Jaké změny připravuje gigant Nvidia – pro lepší budoucnost

Výrobce čipů přinesl investorům v posledních pěti letech fenomenální výnosy a nebude překvapením, když zůstane solidní volbou i do budoucna.

Posledních pět let bylo pro investory do společnosti Nvidia (NVDA) neuvěřitelných, protože akcie tohoto specialisty na polovodiče se díky úžasnému růstu tržeb a zisků a několika solidním katalyzátorům v podobě videoher a umělé inteligence (AI) úžasně rozjely.

Investice pouhých 100 dolarů do akcií Nvidie před pěti lety má nyní hodnotu neuvěřitelných 2 850 dolarů. Zisk akcií ve výši 2 750 % za toto období rozdrtil skok indexu S&P 500 o 93 % za posledních pět let. Nyní je však Nvidia třetí největší společností na světě s tržní kapitalizací něco přes 2,9 bilionu dolarů. Očekávat, že akcie během příštích pěti let vyskočí ze současné úrovně ještě 25krát až 30krát, se nezdá být logické, protože pak by její tržní kapitalizace měla hodnotu neuvěřitelných 80 bilionů dolarů.

Pro srovnání, hodnota světové ekonomiky se v loňském roce odhadovala na 105 bilionů dolarů. Je však třeba poznamenat, že Nvidia má stále v záloze solidní růstové faktory, které by jí mohly umožnit udržet zdravou úroveň růstu v příštích pěti letech.

V tomto článku se na tyto katalyzátory podíváme blíže a ověříme, jak velký růst by tato polovodičová akcie mohla v příštích pěti letech přinést.

Zdroj: Getty Images

Nejnovější výsledky společnosti Nvidia naznačují, že její růst poháněný umělou inteligencí tu bude i nadále

Společnost Nvidia zveřejnila 28. srpna výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2025 (za tři měsíce končící 28. července). Její čísla se ukázala být lepší, než se očekávalo: tržby meziročně vyskočily o 122 % na 30 miliard dolarů a zisk na akcii bez použití metodiky GAAP vzrostl oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o působivých 152 % na 0,68 dolaru na akcii.

Analytici z Wall Street by se spokojili se ziskem 0,65 USD na akcii při tržbách společnosti ve výši 28,7 miliardy USD. Tím však dobré zprávy nekončí, protože Nvidia očekává, že její tržby za fiskální 3. čtvrtletí dosáhnou 32,5 miliardy dolarů, což je více než konsensuální odhad 31,7 miliardy dolarů. To by znamenalo meziroční růst o 80 %.

Přesto se akcie propadají, přestože hlásí tak fenomenální růst a přináší silnější než očekávané prognózy. Tento mírný pokles je však pro investory příležitostí k nákupu akcií, protože bližší pohled na poslední čtvrtletní výsledky naznačuje, že společnost zaznamenává solidní růst ve všech svých oblastech podnikání.

Segment datových center, který meziročně vzrostl o neuvěřitelných 154 % a zaznamenal rekordní tržby ve výši 26,3 miliardy dolarů, ve velkém těží z robustní poptávky po grafických procesorech (GPU) společnosti Nvidia, které jsou nasazovány k trénování a nasazování modelů umělé inteligence. Za zmínku přitom stojí, že zákazníci nadále kupují grafické procesory Nvidia založené na architektuře Hopper, a to i přesto, že se společnost chystá v příštím čtvrtletí zahájit náběh výroby nové generace čipů Blackwell.

Jak zdůraznila finanční ředitelka Colette Kressová na posledním konferenčním hovoru k výsledkům:

Náběh výroby čipů Blackwell je naplánován na čtvrté čtvrtletí a bude pokračovat i ve fiskálním roce ’26.Ve čtvrtém čtvrtletí očekáváme tržby z prodeje čipů Blackwell ve výši několika miliard dolarů.V druhé polovině fiskálního roku 2025 se očekává nárůst dodávek hopperů.
Zlepšila se nabídka a dostupnost hopperů.Poptávka po platformách Blackwell výrazně převyšuje nabídku a očekáváme, že to bude pokračovat i v příštím roce.

