Měli byste si koupit akcie Nvidie před uvedením čipu Blackwell?

Společnost Nvidia (NVDA) zaznamenala raketový nárůst poptávky po svých čipech pro umělou inteligenci (AI), díky čemuž se tento technologický titán dostal na působivý 80% podíl na trhu s čipy pro umělou inteligenci. Výsledkem je silný růst hodnoty akcií společnosti, která za posledních pět let vzrostla o více než 2 700 %.

Jedním z motorů úspěchu společnosti Nvidia jsou její grafické procesory (GPU). Tyto čipy provádějí rychlé paralelní výpočty, díky nimž se staly ideální volbou pro provozování aplikací umělé inteligence. Díky tomu, že společnost Nvidia drží 80% podíl na trhu s grafickými procesory, její tržby čtvrtletí co čtvrtletí stoupají v trojciferných číslech.

Očekává se, že tato technologická velmoc uvede na trh svou architekturu a čip Blackwell ještě letos, toto chystané uvedení na trh vedlo mnohé k otázce, zda by měli před touto potenciálně masivní událostí nakupovat akcie společnosti Nvidia. Stojí za to prozkoumat, co naznačuje historie.

Blackwell, název chystané architektury společnosti Nvidia, je pro technologického giganta důležitou událostí. Nová architektura je navržena tak, aby umožňovala provoz generativních aplikací umělé inteligence při spotřebě pouhých 4 % energie, kterou spotřebovávala dřívější platforma Nvidia Hopper. Toto snížení by mělo mít srovnatelný dopad na celkové náklady na vlastnictví.

Zdroj: Nvidia

Blackwell se bude skládat ze šesti přelomových technologií, které zahrnují nejvýkonnější čip AI na světě ve spojení s funkcemi zajišťujícími vysoce výkonné sítě, lepší zabezpečení a spolehlivost. Pátá generace technologie NVLink společnosti Blackwell umožňuje vysokorychlostní komunikaci mezi až 576 grafickými procesory. Zahrnuje také nový grafický procesor Blackwell, který obsahuje kolosálních 208 miliard tranzistorů – což je více než 80 miliard, které se nacházejí v současném špičkovém čipu Nvidia H100. Zvýšená kapacita tranzistorů se rovná výraznějšímu výpočetnímu výkonu, což je pro zákazníky zahajující projekty generativní umělé inteligence rozhodující faktor.

Nvidia předpokládá, že poptávka po Blackwellu bude v příštím fiskálním roce převyšovat nabídku. Tato bezprecedentní poptávka znamená, že investoři budou mít šanci vidět příjmy z nové platformy dříve, než se očekávalo. Výrobce čipů očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku dosáhnou příjmy z Blackwellu “několika miliard dolarů”.

Předpovědět, jak budou akcie společnosti Nvidia reagovat na uvedení Blackwellu na trh, není jednoduché. Akcie zažily v poslední době propad, od července do začátku srpna klesly o téměř 20 %. Od tohoto poklesu se však akcie Nvidie odrazily ode dna a od začátku roku směřují k 140% růstu.

Zdroj: Shutterstock

Při pohledu na to, jak se akcie společnosti Nvidia chovaly po uvedení architektur Hopper a Ampere, lze získat představu o tom, co by se mohlo stát po uvedení Blackwellu. U obou uvedení došlo tři měsíce po uvedení k dvoucifernému nárůstu akcií – 22 % po uvedení Hopperu a neuvěřitelných 44 % po uvedení Ampere.

Navzdory historickým údajům neexistuje záruka, že se historie bude opakovat. Tato nejistota zdůrazňuje zásadní význam dlouhodobého investování. Bez ohledu na výkonnost společnosti Nvidia během tří měsíců po uvedení Blackwellu na trh existuje dostatek pádných důvodů, proč zůstat pozitivní ohledně dlouhodobých vyhlídek akcií.

Závazek společnosti Nvidia ke každoročním aktualizacím čipů by jí měl pomoci udržet si dominantní postavení na trhu s čipy pro umělou inteligenci, což by mělo soupeřům stále více ztěžovat její sesazení.

Kromě své silné pozice v oblasti GPU společnost Nvidia diverzifikovala svůj sortiment tím, že nabízí celé platformy pro AI a distribuuje své produkty prostřednictvím předních poskytovatelů cloudových služeb. Technologičtí giganti, jako jsou Microsoft a Meta Platforms, se ve svých projektech AI spoléhají na GPU společnosti Nvidia, čímž upevňují její vliv.

Zdroj: Shutterstock

Odvětvové prognózy společnosti MarketsandMarkets, která se zabývá průzkumem trhu, předpokládají, že se trh s umělou inteligencí do konce desetiletí rozšíří z 200 miliard dolarů na více než 1 bilion dolarů. Tento prudký růst trhu s umělou inteligencí by mohl být pro společnost Nvidia velmi ziskový.

V současné době se akcie společnosti Nvidia obchodují za přibližně 42násobek odhadu budoucích zisků. Toto ocenění není zrovna levné, přesto se zdá být přiměřené vzhledem k výraznému růstu společnosti Nvidia v posledních letech a očekávanému pokračujícímu rozmachu díky jejímu zaměření na inovace.

Bez ohledu na to, zda akcie společnosti Nvidia po uvedení Blackwellu na trh vzrostou, se budoucnost společnosti Nvidia zdá být nepopiratelně světlá. Prozíraví investoři by měli zvážit nákup těchto akcií a držet je dlouhodobě. Trajektorie společnosti Nvidia, která je poháněna jejími inovacemi a pokračujícím růstem v oblasti umělé inteligence, činí z této technologické velmoci jednu z akcií, které je třeba v nadcházejících letech sledovat.