Akcie společnosti Lululemon se obchodují v opravdu výrazné slevě

Investoři se dívají zpět, zatímco by se měli dívat dopředu.

Analytik společnosti Citi Paul Lejuez to věděl už docela dlouho. V červenci snížil rating společnosti Lululemon Athletica (LULU) kvůli obavám, že „celkový sortiment postrádá soudržnost, není pro spotřebitele přesvědčivýa působí nesourodě“. Dodal, že „mladší značky představují další riziko pro tržby a marže společnosti [Lululemon]“.

Přesně jak se předpokládalo, výsledky značky fitness oblečení ve druhém čtvrtletí byly zkráceny „produktovým plánem, který představil méně novinek“, což vedlo k tomu, že tržby nedosáhly odhadů analytiků.

Vedení společnosti je samozřejmě stále optimistické ohledně budoucnosti, i když snížilo celoroční výhled tržeb a zisku. Jak vysvětlil generální ředitel Calvin McDonald během konferenčního hovoru k výsledkům za 2. čtvrtletí: „Pro rok 2025 urychleně zavádíme několik nových stylů v rámci výkonných šortek, topů a teplákových souprav.“ Dodal, že společnost „začne v nadcházejících čtvrtletích pozorovat přínosy těchto strategií a nejpozději na jaře 2025 se vrátí do popředí zájmu“.

To se dost možná i stane.

Existuje ještě lepší důvod, proč se na tomto tickeru, který se v současnosti obchoduje 50 % pod svým vrcholem z konce roku 2023, rozmáchnout. Větší, skutečný důvod, proč akcie Lululemon za tak krátkou dobu tolik poklesly, se brzy vypaří. Akcie by se ve skutečnosti mohly začít zotavovat ještě předtím, než bude tento proces zcela dokončen, což znamená, že by bylo moudřejší odhodlat se k akci spíše dříve než později.

Zdroj: Getty Images

Problémy jsou skutečné

Společnost vyrábějící oblečení pro jógu a fitness se v poslední době dopustila několika nevynucených chyb. Hlavním z nich bylo v minulém čtvrtletí uvedení legín Breezethrough, které – v odvetě za podobný přehmat z roku 2013 – byly staženy z prodeje kvůli nepohodlnému střihu. Je také možné tvrdit, že Lululemon podcenil nadějné konkurenční značky, jako jsou Vuori, Alo Yoga a další.

Bylo by také naivní ignorovat, že i domácnosti s vyššími příjmy, na které se tato značka sportovního oblečení obvykle zaměřuje, pociťují inflaci. Například společnost Walmart (WMT) uvádí, že většina přírůstků podílu na trhu, kterých dosáhla v průběhu posledních několika let, byla způsobena především domácnostmi s příjmy nad 100 000 dolarů ročně. I tito lidé hledají způsoby, jak napnout své rozpočty.

Konečný výsledek? Ačkoli se zisk společnosti Lululemon ve druhém čtvrtletí meziročně zlepšil o 17 % na 3,15 dolaru na akcii (oproti odhadu analytiků ve výši 2,93 dolaru), nejvyšší zisk za poslední čtvrtletí ve výši 2,37 miliardy dolarů vzrostl o skromných 7 % a nedosáhl očekávaných 2,4 miliardy dolarů. Horší je, že růst tržeb ve stejných prodejnách o pouhá 2 % zaostal za očekávaným tempem 5,9 %. Obzvláště slabé byly její obchodní aktivity v Americe.

Ani v nejbližší době se nedá očekávat žádná úleva. Nyní Lululemon požaduje pro rok 2024 zisk mezi 13,95 a 14,15 dolaru na akcii, což je pokles z předchozího rozpětí 14,27 a 14,47 dolaru na akcii. Také výhled tržeb byl snížen a společnost očekává v letošním roce pouze 8% až 9% růst horní linie.

