Dolar se pohybuje na dvoutýdenních maximech, v centru pozornosti je opět jen

Dolar se v úterý pohyboval v blízkosti dvoutýdenního maxima, protože investoři se připravovali na řadu ekonomických údajů, včetně pátečních údajů o mzdách v USA, které by mohly ovlivnit rozsah očekávaného snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Jen mezitím přerušil čtyřdenní sérii ztrát vůči dolaru poté, co média citovala guvernéra Bank of Japan, který v úterý v dokumentu předloženém vládnímu panelu zopakoval, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, pokud se ekonomika a inflace budou vyvíjet tak, jak tvůrci politiky v současnosti očekávají.

Japonský jen, který v posledních dvou měsících zaznamenal 10% rally – částečně podpořenou oficiálními intervencemi -, posílil, takže dolar klesl o 0,7 % na 145,815.

„Guvernér Bank of Japan napsal dopis japonské vládě, ve kterém vysvětlil rozhodnutí zvýšit v červenci sazby. Uvedl také, že BOJ bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, ‚pokud se ekonomika a ceny budou vyvíjet podle očekávání‘,“ uvedla ředitelka výzkumu XTB Kathleen Brooksová.

„Na základě těchto komentářů je kurz jenu vyšší,“ dodal.

Euro oslabilo o 0,13 % na 1,1056 USD, tedy nedaleko pondělního dvoutýdenního minima 1,1042 USD, zatímco libra oslabila o 0,17 % na 1,3124 USD.

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti soupeřům, tak zůstal mírně v kladných číslech na úrovni 101,68, jen těsně pod dvoutýdenním maximem 101,79, kterého se dotkl v pondělí. V srpnu index klesl o 2,2 % v důsledku očekávání snížení úrokových sazeb v USA.

Pozornost investorů se tento týden bude soustředit především na údaje o mzdách v USA, které budou zveřejněny v pátek poté, co předseda Fedu Jerome Powell minulý měsíc podpořil brzký začátek snižování úrokových sazeb v reakci na obavy ze zmírnění situace na trhu práce.

Předtím budou v centru pozornosti středeční údaje o volných pracovních místech a čtvrteční zpráva o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Trhy oceňují 69% pravděpodobnost snížení sazeb o 25 bazických bodů (bps) na zasedání Fedu 17. a 18. září, přičemž 31% pravděpodobnost snížení sazeb o 50 bps ukázal nástroj CME FedWatch.

Záplava údajů o pracovních místech z tohoto týdne bude klíčová pro určení, zda Fed v září sníží o 25 nebo 50 bazických bodů, uvedl Charu Chanana, vedoucí oddělení měnové strategie společnosti Saxo.

„Pokud údaje zůstanou robustní, je pravděpodobnější snížení o 25 bazických bodů. Slabé údaje o mzdách mimo zemědělský sektor, zejména pokud klesnou pod 130 000 s dalším skokovým zvýšením míry nezaměstnanosti, by však mohly trh se sazbami posunout blíže k ocenění snížení o 50 bazických bodů.“

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají v srpnu nárůst počtu pracovních míst v USA o 165 000 oproti červencovému nárůstu o 114 000 míst.

Páteční údaje ukázaly, že index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) – Fedem preferovaný ukazatel inflace – v červenci vzrostl o 0,2 %, což odpovídalo prognózám ekonomů a udrželo americkou centrální banku na cestě ke snížení sazeb.

„Nyní se nacházíme v Goldilocksově momentu, a proto nadále věříme, že Fed začne tento měsíc velmi postupně snižovat sazby,“ uvedl Win Thin, vedoucí globální tržní strategie společnosti Brown Brothers Harriman.

Trhy však očekávají snížení o 100 bazických bodů ze zbývajících tří zasedání v tomto roce.

Vzhledem k tomu, že rizikový sentiment vypadá poněkud nejistě, australský dolar klesl o 0,6 % na 0,6749 USD, zatímco novozélandský dolar se propadl o 0,61 % na 0,6196 USD, přičemž minulý měsíc vzrostl o 5 %.

