnosti) ve druhém čtvrtletí činily 227 milionů dolarů, což je o 71 milionů dolarů více než v roce 2023, a marže z těchto výnosů se v tomto období zvýšila z 21 % na 24 %.

I přes výpadek IT zůstává pravdou jedna věc: pro společnosti – zejména ty větší se složitějšími operacemi – není snadné kompletně změnit poskytovatele kybernetické bezpečnosti. A vzhledem k tomu, že problém společnosti CrowdStrike nebyl důsledkem kybernetického útoku, nevěřím, že by zákazníci ztratili důvěru v účinnost jejího produktu.

Nyní sice není vhodná doba na to, abyste do akcií šli naplno, ale 30% pokles z vrcholu na začátku července z nich dělá přesvědčivý okamžik pro zahájení (nebo zvýšení) podílu ve společnosti.

2. Amazon

Uplynulý půlrok nebyl pro společnost Amazon (AMZN) nejlepší, akcie v tomto období klesly, ale i tak zůstává jednou z nejzajímavějších společností na trhu.

Zdroj: Getty Images

Nejprve se podívejme na podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodování. Právě díky němu se Amazon stal známou firmou a do značné míry je důvodem, proč společnost zaostává pouze za Walmartem, pokud jde o tvorbu tržeb. V posledních čtyřech čtvrtletích společnost Amazon vygenerovala tržby ve výši více než 600 miliard dolarů. V posledním čtvrtletí vygeneroval 148 miliard dolarů (meziroční nárůst o 10 %), přičemž naprostou většinu z toho tvořil elektronický obchod.

Podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodu hovoří samo za sebe. Jeho růst – a také to, kde dosahuje největšího zisku – však pochází z jeho cloudové služby Amazon Web Services (AWS). AWS je přední světovou platformou pro cloud computing s 31% podílem na trhu, který vede před Azure společnosti Microsoft s 25 % a Google Cloud společnosti Alphabet s 11 %.

Společnost AWS dosáhla tržeb ve výši 26,3 miliardy dolarů, což je více než většina společností z indexu S&P 500 za jedno čtvrtletí. Její provozní výnosy ve výši 9,3 miliardy dolarů rovněž tvořily více než 63 % celkových provozních výnosů společnosti Amazon.

Odvětví cloudových služeb má před sebou mnoho příležitostí k růstu a společnost Amazon může jako lídr trhu hodně získat. Azure od Microsoftu získává na síle a nový vývoj v oblasti umělé inteligence (AI) posílil nabídku platforem. AWS se však staví do pozice platformy, kterou mohou firmy využívat jako jednotné místo pro vytváření vlastních nástrojů generativní umělé inteligence, strojového učení a dalších nástrojů umělé inteligence.

To, že je AWS vstřícná k vývojářům, může pomoci přilákat a udržet si špičkové společnosti po celém světě, které potřebují efektivně vyvíjet nástroje AI, aniž by na to musely vynakládat zdroje (talent, čas a peníze), které jsou často potřeba k vlastnímu vývoji. Tato strategie by měla společnosti AWS pomoci udržet si v dohledné budoucnosti vedoucí postavení na trhu.

Díky čilému elektronickému obchodu a prosperujícímu cloudovému byznysu, který má před sebou (pravděpodobně) ještě mnoho růstu, by se Amazon mohl stát základním kamenem v portfoliích mnoha investorů.