Které akcie ze sektoru AI má v tuto chvíli smysl přikupovat?

Tyto vybrané akcie mohou nejvíce těžit z rozvoje technologií umělé inteligence.

Technologie umělé inteligence, o které se mluví, je stále v počátečním stádiu. Ačkoli se zdá, že v současné době v této oblasti dominuje několik technologických firem, investory, kteří chtějí investovat do umělé inteligence, možná zajímá, které společnosti si budou s vývojem této oblasti pravděpodobně vést lépe.

Jiní investoři ale chtějí vstoupit do tohoto sektoru zjevně právě teď. Vzrušení kolem možností akcií AI jim pomáhá v roce 2024 předběhnout všechny ostatní. Index Global Next Generation Artificial Intelligence Index vynesl k 28. srpnu letošního roku 20,64 % oproti 17,22 % u indexu Morningstar US Market Index.

Microsoft (MSFT)

Náš krátký seznam nejlepších akcií na scéně AI, které lze nyní koupit, začíná společností Microsoft. Tento poskytovatel softwaru a cloudu vytvořil přední portfolio AI s nabídkami, jako je OpenAI, která je domovem ChatGPT. Nedávno jsme na základě konzistentní výkonnosti a solidního výhledu zvýšili naše odhady růstu tržeb a předpoklady ziskovosti společnosti Microsoft. Cena této akcie s umělou inteligencí je se slevou oproti našemu odhadu reálné hodnoty ve výši 490,00 USD.

Microsoft je jedním ze dvou poskytovatelů veřejného cloudu, kteří mohou poskytovat širokou škálu řešení PaaS/IaaS ve velkém měřítku. Na základě své investice do OpenAI se společnost rovněž stala lídrem v oblasti umělé inteligence. Společnost Microsoft také zaznamenala velký úspěch při prodeji uživatelů vyšších cenových verzí Office 365, zejména při zahrnutí pokročilých funkcí telefonie. Kombinace těchto faktorů vedla k většímu zaměření společnosti, která nabízí působivý růst tržeb s vysokými a rozšiřujícími se maržemi a prohlubujícími se vazbami se zákazníky.

Domníváme se, že Azure je ústředním prvkem nového Microsoftu. Přestože podle našich odhadů již tvoří přibližně 75 miliard dolarů, ve fiskálním roce 2024 poroste působivým 30% tempem. Azure má několik výrazných výhod, včetně toho, že zákazníkům nabízí bezbolestný způsob experimentování a přesunu vybraných pracovních zátěží do cloudu, čímž vytváří bezproblémová hybridní cloudová prostředí. Vzhledem k tomu, že stávající zákazníci zůstávají ve stejném prostředí společnosti Microsoft, lze aplikace a data snadno přesunout z lokálního prostředí do cloudu. Microsoft může také využít svou masivní instalovanou základnu všech řešení Microsoft jako styčný bod pro přechod na Azure. Azure je také vynikajícím výchozím bodem pro sekulární trendy v oblasti umělé inteligence, business intelligence a internetu věcí, protože pokračuje ve spouštění nových služeb zaměřených na tato témata.

Společnost Microsoft také přesouvá své tradiční lokální produkty do podoby cloudových řešení SaaS. Mezi kritické aplikace patří LinkedIn, Office 365, Dynamics 365 a platforma Power, přičemž tyto přesuny jsou nyní za polovinou cesty a již nejsou finanční brzdou. Office 365 si zachovává faktický monopol v oblasti kancelářského softwaru pro produktivitu, což se podle našich předpokladů v dohledné době nezmění. A konečně, společnost stále více tlačí svůj herní byznys směrem k opakovaným příjmům a sídlu v cloudu. Domníváme se, že zákazníci budou i nadále řídit přechod od lokálních ke cloudovým řešením a růst tržeb zůstane silný a marže se budou i v příštích několika letech zlepšovat.

Zdroj: Canva

Amazon (AMZN)

Jediným internetovým prodejcem na našem seznamu cenově dostupných akcií AI je přední společnost v oblasti elektronického obchodování Amazon.com. Jeho divize Amazon Web Services se těší široké oblibě díky vysokým nákladům na změnu zákazníka, úsporám z rozsahu, nehmotným aktivům v oblasti polovodičů a vývoje zařízení a síťovému efektu spojenému s trhem softwaru vytvořeného pro lepší fungování AWS. Akcie společnosti Amazon se ve srovnání s naším odhadem reálné hodnoty ve výši 195,00 USD jeví jako podhodnocené.

Společnost Amazon dominuje na obsluhovaných trzích, zejména v oblasti elektronického obchodování a cloudových služeb. Těží z mnoha konkurenčních výhod a díky své velikosti a rozsahu, které přinášejí bezkonkurenční výběr zboží za nízké ceny pro spotřebitele, se stal jasným lídrem v oblasti elektronického obchodu. Sekulární posun směrem k elektronickému obchodování pokračuje a firma navzdory své velikosti nadále zvyšuje svůj podíl na trhu. Služba Prime spojuje úsilí společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodu a zajišťuje stálý tok opakujících se příjmů s vysokou marží od zákazníků, kteří častěji nakupují na pobočkách společnosti Amazon. Spotřebitelé na oplátku získávají jednodenní dopravu na miliony položek, exkluzivní videoobsah a další služby, což vytváří silný pozitivní kruh, v němž se zákazníci a prodejci navzájem přitahují. Kindle a další zařízení dále posilují ekosystém tím, že pomáhají přilákat nové zákazníky a zároveň činí nabídku hodnoty neodolatelnou při udržení stávajících uživatelů.

Prostřednictvím služby Amazon Web Services je Amazon také jasným lídrem v oblasti veřejných cloudových služeb. Kromě toho je reklamní byznys firmy již rozsáhlý a nadále se rozšiřuje, protože reklamy se dostaly do streamovacích kanálů Amazonu, a nabízí tak atraktivní možnost pro obchodníky, kteří chtějí získat přístup k rozsáhlému publiku s řadou vlastních datových bodů o těchto samotných spotřebitelích. Růst AWS a reklamy by měl i nadále překonávat růst elektronického obchodu a měl by být hlavním motorem růstu v příštích pěti letech. To je rozhodující, protože každý z těchto segmentů dosahuje vyšších marží, než je obvyklé, což by zase mělo umožnit, aby provozní zisk i zisk na akcii s pokračujícím růstem marží převýšily tržby.

Z pohledu maloobchodu očekáváme, že pokračující inovace pomohou k dalšímu nárůstu podílu ve světě po ukončení prodeje. Očekáváme také pokračující pronikání do kategorií, jako jsou potraviny a luxusní zboží, které se dříve neprojevovaly tak úspěšně jako jiné maloobchodní kategorie. K udržení náskoku společnosti v této oblasti podle nás přispěje technologický pokrok v AWS a větší snaha o poskytování služeb podnikovým zákazníkům. Celkově vidíme silný růst tržeb a volných peněžních toků v následujících letech.

Zdroj: Getty Images