Zdroj: Canva

Americký dolar se v úterý ustálil, protože investoři očekávají zveřejnění klíčových ekonomických údajů, včetně pátečních amerických payrolls, které by mohly upevnit snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému na konci tohoto měsíce

V 10:05 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 101,617, tedy těsně pod pondělním dvoutýdenním maximem 101,79. V úterý se dolarový index pohyboval na úrovni 101,79, což je o něco méně než v pondělí.

V srpnu index klesl o 2,2 % v důsledku očekávání snížení úrokových sazeb v USA.

Obchodníci s dolarem se zaměřují na trh práce

Průzkum ISM ve výrobním sektoru USA ,který bude zveřejněn později během seance, je prvním důležitým ukazatelem v tomto týdnu, kdy bude v USA zveřejněno velké množství údajů, a očekává se, že ukáže, že výrobní sektor v zemi zůstává v oblasti kontrakce.

Tento týden to však bude trh práce, který bude v centru pozornosti, protože tvůrci politiky Fedu hledají potvrzení, že je čas začít s uvolňováním měnové politiky, zejména poté, co předseda Fedu Jerome Powell minulý měsíc podpořil brzký začátek snižování úrokových sazeb, čímž přitakal obavám ohledně trhu práce.

Klíčovým číslem týdne bude páteční zveřejnění počtu mezd mimo zemědělský sektor, zejména a zpráva o pracovních silách za předchozí měsíc nesplnila očekávání, což vyvolalo prudký výprodej na akciových trzích v důsledku obav z recese.

Předtím budou v centru pozornosti středeční údaje o počtu volných pracovních míst a čtvrteční zpráva o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Podle nástroje CME FedWatch trhy oceňují 69% pravděpodobnost snížení sazeb o 25 bazických bodů na zasedání Fedu 17. a 18. září, přičemž 31% pravděpodobnost snížení sazeb o 50 bazických bodů.

Euro se blíží dvoutýdennímu minimu

V Evropě se ostře sledovaný měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % níže na 1,1061, nedaleko dvoutýdenního minima 1,1042, kterého se dotkl v předchozí seanci poté, co údaje ukázaly, že výrobní aktivita v eurozóně zůstala v srpnu v pásmu poklesu.

Evropská centrální banka v červnu snížila úrokové sazby a zdá se, že tak pravděpodobně učiní i později v tomto měsíci, zejména poté, co inflace v eurozóně v srpnu klesla na 2,2 %, což je více než tříleté minimum.

Obchodníci také sledují nejistou politickou situaci v Německu poté, co se Alternativa pro Německo stala první krajně pravicovou stranou, která od druhé světové války vyhrála volby do zemského sněmu v Německu.

„Zdá se, že investoři se rychle uklidnili ohledně politické situace poté, co se zdálo, že všechny ostatní německé strany jsou odhodlány udržet krajně pravicovou AfD po jejím vítězství v Durynsku od moci,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Současně se zdá, že vládnoucí koalice je stále slabší, a nelze vyloučit určité škody pro euro ze strany politiky EU v budoucnu. Zvláště když k tomu připočteme pravděpodobně bouřlivé rozpočtové období EU na podzim.“

GBP/USD klesl o 0,2 % na 1,3129, přičemž kalendář britských dat je tento týden velmi klidný.

Libra má za sebou silný srpen a v průběhu posledního měsíce posílila o více než 2 %, k čemuž přispělo očekávání, že Bank of England bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni déle než ve Spojených státech a eurozóně.

Jen se odráží ode dna

V Asii USD/JPY klesl o 0,6 % na 146,03 a ustoupil tak z dvoutýdenního maxima 147,16, kterého dosáhl v pondělí poté, co údaje ukázaly, že aktivita japonských továren v srpnu opět poklesla, jak ukázal průzkum v soukromém sektoru z dřívějšího pondělí.

USD/CNY se obchodoval převážně beze změny na úrovni 7,1161, zatímco AUD/USD klesl o 0,6 % na 0,6750 před středeční zprávou o hrubém domácím produktu Austrálie.

Zdroj: Canva