Kde budou akcie společnosti Palantir Technologies za 1 rok?

Akcie softwarového specialisty se za poslední rok díky umělé inteligenci více než zdvojnásobily, ale dokáže si tento růst udržet?

Akcie společnosti Palantir Technologies (PLTR) za poslední rok vzrostly o 110 %, protože investoři nakupovali akcie tohoto poskytovatele softwarových platforem jako na běžícím pásu díky rychle rostoucí poptávce po jeho nabídce umělé inteligence (AI). A přesto, protože již tak vzrostly, Wall Street v příštím roce další zisky neočekává.

Akcie společnosti Palantir mají mediánovou 12měsíční cílovou cenu 28 USD (podle 24 analytiků, kteří ji pokrývají). To znamená 11% pokles oproti současné ceně. Třetina těchto analytiků doporučuje akcie Palantir prodat, 38 % je hodnotí jako nákupní a zbytek jako držící.

Znamená tato rozpolcená nálada analytiků, že je čas, aby investoři zaúčtovali zisky ve společnosti Palantir? Nebo si tato vysoce ceněná akcie s umělou inteligencí udrží rally a v příštím roce přinese další zisky? Podívejme se, zda má Palantir na to, aby se vzepřel očekáváním Wall Street.

Růstový profil společnosti Palantir se i nadále zlepšuje

Drahé ocenění společnosti Palantir se jeví jako hlavní důvod, proč analytici pochybují, že může v příštích 12 měsících přinést další růst. Poměr ceny akcie k tržbám ve výši 29 je bezesporu drahý. Je téměř čtyřnásobkem průměrného násobku tržeb amerického indexu technologického sektoru, který činí 7,7. Klouzavý poměr ceny k zisku společnosti Palantir je také velmi drahý a činí 178. Jeho forwardový násobek zisků ve výši 86 ukazuje na pěkný nárůst zisků v příštím roce, ale stále je na drahé straně.

Jedním ze způsobů, jak ospravedlnit nákup akcií Palantir i přes jejich bohaté ocenění, je zrychlení růstu společnosti. Ve druhém čtvrtletí se tržby společnosti zvýšily o 27 % oproti stejnému období loňského roku na 678 milionů USD. To bylo lepší než 21% meziroční růst, který Palantir vykázal v prvním čtvrtletí letošního roku. Růst nejvyššího příjmu v první polovině roku naznačuje, že společnost je na dobré cestě překonat 17% celoroční skok příjmů, který dosáhla v roce 2023 na 2,2 miliardy dolarů.

Společnost očekává, že rok 2024 zakončí s tržbami ve výši téměř 2,75 miliardy dolarů. To by znamenalo 25% nárůst oproti loňskému roku. Analytici předpokládají, že její zisk v roce 2024 vzroste o 44 % na 0,36 USD na akcii. Je však třeba poznamenat, že analytici v poslední době svá očekávání zvyšují.

Zdroj: Getty Images

Výraznější než očekávaný růst by mohl poslat akcie Palantiru výše

Další věc, která stojí v grafu za povšimnutí, je, že navzdory nárůstu odhadů tržeb společnosti Palantir pro příštích několik let analytici očekávají, že v letech 2025 a 2026 porostou pomalejším tempem. To však nemusí být pravda, protože nedávné zrychlení růstu společnosti se zdá být v příštím roce udržitelné.

Zjednodušeně řečeno, růst horní linie společnosti Palantir by mohl být v roce 2025 mnohem silnější, než očekávají analytici. Je to proto, že její platforma umělé inteligence (AIP) vede k silnému růstu příjmů. Zbývající výkonnostní závazky (RPO) společnosti se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 41 % na 1,37 miliardy dolarů.

RPO společnosti Palantir odráží hodnotu smluv, které společnost uzavřela se zákazníky, což znamená, že je ukazatelem budoucího růstu jejích příjmů. Společnost Palantir však zdůrazňuje, že její RPO se skládá především z obchodních smluv. Zbývající hodnota smluv (RDV) je metrikou, kterou je třeba sledovat, abychom získali představu o potenciálním růstu nejvyššího obratu, který by společnost Palantir mohla dosáhnout. RDV je celková zbývající hodnota všech smluv společnosti na konci čtvrtletí. Tato metrika měla ve druhém čtvrtletí hodnotu 4,3 miliardy dolarů, což je o 26 % více než ve stejném čtvrtletí loňského roku. Uvidíme, jak rychle se společnosti Palantir podaří tyto smlouvy proměnit ve skutečné příjmy, ale stojí za zmínku, že její RDV je výrazně vyšší než její příjmy za posledních 12 měsíců ve výši 2,5 miliardy dolarů.

Existuje tedy velká pravděpodobnost, že růst společnosti Palantir bude v příštím roce lepší, než se očekávalo, zejména s ohledem na to, že by mohla i nadále získávat nové zákazníky směrem ke svým nabídkám softwaru pro umělou inteligenci s ohledem na obrovské příležitosti na koncovém trhu, které jsou na tomto trhu k dispozici. Společnost IDC, která se zabývá průzkumem trhu, předpovídá, že trh softwarových platforem pro umělou inteligenci, které Palantir nabízí, by mohl do roku 2028 zaznamenat složenou roční míru růstu ve výši 41 % a na konci prognózovaného období by mohl generovat roční tržby ve výši 153 miliard USD.

Společnost Palantir je v dobré pozici, aby tuto příležitost co nejlépe využila. Podle výzkumné společnosti Forrester (FORR) se společnost Palantir umístila na prvním místě mezi poskytovateli softwarových platforem pro umělou inteligenci. O tom svědčí i skutečnost, že počet obchodů společnosti rychle roste. Například ve druhém čtvrtletí uzavřela 123 smluv s americkými komerčními zákazníky, což představuje 98% nárůst oproti předchozímu roku.

Ještě důležitější je, že se zvětšuje velikost obchodů společnosti Palantir, která v uplynulém čtvrtletí uzavřela 96 obchodů v hodnotě 1 milion dolarů a více, což je nárůst oproti 66 takovým obchodům ve stejném období loňského roku. Navíc se počet obchodů v hodnotě nad 10 milionů dolarů meziročně zvýšil o 50 % na 27. S rostoucím využíváním platforem umělé inteligence společnosti Palantir by se tedy mělo zvyšovat i tempo jejího růstu.

Poměr cena/výnosy/růst (PEG ratio) společnosti Palantir je navíc výrazně nižší než 1.

Poměr PEG je výhledová oceňovací metrika, která se vypočítá vydělením klouzavého P/E společnosti jejím předpokládaným růstem zisku. Hodnota nižší než 1 znamená, že akcie je vzhledem ke svému potenciálnímu růstu podhodnocená. Růstoví investoři tedy mohou stále uvažovat o nákupu akcií společnosti Palantir, protože existuje velká šance, že její silnější než očekávaná výkonnost v nadcházejícím roce by mohla být odměněna dalšími zisky na trhu.

Zdroj: Shutterstock