Akcie Nvidia opět klesají. Měli byste nakoupit v lákavé slevě?

Zde je důvod, proč to vypadá jako příležitost k nákupu.

Společnost Nvidia (NVDA) patřila k technologickým akciím, které dnes klesaly poté, co statistický úřad práce oznámil, že růst počtu pracovních míst v srpnu byl nižší, než se očekávalo. Minulý měsíc přibylo pouze 142 000 pracovních míst, což je méně než očekávaných 161 000, a směrem dolů byly revidovány i údaje z června a července.

Tato zpráva vedla investory k přesvědčení, že ekonomika oslabuje rychleji, než se očekávalo, což by mohlo být obzvláště škodlivé pro růst a technologické akcie, jako je Nvidia, které se spoléhají na miliardové výdaje na infrastrukturu, aby mohly rozvíjet nové generativní technologie umělé inteligence (AI).

V důsledku toho technologické akcie široce klesaly, přičemž Nasdaq Composite se ve 13:19 SEČ propadl o 2,3 % a Nvidia ve stejnou dobu ztrácela 4 % poté, co se dříve během seance propadla až o 5,8 %. O 4 % se snížil také fond iShares Semiconductor ETF, což ukazuje, že sektor čipů byl široce ovlivněn.

Zdroj: Getty Images

Co to znamená pro společnost Nvidia

Pro lídra v oblasti čipů s umělou inteligencí to byl těžký týden. Akcie se v úterý propadly, zřejmě kvůli zvěstem, že jí ministerstvo spravedlnosti vydalo předvolání v souvislosti s antimonopolním vyšetřováním, ačkoli Nvidia později uvedla, že to není pravda.

Přesto dnešní pokles ukazuje, že akcie jsou citlivé na širší makroprostředí. Investoři se zřejmě domnívají, že recese nebo zpomalení ekonomiky by mohly zabrzdit boom umělé inteligence, protože by to odradilo velké technologické společnosti a začínající podniky od investic do nových technologií.

To by byl pro společnost Nvidia problém, protože její podnikání a vysoké ocenění je založeno na prudce rostoucí poptávce po jejích komponentech GPU pro datová centra, které jsou vysoce ceněny pro svou schopnost provozovat složité modely AI.

Proč by to mohla být docela výhodná příležitost k nákupu

Zpráva o zaměstnanosti je jen jedním z mnoha údajů, a přestože existují i další známky oslabování ekonomiky, nevypadá to, že by recese byla za rohem – míra nezaměstnanosti je stále nízká a činí 4,2 %.

Kromě toho se očekává, že Federální rezervní systém ještě tento měsíc sníží úrokové sazby, což by mělo společnosti Nvidia i celé ekonomice poskytnout podporu.

Akcie společnosti sice po zprávě o výsledcích minulý týden klesly, ale její celková čísla byla silná. Společnost pokračuje v mimořádně rychlém růstu a očekává, že ve 4. čtvrtletí zvýší výrobu své nové platformy Blackwell, po které je již nyní velká poptávka.

A konečně, největší zákazníky společnosti Nvidia, jako jsou Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOG, GOOGL) a Meta Platforms (META), ty nějaký ten dočasný propad v ekonomice pravděpodobně nerozhodí, protože tyto společnosti sedí na desítkách miliard dolarů v hotovosti a všechny prohlásily, že investice do infrastruktury umělé inteligence jsou nejvyšší prioritou.

K překažení jejich investičních plánů by pravděpodobně bylo zapotřebí výrazného ekonomického propadu, což znamená, že společnost Nvidia je před výkyvy ekonomiky chráněna více, než by se mohlo zdát. To je dobrý důvod, proč si vsadit na to, že se akcie z dnešního propadu zotaví.

Co plánuje Nvidia do budoucna?

Budoucí plány společnosti Nvidia se soustředí na posouvání hranic umělé inteligence, pokrok v oblasti grafických procesorů a výpočetních architektur nové generace. Hlavní důraz klade na svou novou architekturu Blackwell, která má za cíl výrazně zvýšit možnosti zpracování umělé inteligence. Nvidia také pracuje na vývoji továren na umělou inteligenci a zdokonalování datových center, aby podpořila rostoucí poptávku po generativní umělé inteligenci a výpočetně náročných úlohách.

Jednou z klíčových inovací je integrace paměti GDDR7 do jejích připravovaných spotřebitelských GPU, které nabídnou až o 80 % vyšší propustnost než předchozí generace. To zvýší výkon v herních i profesionálních aplikacích. Nvidia také plánuje vydat grafické procesory GeForce RTX řady 50, které nabídnou výrazné zlepšení v ray tracingu a dalších vizuálních výpočetních úlohách.

Zdroj: Getty Images