Hlavní ruští věřitelé tvrdí, že se vlíží problém, a vyzývají centrální banku k akci

Největší ruské banky vyzvaly centrální banku, aby přijala opatření proti nedostatku likvidity v jüanu, který vedl k pádu rublu na nejnižší úroveň od dubna vůči čínské měně a k trojciferným swapovým sazbám v jüanu.

Rubl se 4. září na moskevské burze (MOEX) propadl vůči jüanu o téměř 5 % poté, co z plánů ministerstva financí na forexové intervence vyplynulo, že denní prodeje jüanu centrální bankou se v nadcházejícím měsíci propadnou na ekvivalent 200 milionů dolarů.

V uplynulém měsíci centrální banka denně prodávala jüany v hodnotě 7,3 miliardy dolarů. Tento propad se časově shodoval s umístěním dluhopisů ropného gigantu Rosněfť v hodnotě 15 miliard jüanů, které rovněž odčerpalo likviditu z trhu.

„Nemůžeme půjčovat v jüanech, protože nemáme čím krýt naše devizové pozice,“ řekl generální ředitel Sberbank German Gref a zdůraznil, že centrální banka se musí aktivněji zapojit do trhu.

Jüan se stal nejobchodovanější zahraniční měnou na burze MOEX poté, co západní sankce zastavily směnný obchod s dolary a eury, a mnoho bank vyvinulo pro své klienty produkty denominované v jüanech.

Likviditu v jüanu zajišťuje především centrální banka prostřednictvím denních prodejů a jednodenních swapů v jüanu a také prodejem měny exportními společnostmi.

Čínské banky v Rusku se mezitím vyhýbají obchodování s měnou z obavy před sekundárními západními sankcemi.

Na začátku září získaly banky od centrální banky prostřednictvím jednodenních swapů rekordních 35 miliard jüanů.

Zdroj: Pexels

„Myslím, že centrální banka může něco udělat. Doufejme, že chápe potřebu zvýšit nabídku likvidity prostřednictvím swapů,“ řekl Andrej Kostin, generální ředitel druhého největšího věřitele VTB, a zdůraznil, že více jüanů by měli prodávat také vývozci.

Akutní nedostatek jüanů také následuje po měsících zpoždění plateb za obchod s Ruskem ze strany čínských bank, které se po amerických hrozbách sekundárních západních sankcí začaly mít před obchodováním s Ruskem na pozoru. Tyto problémy vyvrcholily v srpnu, kdy miliardy jüanů uvízly v limbu.

Rusko a Čína jednají o společném systému dvoustranných plateb, ale žádný průlom není v dohledu. Kostin z VTB uvedl, že vzhledem k tomu, že obchod Ruska s Čínou je vyrovnaný, nemělo by být vytvoření clearingového mechanismu pro platby v národních měnách problémem.

Síla švýcarského franku může SNB přimět k uvolnění měnové politiky

Podle zprávy společnosti Gavekal Research by se Švýcarská národní banka (SNB) mohla zapojit do prodlouženého cyklu uvolňování měnové politiky v důsledku neočekávaného zpomalení inflace ve Švýcarsku a silného švýcarského franku.

Inflace ve Švýcarsku v srpnu meziročně klesla na 1,1 % z červencových 1,3 % a byla nižší než očekávaných 1,2 %. Tento vývoj naznačuje, že inflace ve třetím čtvrtletí bude výrazně nižší než SNB předpokládaných 1,5 %.

SNB již dříve umožnila posílení franku v rámci boje proti importované inflaci během prudkého růstu globální inflace v letech 2022-23.

Avšak vzhledem k tomu, že inflace je nyní pod cílem SNB a globální inflační trend ustupuje, rostou obavy, že tato strategie může poškodit vývozce a posunout ekonomiku směrem k deflačnímu cyklu.

Od ledna do května se nominální efektivní kurz švýcarského franku snížil o 6 %, ale v posledních třech měsících se tento trend obrátil a všechny ztráty byly negovány.
V důsledku toho dosáhl reálný efektivní směnný kurz franku cyklického maxima, což svědčí o ztrátě mezinárodní konkurenceschopnosti.

Vliv silného švýcarského franku je patrný v příspěvku k inflaci domácího a dováženého zboží.

Příspěvek domácího zboží zůstává stabilní na úrovni přibližně 1,5 procentního bodu, zatímco příspěvek dováženého zboží je již více než rok záporný a v srpnu dosáhl nového cyklického maxima -0,4 procentního bodu.

Švýcarští vývozci pociťují tlak ze strany silného franku. Největší výrobní lobbistická skupina v zemi vyzvala SNB, aby poskytla úlevu, protože její členové bojují s konkurencí na zahraničních trzích.
SNB proto již dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 1,75 % na 1,25 % a očekává se další snížení pod 1 %.

SNB může také zvýšit nákupy deviz, aby působila proti posilování franku. Přestože se stala čistým nákupčím cizí měny až v prvním čtvrtletí roku 2024, kdy nakoupila 800 milionů CHF, existuje potenciál pro výrazné zvýšení aktivity vzhledem k historickému čtvrtletnímu průměru nákupů ve výši 13 miliard CHF v letech 2011 až 2021.

Zdroj: Pixabay