Navzdory chmurnému obrázku je však nyní ideální čas vrhnout se na dlouhodobý podíl v akciích Lululemon.

Je živení pro akcie Lululemon reálné?

To není zrovna příjemná myšlenka, kterou by bylo třeba nyní spolknout. Koneckonců, společnost Lululemon se ve svém výhledu na rok 2024 z nějakého důvodu potácí. Vedení společnosti dokonce ani nehovoří o vyhlídce na zrychlení růstu během druhé poloviny letošního roku. Současné přeskupování se týká především toho, co by se mohlo utvářet v roce 2025.

Nelze také popřít, že přetrvávající ekonomická krize si konečně vybírá daň na střední třídě, která tvoří většinu cílového trhu společnosti Lululemon. Kromě neoficiálního pozorování společnosti Walmart uvádí nedávný průzkum Národní koalice pro skutečné životní náklady, že 65 % Američanů považovaných za součást střední třídy tvrdí, že se nyní potýkají s finančními problémy, a konec mizérie je v nedohlednu.

To vše na pozadí rekordního zadlužení amerických spotřebitelů na kreditních kartách, přičemž počet prodlení se splácením těchto dluhů se nedávno vyšplhal na 13leté maximum. To je prostředí, které může omezit soukromé výdaje na prémiové oblečení na jógu, zejména když jsou k dispozici cenově dostupnější a novější alternativy.

Existuje několik důležitých informací o společnosti Lululemon a jejích akciích, které trh možná právě teď přehlíží.

Prvním je, že navzdory novým konkurentům a neúspěchu s legínami Breezethrough se stále jedná o špičku v oblasti dámského oblečení pro sport a jógu. Na poli inovací již dříve klopýtla, ale pokaždé se odrazila ode dna a udržela si v tomto oboru první místo. Výkonné šortky, topy a teplákové soupravy, na kterých se pracuje na začátku roku 2025, jsou důvěryhodnou součástí současného plánu na návrat.
Ale náročná ekonomika, která nyní ukusuje z rozpočtů střední třídy? To je další důležitý detail, který musí zainteresovaní investoři pochopit.

Akcie nejsou oceňovány reaktivně na titulky a výsledky, jakmile jsou zveřejněny. Jejich cena je prediktivní a odráží pravděpodobnou budoucnost dané společnosti. Stačí se podívat na nedávnou historii akcií Lululemon, abychom to viděli. Akcie dosáhly vrcholu na konci roku 2023, kdy se ekonomické prostředí nezdálo tak špatné. Trh nějak věděl, co se letos stejně stane, a agresivně hnal akcie dolů ještě předtím, než se začaly objevovat znepokojivé údaje.

V podobném smyslu – za předpokladu, že ekonomický růst bude v příštím roce oživen díky hrozícímu snížení úrokových sazeb – jsou akcie Lululemon pravděpodobně připraveny začít se zotavováním dříve, než bude toto ekonomické oživení zřejmé.
To by mohlo pomoci. Navzdory všem nedávným dramatům a volatilitě analytická komunita stále kolektivně považuje tento ticker za silný nákup. Její konsenzuální cílová cena je 325,56 USD za akcii. To je 27 % nad současnou cenou akcií Lululemon.

Zdroj: Getty Images

Tady příležitost není pro každého, ale může dávat smysl

Není to ideální volba pro každého. I když jsou akcie Lululemon podhodnocené, v dohledné budoucnosti pravděpodobně zůstanou volatilní. Než se vše vyřeší, mohla by se nakonec oproti své současné ceně posunout výrazně níže.

Pro výhodně investující růstové investory, kteří snesou určitou volatilitu, je však pokles této akcie od prosince na polovinu vynikající příležitostí k tomu, aby vstoupili do dlouhodobé pozice za špinavě nízkou cenu. O odolnosti a dlouhodobém potenciálu společnosti nikdy nebylo pochyb, a to ani mezi jejími nedávnými kritiky.