Dolar se propadá níže a snaží se zastavit ztráty před zveřejněním nových dat

Americký dolar se ve čtvrtek propadl a snažil se najít oporu poté, co slabé ekonomické údaje zvýšily očekávání, že Federální rezervní systém ještě tento měsíc sníží úrokové sazby.

V 10:35 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 101,139 a pokračoval tak v ústupu z dvoutýdenního maxima 101,79 ze začátku týdne.

Blíží se velké snížení sazeb ze strany Fedu?

Americký dolar po většinu tohoto týdne bojoval o přátele poté, co neuspokojivé údaje z americké ekonomiky zvýšily možnost tvrdého přistání největší ekonomiky světa, a tedy agresivního přístupu americké centrální banky k uvolnění měnové politiky.

Úterní průzkum ISM ve zpracovatelském průmyslu ukázal, že sektor zůstává v pásmu kontrakce, zatímco počet volných pracovních míst v USA v červenci klesl na 3,5leté minimum, což naznačuje, že trh práce ztrácí dech.

Později během seance budou zveřejněny týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti a údaje ADP o počtu zaměstnanců v soukromém sektoru, které je třeba zpracovat před klíčovou páteční měsíční zprávou o počtu zaměstnanců.

Obchodníci nyní vidí 45% šanci, že Fed na svém zasedání koncem tohoto měsíce sníží sazby o nadprůměrných 50 bazických bodů, a do konce roku počítají se snížením sazeb o více než 100 bazických bodů.

„Pokud nedojde k prudkému vynechání některých dnešních čísel, očekávejte, že se DXY bude obchodovat v rozmezí 101-102 bodů. Vícetýdenní tendence je však medvědí,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Zdroj: Canva

Euro a britská libra se pohybují na vyšší úrovni

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,1086, přičemž jednotné měně pomohl nečekaný červencový nárůst německých průmyslových objednávek.

Jak ukázaly čtvrteční údaje, německé objednávky v červenci oproti předchozímu měsíci vzrostly o 2,9 %, což je výrazné zlepšení oproti předpokládanému poklesu o 1,5 %.

Kromě toho statistický úřad revidoval údaje za červen a vykázal meziměsíční nárůst o 4,6 % z předchozího údaje 3,9 %.

Maloobchodní tržby v eurozóně za červenec budou zveřejněny později během zasedání a očekává se, že po poklesu o 0,3 % v předchozím měsíci vykáží mírné zlepšení.

„EUR/USD tento týden jen tak tak udržel podporu na úrovni 1,1040 a pravděpodobně bude konsolidovat těsně pod 1,1100 – pokud dnešní údaje z USA nepřekvapí směrem dolů,“ dodala ING.

GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,3157, přičemž v průběhu minulého měsíce byl tento pár o více než 3,5 % výše, k čemuž přispělo očekávání, že Bank of England bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni déle než ve Spojených státech.

Jen se přiblížil jednoměsíčnímu maximu

V Asii USD/JPY klesl o 0,1 % na 143,62, přičemž jenu pomohla poptávka po bezpečném přístavu, ale také názor, že blížící se zvýšení sazeb ze strany Bank of Japan proti proudu globálního cyklu uvolňování.

Na začátku seance se jen vyšplhal na měsíční maximum 143,20 a za celý dosavadní týden se pohybuje kolem 1 %.

USD/CNY se obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 7,0999 a pohyboval se v blízkosti nejsilnější úrovně za více než rok.

Zdroj: Canva

Indická rupie klesá na historické minimum kvůli silné poptávce po americkém dolaru

Indická rupie ve čtvrtek klesla na historické minimum pod tlakem poptávky dovozců po dolarech na úhradu okamžitých a termínovaných plateb.

Rupie klesla na rekordní minimum 83,9850 za americký dolar, čímž se přiblížila k předchozí nejhorší úrovni 83,98 USD. Ztráty rupie by byly mnohem větší, nebýt intervence centrální banky, uvedli obchodníci.

Pokles rupie na historické minimum přišel tváří v tvář dolaru, který se potýkal s holubičími sázkami Federálního rezervního systému.