Výhodné akcie ze světa AI, které si můžete koupit za méně než 200 dolarů

Jedněmi z největších vítězů současného býčího trhu jsou akcie umělé inteligence (AI). Rostoucí poptávka po infrastruktuře, softwaru a vývojových nástrojích umělé inteligence vydělala některým společnostem a jejich investorům za poslední dva roky spoustu peněz. Navzdory silnému růstu v oblasti umělé inteligence může být ještě hodně před námi.

Podle zprávy společnosti IDC, která se zabývá průzkumem trhu, utratí podniky v letošním roce za AI neuvěřitelných 235 miliard dolarů. Stejní analytici však očekávají, že do roku 2028 se výdaje vyšplhají na 631 miliard dolarů. Do roku 2032 by se výdaje jen na generativní AI mohly vyšplhat na 1,3 bilionu dolarů, uvádí analýza společnosti Bloomberg Intelligence.

Nyní, kdy ceny akcií mnoha společností spojených s boomem umělé inteligence prudce vzrostly, se může zdát nemožné najít akcie AI, které byste mohli koupit za pouhých 200 dolarů. Mnoho makléřských společností sice umožňuje obchodování s dílčími akciemi, ale na vlastnictví celé akcie společnosti je něco skvělého. Zde jsou tři akcie AI, které můžete koupit při obchodování za méně než 200 dolarů za akcii a které právě teď vypadají jako výhodná investice.

1. Broadcom

Cena akcií společnosti Broadcom (AVGO) nedávno poprvé od roku 2020 klesla pod 200 dolarů za akcii – ne proto, že by investoři prodávali akcie nebo že by se firma potýkala s problémy, ale proto, že v červenci provedla rozdělení akcií v poměru 10:1. Společnost Broadcom se tak dostala pod hranici 200 dolarů za akcii. Její tržní kapitalizace se od minima z roku 2020 zvýšila téměř desetkrát, ale mohla by mít ještě prostor.

Zdroj: Shutterstock

Výrobce čipů se specializuje na několik typů polovodičů, které jsou v době rozmachu umělé inteligence mimořádně cenné. Vyrábí síťové čipy, které pomáhají směrovat pracovní zátěž napříč výpočetním výkonem dostupným v datovém centru. Například její síť Jericho3-AI Fabric dokáže propojit až 32 000 čipů v datovém centru. To pomáhá zajistit, aby velké technologické společnosti, které utrácejí desítky miliard za grafické procesory a další čipy, získaly z těchto investic užitek.

Vyrábí také akcelerační čipy AI speciálně přizpůsobené pro trénování nebo používání velkých jazykových modelů. Při navrhování těchto aplikačně specifických integrovaných obvodů neboli ASIC úzce spolupracuje s velkými technologickými společnostmi, jako je Alphabet a Meta Platforms. Jejich provoz může být levnější a vyžaduje méně energie než provoz grafických procesorů pro stejné úlohy a tvoří stále větší podíl hardwaru v největších datových centrech na světě.

Broadcom vyrábí také čipy pro další aplikace, včetně chytrých telefonů, což se ukázalo jako stabilní a rostoucí podnikání. Kromě toho má ve svém portfoliu podnikový software pro mainframe a virtualizaci, ukotvený v aktivech, která získala při loňské akvizici společnosti VMware. Široké portfolio v kombinaci s podnikáním v oblasti čipů jí umožňuje zaměřit se na získání zákazníků s několika nabídkami, které spolu dobře spolupracují, což ji chrání před konkurencí.

Navzdory dobrým výsledkům společnosti v posledních několika letech se akcie v současné době obchodují za pouhý 27,7násobek forwardového zisku. To je mírná prémie oproti průměrnému ocenění indexu S&P 500, ale daleko pod úrovní ostatních výrobců čipů s umělou inteligencí. Vzhledem k tomu, že společnost disponuje mnoha zdroji potenciálního růstu, měly by se akcie Broadcomu při současné ceně ukázat jako solidní investice.

2. Qualcomm

Společnost Qualcomm (QCOM) je nejznámější výrobou čipů pro bezdrátovou komunikaci, které umožňují připojení vašeho chytrého telefonu k síti 5G vašeho operátora. Zatímco její podnikání čelí velkému problému, protože jeden z jejích největších zákazníků – Apple – přechází na budování vlastních modemů nové generace, její obchod s výrobci telefonů s Androidem roste.

