Tato akcie leteckého průmyslu by mohla těžit z problémů Boeingu 

V závodě v leteckém průmyslu je společnost GE Aerospace připravena na výrazný růst a dominanci uprostřed probíhající výrobní krize, která postihla jednoho z jejích významných konkurentů, společnost Boeing. Tento pohled pochází od Chrise Smithe, manažera portfolia skupiny Antero Peak ve společnosti Artisan Partners, který uvádí, že GE by se díky své nové technologii skokových motorů mohla potenciálně stát monopolem. Takováto páka podle Smithe staví GE do optimální pozice, aby využila problémů, které v současné době podkopávají činnost společnosti Boeing.

Nový skokový motor společnosti GE má být zabudován do všech nových letadel s úzkým trupem. Smith odhaduje, že tyto motory by mohly v příštím desetiletí tvořit více než 80 % motorů v provozu. Vzhledem k tomu, že v leteckém průmyslu roste poptávka po modernějších a účinnějších motorech, je to pro GE obrovská tržní příležitost, která by mohla výrazně posílit pozici společnosti na světovém leteckém trhu.

Společnost Boeing v posledních několika letech utrpěla neúspěchy, včetně nedávného lednového výbuchu dveřní zátky letounu 737 Max 9. Tento incident měl za následek zpoždění výroby a dodávek, což donutilo letecké společnosti zůstat u servisu starších letadel. Tato situace jen posiluje stávající poptávku po výrobcích GE, protože letecké společnosti hledají alternativy pro uspokojení svých provozních potřeb. Potíže společnosti Boeing vedly také k 34% poklesu jejích akcií v tomto roce 2024.

GE Aerospace (GE)

Přestože Smith označil GE za “přední” průmyslovou akcii, osvětlil také další potenciální beneficienty na turbulentním leteckém trhu a jmenoval výrobce leteckých komponentů TransDigm. Na rozdíl od společnosti Boeing zaznamenala společnost TransDigm v letošním roce 35% nárůst cen svých akcií, přičemž těžila z vysoké poptávky po leteckých komponentech.

Akcie společností z leteckého a obranného průmyslu byly v průběhu roku 2024 na vzestupu v souvislosti s rostoucím globálním geopolitickým napětím. Akcie tohoto odvětví nejenže byly povzbuzeny, ale soustavně dosahovaly nových maxim. ETF iShares U.S. Aerospace & Defense vzrostl v roce 2024 o téměř 16 %, což podtrhuje silný růst, který toto odvětví v letošním roce zažívá. Pozadu nezůstává ani společnost GE, jejíž akcie v roce 2024 vyskočily o neuvěřitelných 70 %.

iShares U.S. Aerospace & Defense ETF (ITA)

Boeing se v poslední době potýká s řadou závažných problémů, které výrazně ovlivnily jeho finanční stabilitu a vedly k poklesu hodnoty společnosti. Ve druhém čtvrtletí roku 2024 společnost vykázala větší než očekávanou ztrátu, přičemž její tržby rovněž zaostaly za očekáváními. Tato finanční nestabilita představuje pouze další dílek do mozaiky neúspěchů, které Boeing v posledních letech zasáhly, včetně problémů s letounem 737 MAX a pandemie COVID-19, jež silně zasáhla poptávku po letecké dopravě. Následkem těchto událostí se akcie společnosti v roce 2024 propadly o 34 %, což podtrhuje rostoucí nedůvěru investorů a přetrvávající problémy, s nimiž se letecký gigant musí vypořádat.

Zdroj: Getty Images

Podle Smithe může GE významně těžit z oživení americké výroby. V průběhu desetiletí byla výroba ve velké míře outsourcována. V posledních letech však lze pozorovat trend de-globalizace a přesunu dodavatelských řetězců blíže k domovu. Smith prohlásil: “Sledujete, jak se výstavba výrobních budov významně zrychluje, protože dochází k de-globalizaci a dodavatelské řetězce se přibližují k domovu.”

Tento posun by mohl přinést příliv kapitálu a zdrojů do americké výroby, zejména v oblasti letectví a obrany. Vzhledem k tomu, že se společnosti jako GE umísťují tak, aby využily změn v dodavatelském řetězci, mohou z toho těžit.

Závěrem lze říci, že společnost GE je zřejmě na cestě k výraznému růstu a pokroku tváří v tvář přetrvávajícím výrobním potížím společnosti Boeing. Inovativní výrobky společnosti, strategická prozíravost a schopnost využít širší tržní příležitosti naznačují, že GE Aerospace má dobré předpoklady k tomu, aby se jí dařilo ve vyvíjejícím se prostředí leteckého průmyslu. Zdá se, že díky technologii skokových motorů, která bude v příštím desetiletí dominovat v oblasti letectví, se GE Aerospace dostane do nebývalých výšin.