Důležitější je, že společnost Nvidia se domnívá, že modely umělé inteligence příští generace budou pravděpodobně vyžadovat 10 až 20krát vyšší výpočetní výkon, což naznačuje, že poptávka po jejích grafických procesorech pro datová centra by mohla v dlouhodobém horizontu stále růst. Podle jednoho z odhadů by trh s čipy pro umělou inteligenci mohl v roce 2029 generovat roční tržby ve výši 311 miliard dolarů oproti letošnímu odhadu 123 miliard dolarů.

Společnost Nvidia v první polovině současného fiskálního roku dosáhla příjmů z datových center ve výši téměř 49 miliard USD, což naznačuje, že by fiskální rok 2025 (který se shoduje s 11 měsíci kalendářního roku 2024) mohla zakončit s příjmy z tohoto segmentu ve výši téměř 100 miliard USD. Na základě odhadu celkového trhu s čipy pro umělou inteligenci ve výši 123 miliard dolarů by podíl společnosti Nvidia na tomto trhu mohl do konce letošního roku činit přibližně 80 %.

I kdyby podíl čipů s umělou inteligencí společnosti Nvidia v příštích pěti letech díky vznikající konkurenci klesl dokonce na 70 %, stále by mohl po pěti letech generovat roční příjmy z datových center ve výši 217 miliard dolarů (na základě velikosti celkového trhu 311 miliard dolarů). Zjednodušeně řečeno, příjmy společnosti Nvidia z datových center se mohou v příštích pěti letech zdvojnásobit.

Když k tomu připočteme skutečnost, že i ostatní činnosti společnosti vykazují zdravý růst, nebude překvapením, že se Nvidia v příštích pěti letech stane větší společností. Například tržby společnosti ze segmentu her a osobních počítačů (PC) s umělou inteligencí meziročně vzrostly o 18 % na 2,6 miliardy dolarů.

Hry byly v průběhu let chlebem společnosti Nvidia, ale nyní se na jejím nejvyšším příjmu podílejí méně než 10 %. Investoři by se však měli podívat na širší perspektivu, protože poptávka po osobních počítačích s umělou inteligencí bude v příštích pěti letech prudce růst, což společnosti Nvidia otevře cestu ke generování značných příjmů z herního segmentu a segmentu osobních počítačů.Tržby společnosti z profesionální vizualizace mezitím meziročně vzrostly o 45 % na 427 milionů dolarů díky rostoucí poptávce po řešeních společnosti pro digitální dvojčata. Jak poznamenal Kress na posledním hovoru k výsledkům:

Největší světový výrobce elektroniky, společnost Foxconn, používá NVIDIA Omniverse k napájení digitálních dvojčat fyzických továren, které vyrábějí systémy NVIDIA Blackwell.A několik velkých světových podniků, včetně společnosti Mercedes-Benz, podepsalo víceleté smlouvy na NVIDIA Omniverse Cloud pro vytváření průmyslových digitálních dvojčat továren.

Pro společnost Nvidia se opět jedná o další lukrativní příležitost k růstu, protože podle společnosti Mordor Intelligence by trh s digitálními dvojčaty mohl v roce 2029 vygenerovat tržby ve výši 131 miliard USD oproti letošním 26 miliardám USD. Celkově existuje více důvodů, proč by se společnost Nvidia mohla v příštích pěti letech ukázat jako solidní investice.

Jak velký růst mohou investoři očekávat?

Zdravé vyhlídky společnosti Nvidia jsou důvodem, proč analytici zvýšili svá očekávání růstu tržeb pro současný fiskální rok a další období.

Dobré je, že Nvidia by měla v příštích pěti letech zaznamenat roční růst zisku o 52 %. Na základě odhadu zisku na akcii ve fiskálním roce 2025 ve výši 2,84 USD by se její hospodářský výsledek mohl po pěti letech vyšplhat na 23 USD na akcii. Akcie mají v současné době násobek budoucího zisku 45. Nicméně i kdyby se po pěti letech obchodovala za diskontovaný 29násobek budoucích zisků, což odpovídá násobku budoucích zisků indexu Nasdaq-100 (při použití tohoto indexu jako zástupce technologických akcií), mohla by cena jejích akcií dosáhnout 667 USD.

To by znamenalo více než pětinásobný skok oproti současným úrovním, což naznačuje, že by tato akcie umělé inteligence mohla v příštích pěti letech investory dále obohacovat.

Zdroj: Getty Images