Zdroj: unsplash

Kromě toho, že má Qualcomm vliv na většinu čipů pro připojení v chytrých telefonech, vyrábí také základní procesory v mnoha telefonech se systémem Android. Její aplikační procesor Snapdragon je jedním z nejvyšších čipů pro chytré telefony a nabízí výrobcům snadnou integraci se svými modemy. Kromě toho vyrábí čipy pro automobilový průmysl a internet věcí, což jsou rostoucí trhy se stále vyššími nároky na výpočetní výkon a konektivitu.

Začátkem letošního roku učinila společnost Qualcomm krok směrem k trhu s osobními počítači se svými procesory zaměřenými na umělou inteligenci. I když její snahy v této oblasti pravděpodobně nebudou mít v nejbližší době velký dopad na její tržby, mohly by časem vést k velké diverzifikaci.

Důležité je, že společnost Qualcomm může těžit ze snahy začít poskytovat výpočetní výkon pro generativní umělou inteligenci v zařízeních namísto toho, aby se veškeré zpracování provádělo v cloudu. Chystané nové funkce AI, které společnost Apple představila v červnu, se zaměřují především na toto zpracování přímo v zařízení. Mnoho dalších společností se bude snažit Apple v tomto ohledu napodobit. Společnost Qualcomm zdůrazňuje myšlenku, že její počítačové čipy mohou zpracovávat aplikace AI v zařízeních bez připojení k internetu. A aplikace AI v automobilech a sítích internetu věcí budou muset být schopny běžet rychle a také lokálně. Tyto trendy jsou dobrou předzvěstí pro prodej špičkových čipů Qualcomm.

Společnost Qualcomm se obchoduje za forwardový násobek ceny k zisku ve výši pouhých 15,5. To je výrazně pod násobkem indexu S&P 500, a to navzdory skutečnosti, že silná poptávka ze strany výrobců chytrých telefonů by měla v krátkodobém až střednědobém horizontu zvýšit tržby a zisky společnosti a čipy pro počítače s umělou inteligencí by mohly být pro společnost dlouhodobým růstovým příběhem. Při tomto ocenění vypadají akcie Qualcomm jako skvělá koupě.

3. Alphabet

Společnost Alphabet (GOOGL) vlastní nejpopulárnější vyhledávač na světě (Google) a webové stránky pro sdílení videí (YouTube). Tyto vlastnosti jsou součástí rodiny internetových služeb, které podporují hlavní reklamní byznys společnosti.

Zdroj: Alphabet

Navzdory některým regulačním tlakům je nepravděpodobné, že by se dominance společnosti Google na trhu internetového vyhledávání někam posunula. Navíc asistenti s umělou inteligencí, jako je ChatGPT, nedokázali výrazněji zasáhnout do jeho podnikání. Ve skutečnosti Google začleňuje umělou inteligenci do vyhledávání pomocí své nejnovější funkce, AI Overviews, a zaznamenává vynikající zapojení a spokojenost s výsledky.

AI sice mění jeho hlavní činnost, ale podporuje růst jednotky cloud computingu společnosti Google. Google Cloud je třetí největší veřejnou cloudovou platformou a rychle roste. Společnost intenzivně investuje do schopností AI díky vlastním návrhům čipů (pomáhá jí Broadcom) a rozšiřuje své výpočetní kapacity. To jí pomohlo získat významné smlouvy s velkými vývojáři, včetně společnosti Apple, která na TPU Google Cloud trénovala svůj velký jazykový model.

Vedení společnosti uvádí, že její služby generativní umělé inteligence vygenerovaly během prvních šesti měsíců roku 2024 miliardové příjmy a přilákaly více než 2 miliony vývojářů. Ale před sebou má ještě dlouhou dráhu růstu. Společnost Google těží z toho, že může utrácet za vlastní vývoj AI a zároveň pronajímat cloudovou výpočetní kapacitu i dalším vývojářům, což jí zajišťuje maximální využití kapitálových investic.

Akcie se v současné době obchodují s forwardovým poměrem P/E ve výši 21,8. To je v souladu s indexem S&P 500, ale společnost Alphabet si pravděpodobně zaslouží vyšší ocenění, protože těží ze sekulárního růstu digitální reklamy a obrovského rozmachu výdajů na cloudovou umělou inteligenci. Mezitím využívá svůj masivní cash flow ke zpětnému odkupu akcií, což zajišťuje zvýšení zisku na akcii. Růst zisků by tak měl zůstat silný. Vypadá to na skvělou akcii AI, kterou je vhodné koupit, dokud její akcie zůstávají pod 200 USD.