Akcie společnosti Salesforce jsou při současném ocenění levné

Oslovitelný trh v hodnotě 290 miliard dolarů do roku 2026 poskytuje dostatečný prostor pro růst.

Akcie společnosti Salesforce (NYSE:CRM) dosáhly na začátku března maximálních hodnot 319 USD. Z těchto maxim došlo k prudké korekci o 20 % a akcie CRM se v současné době obchodují za 254 USD. Podle mého názoru představuje tato korekce skvělou příležitost zvážit expozici vůči tomuto tvůrci hodnoty. V tomto sloupci se zabýváme důvody, proč být býčí na akciích CRM s investičním horizontem tří až pěti let.

Co se týče ocenění, akcie CRM se obchodují s poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) 25,7x. To je vzhledem k potenciálnímu růstu v příštích několika letech levné. Proto vidím omezený pokles ze současných úrovní, zatímco potenciál růstu je značný.

Na úvod stojí za zmínku, že společnost Salesforce věří, že celkový adresovatelný trh společnosti bude mít do roku 2026 hodnotu 290 miliard USD. Velký trh poskytuje dostatečný prostor pro růst v tomto období. Pojďme se hlouběji podívat na základní údaje a proberme důvody, proč být na akciích CRM býčí.

Zdroj: Shutterstock

Solidní peněžní toky podpoří zrychlení růstu

Podniky jsou oceňovány na základě potenciálu peněžních toků. V loňském roce společnost Salesforce vykázala tržby ve výši 34,9 miliardy USD a provozní cash flow ve výši 10,2 miliardy USD. Za první čtvrtletí roku 2025 společnost vykázala provozní cash flow ve výši 6,2 miliardy dolarů.

Robustní peněžní toky poskytují společnosti Salesforce dostatečnou flexibilitu pro realizaci organického růstu a růstu založeného na akvizicích. Zároveň společnost vytváří hodnotu prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií.

Stojí za zmínku, že společnost Salesforce vykázala k 1. čtvrtletí 2025 hotovost a ekvivalenty ve výši téměř 18 miliard USD. Společnost má zkušenosti s růstem prostřednictvím akvizic. Vzhledem k finanční flexibilitě mě nepřekvapí, pokud Salesforce bude usilovat o akvizici (akvizice), aby zvýšila růst tržeb. Začátkem tohoto měsíce společnost Salesforce podepsala dohodu o akvizici společnosti PredictSpring, „dodavatele moderního maloobchodního softwaru pro prodejní místa (POS)“. To pomůže společnosti Salesforce poskytovat „jednotnou omnichannel platformu zahrnující digitální a fyzické kanály“.

Za zmínku stojí také to, že společnost Salesforce vykázala za posledních dvanáct měsíců výdaje na výzkum a vývoj ve výši 5,8 miliardy dolarů. To podtrhuje závazek společnosti k inovacím, které budou pravděpodobně klíčovým faktorem růstu.

Atraktivní růst na mezinárodních trzích

Za zmínku stojí, že v posledních 5 čtvrtletích (1. čtvrtletí 2024 až 1. čtvrtletí 2025) činil meziroční růst tržeb v Americe v průměru 9,8 %. Za stejné období činil růst v Evropě, na Blízkém východě a v Africe (EMEA) v průměru 11,6 %. Dále v Asii a Tichomoří činil růst za toto období v průměru 19,8 %.

Z výše uvedených údajů je zřejmé, že mezinárodní trhy jsou hnací silou růstu. To je v souladu s tím, že společnost Salesforce na těchto trzích provádí postupné investice. Jako technologický lídr v oblasti řízení vztahů se zákazníky má společnost Salesforce dobrou pozici pro získání tržního podílu v ekonomikách s vysokým růstem.

Jako příklad lze uvést, že společnost Salesforce a její ekosystém zákazníků a partnerů v Indii „by měly v letech 2022 až 2028 vytvořit čistý přírůstek 1,8 milionu nových pracovních míst a generovat nové příjmy ve výši 88,6 miliardy dolarů“. To je jen jeden z příkladů, který podtrhuje dopad, který Salesforce pravděpodobně bude mít prostřednictvím svých řešení poháněných umělou inteligencí. Nebyl bych proto zklamán relativně nevýrazným meziročním růstem tržeb.

Sečteno a podtrženo: Akcie CRM zažijí prudký zvrat

Nestává se často, aby se kvalitní společnosti obchodovaly za atraktivní ocenění nebo možnou oceňovací mezeru. Proto bych se dvakrát nerozmýšlel, než bych zvážil expozici vůči akciím CRM.

Oslovitelný trh je významný a Salesforce dosahuje zdravého růstu na mezinárodních trzích. Díky řešením poháněným umělou inteligencí má společnost dobrou pozici k tomu, aby zákazníkům přinášela významnou přidanou hodnotu.

Za zmínku stojí také vysoká finanční flexibilita společnosti. Existuje možnost velké akvizice, která podpoří dlouhodobý růst. Vzhledem k těmto potenciálním katalyzátorům jsem nakloněn trendu růstu akcií CRM z přeprodaných úrovní.

Zdroj: Reuters