Jaký je dlouhodobý výhled společnosti Lyft, konkurenta Uberu?

Cesta k ziskovému růstu by mohla z tohoto giganta v oblasti sdílení jízd učinit velkého vítěze.

Od první veřejné nabídky akcií společnosti Lyft (LYFT) uplynulo něco málo přes pět let. Bohužel akcie investory zklamaly a v posledních několika letech měly klesající tendenci. Gigant v oblasti sdílení jízd nedokázal naplnit očekávání vysokého růstu a v nestabilním makroekonomickém prostředí zaostával za konkurencí.

Přesto existuje několik důvodů, proč se domnívat, že by se tato hrbolatá jízda mohla stále ubírat směrem k pozitivnějšímu dlouhodobému výhledu. Podívejme se, kam by se akcie Lyft mohly dostat v příštích 5 letech.

Rekordní počet jízd a ziskovost

Možnost pohodlně si objednat jízdu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu rychle způsobila revoluci v dopravě.

Obchodní model společnosti Lyft, který spočívá v propojení řidičů s rostoucí poptávkou cestujících, se zdá být jednoduchý, ale ukázal se jako finančně náročný. Slabší než očekávané zisky v její historii na pozadí značných investic do udržení vysoké úrovně zákaznických služeb pomáhají vysvětlit špatnou výkonnost ceny akcií.

Dobrou zprávou pro investory je, že Lyft dokázal v roce 2024 vykázat působivé výsledky, které by mohly znamenat rodící se příběh obratu.

Ve druhém čtvrtletí (za období končící 30. června) dosáhla společnost Lyft několika milníků, včetně rekordního počtu jízd na platformě ve výši 205 milionů, což představuje 15% meziroční nárůst. Počet aktivních cestujících také dosáhl historického maxima, o 10 % více než loni, což naznačuje, že platforma je stejně živá jako kdykoli předtím.

Možná ještě důležitější je, jak se tyto provozní trendy promítají do lepších finančních výsledků. Tržby za 2. čtvrtletí vzrostly o 41 % oproti předchozímu čtvrtletí, což je důsledek vyšší cenové politiky a počátečního úspěchu iniciativy Lyft Media, která integruje reklamy významných značek do aplikace jako nový monetizační kanál.

Upravená marže zisku před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) na úrovni 2,6 % se zlepšila z 1,2 % ve 2. čtvrtletí 2023, což bylo způsobeno dynamikou počtu cestujících a snahou o kontrolu nákladů. Pozoruhodné je, že se jednalo o první čtvrtletí s kladnou ziskovostí podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) v historii společnosti, spolu s konzistentnějším volným peněžním tokem. Jakýkoli býčí argument pro akcie Lyft začíná potenciálem, že tato trajektorie teprve začíná.

Zdroj: Shutterstock

Nejistoty v odvětví sdílených jízd

Zdá se, že existuje rozpor mezi celkově solidními základními ukazateli společnosti Lyft a určitým základním skepticismem na trhu, pokud jde o její dlouhodobý výhled.

Problémem jsou jedinečné nejistoty, kterým odvětví spolujízdy čelí, včetně postavení společnosti Lyft vedle jejího většího konkurenta Uber Technologies (UBER). Zatímco společnost Lyft je velká ve Spojených státech a má rostoucí zastoupení v Kanadě, společnost Uber vyniká mnohem větší globální působností ve více než 70 zemích.

Společnost Lyft čeká těžký boj v konkurenci se společností Uber, která může využívat svůj ekosystém k řízení nákladů a cen. Uber také expandoval do oblastí, jako je doručování potravin a balíků, což zdůrazňuje další klíčový rozdíl.

V neposlední řadě je otázkou, jak se bude odvětví vyvíjet s nástupem autonomních vozidel a technologie robotaxi. Společnost Lyft již navázala partnerství se společnostmi, které na vybraných trzích nabízejí jízdu bez řidiče, ale předpokládá se, že postupný přechod v průběhu příštího desetiletí od lidských řidičů nakonec naruší model sdílené jízdy.

Při zvažování akcií společnosti Lyft je mnoho pohyblivých částí. Klíčová je zde schopnost společnosti proplout tímto měnícím se průmyslovým pozadím a zároveň se zaměřit na své hlavní silné stránky. Společnost nepotřebuje být větší nebo lepší než Uber, ale jednoduše maximalizovat příležitosti z oblastí, které může kontrolovat.

Zdroj: Getty Images

Býčí předpověď pro společnost Lyft

Růst zisku je nakonec často nejdůležitějším faktorem podporujícím návratnost akcií a já jsem přesvědčen, že společnost Lyft tuto část strategie zvládá správně.

Pokud jde o ocenění, společnost Lyft se obchoduje za pouhý 16násobek průměrného odhadu konsensu Wall Street ohledně zisku na akcii (EPS) v roce 2024 ve výši 0,74 USD jako forwardového poměru ceny k zisku (P/E). Tato úroveň představuje hluboký diskont ve srovnání s poměrem P/E 70 u akcií společnosti Uber. Podle mého výkladu je společnost Lyft na současné úrovni podhodnocená.

Při pohledu do budoucna se předpokládá, že společnost Lyft v roce 2025 zrychlí růst zisku na akcii o 22 %. Schopnost společnosti udržet si tuto ziskovou cestu růstu až do roku 2029 by měla být pro akcie a akcionáře větrem do zad. Domnívám se, že za pět let by akcie společnosti Lyft mohly být mnohem výše.