Proč se Intel nyní ocitl v centru pozornosti celé Wall Street?

Budoucnost společnosti Intel se nezdá být příliš růžová, protože se jí nedaří prosadit na klíčových trzích.

Pro investory do společnosti Intel (INTC) se tento rok zatím ukázal jako hrozný, protože akcie výrobce čipů se v roce 2024 propadly o 60 % a pokles akcií ještě prohloubily výsledky za druhé čtvrtletí roku 2024 (skončilo 29. června), které byly zveřejněny 1. srpna.

Investoři do akcií společnosti Intel zažili nepříjemný šok, protože po čtvrtletní zprávě klesly akcie o 26 % během jediného dne. Tento prudký výprodej byl vyvolán velkým zkalmáním společnosti Intel ohledně výsledků hospodaření, špatným výhledem, pozastavením výplaty dividend a nadcházejícím propouštěním. Propad akcií Intelu po nedávných výsledcích se tedy zdá být oprávněný. Nicméně medián 12měsíční cílové ceny akcií je 25 USD podle 45 analytiků pokrývajících společnost Intel, což ukazuje na 25% skok ze současných úrovní.

Mohou však akcie společnosti Intel v nadcházejícím roce skutečně dosáhnout takového růstu vzhledem k problémům, kterým čelí? Pojďme to zjistit.

Zdroj: Shutterstock

Neschopnost společnosti Intel prosadit se na klíčových trzích nevěstí pro její budoucnost nic dobrého

Při bližším pohledu na výsledky společnosti Intel za druhé čtvrtletí a jejich porovnání s konkurenční společností Advanced Micro Devices (AMD) bude jasné, že společnost přichází o obrovské růstové příležitosti.

Například tržby společnosti Intel ze skupiny klientských počítačů (CCG) vzrostly ve druhém čtvrtletí meziročně pouze o 9 % na 7,4 miliardy dolarů. To je v příkrém kontrastu s úžasným 49% meziročním nárůstem příjmů společnosti AMD v klientském segmentu ve srovnatelném čtvrtletí na 1,5 miliardy dolarů. Klientské segmenty společností Intel a AMD jsou určeny pro trh s notebooky a stolními procesory (centrálními procesorovými jednotkami).

Stojí za zmínku, že trh s osobními počítači v poslední době ožívá díky nástupu počítačů s umělou inteligencí, které by podle společnosti Canalys, zabývající se průzkumem trhu, mohly v letech 2024-2028 zaznamenat 44% roční růst. Výsledky společnosti Intel však naznačují, že pravděpodobně přichází o boom počítačů s umělou inteligencí, zatímco konkurenční AMD získává větší podíl na celkovém trhu.

Vyplývá to z nejnovějších údajů o tržním podílu společnosti Mercury Research. Společnost AMD získala ve druhém čtvrtletí roku 2024 na úkor Intelu 3,6 procentního bodu tržního podílu v oblasti desktopových procesorů oproti předchozímu roku. Podíl společnosti AMD na trhu procesorů pro notebooky se mezitím zvýšil o 3,8 procentního bodu.

To vše vysvětluje, proč je růst tržeb společnosti AMD z prodeje klientských počítačů mnohem rychlejší než růst tržeb společnosti Intel. Důležitější je, že obě společnosti se snaží využít růstu trhu s počítači s umělou inteligencí, přičemž Intel upozorňuje, že do konce roku 2024 plánuje dodat 40 milionů počítačů s umělou inteligencí. Společnost Intel nedávno uvedla na trh novou řadu klientských procesorů zaměřených na umělou inteligenci s kódovým označením Lunar Lake, které se začnou dodávat v tomto čtvrtletí.

Výhled společnosti Intel však naznačuje, že její vstup na trh s počítači s umělou inteligencí nepřináší ovoce, alespoň v nejbližší době. Výrobce čipů si pro aktuální čtvrtletí stanovil tržby ve výši 13 miliard dolarů, což je uprostřed jeho výhledového rozpětí. To by znamenalo 8,5% pokles oproti stejnému čtvrtletí loňského roku a větší pokles než 1% pokles tržeb, který Intel zaznamenal v prvním čtvrtletí.

Vzhledem k tomu, že CCG je největším obchodním segmentem společnosti Intel, který tvoří 58 % jejího nejvyššího obratu, nevěstí špatný výhled společnosti nic dobrého pro zdraví této oblasti. Mezitím Intel ustupuje společnosti AMD také na trhu serverových procesorů, který by měl zaznamenat příjemný nárůst díky rostoucí poptávce po serverech s umělou inteligencí.

Podíl společnosti Intel na trhu serverových procesorů se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 5,6 procentního bodu. Společnost AMD nyní ovládá něco málo přes 24 % tohoto trhu a ve 2. čtvrtletí dosáhla díky svému zlepšujícímu se vlivu v oblasti serverových procesorů rekordních tržeb z datových center ve výši 2,8 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 115 %). Příjmy společnosti Intel v segmentu datových center a umělé inteligence (DCAI) naopak meziročně poklesly o 10 % na 3,8 miliardy dolarů.

Z rostoucích prodejů akcelerátorů umělé inteligence společnosti AMD těžily i její aktivity v oblasti datových center. AMD očekává, že v letošním roce dosáhne z těchto prodejů tržeb ve výši více než 4,5 miliardy USD. To naznačuje, že by v této oblasti mohla mít značný náskok před společností Intel, která v druhé polovině roku 2024 předpokládala příjmy z prodeje svých akcelerátorů umělé inteligence ve výši 500 milionů dolarů.
Zdá se tedy, že šance na úspěch jsou na straně Intelu a analytici snížili svá očekávání tržeb.

Zdroj: Getty Images

Dalším problémem je ocenění

Akcie společnosti Intel se v současné době obchodují za drahý 87násobek klouzavého zisku a 79násobek forwardového zisku. Tyto násobky jsou mnohem vyšší než průměrný poměr ceny k zisku (P/E) v americkém technologickém sektoru, který činí 46 %.

Špatné čtvrtletní výsledky společnosti Intel a její výhled jasně naznačuje, že není v pozici, která by ospravedlnila tak drahé násobky. Drahé násobky zisku jsou navíc důsledkem prudkého poklesu hospodářského výsledku společnosti v poslední době. Její upravený zisk klesl ve druhém čtvrtletí na pouhých 0,02 USD na akcii z 0,13 USD na akcii ve stejném čtvrtletí loňského roku. Prognóza na 3. čtvrtletí počítá s upravenou ztrátou 0,03 USD na akcii oproti zisku 0,41 USD na akcii v předchozím roce.

Akcie společnosti Intel by tak mohly díky svým špatným vyhlídkám a drahým násobkům nadále směřovat k jihu, a proto je nepravděpodobné, že by mohly dosáhnout dříve naznačeného jednoletého mediánu cílové ceny. Nebude však překvapením, když se akcie této polovodičové společnosti v příštím roce přiblíží k cílové ceně 17 USD, která je na ulici nejnižší, což by znamenalo 15% pokles ze současných úrovní.

Investoři by proto udělali dobře, kdyby se od společnosti Intel drželi dál, vzhledem k tomu, že v oblasti polovodičů jsou k dispozici lepší příležitosti, jak využít katalyzátorů, jako je umělá inteligence.