Proč politika Fedu již velmi brzy podnítí silnou tržní rally?

Snížení sazeb se blíží. Přijde i masivní zvrat na trhu a akciový boom.

Trh zakončil těžký týden v nepříznivém duchu po obdržení slabé srpnové zprávy o pracovních místech. Obecně řečeno, údaje nenaplnily očekávání a posílily obavy z oslabení trhu práce a potenciální přicházející recese. A to vedlo k tomu, že si index S&P 500 připsal nejhorší týden za více než rok.

Od páteční uzávěrky je index v den poklesu zhruba o 2 %.

A sakra!

Ale tady je náš názor:Nezdůrazňujte výprodej. Místo toho se připravte na masivní zvrat na trhu protože vše nasvědčuje tomu, že k němu dojde již za dva týdny.

To může znít absurdně vzhledem k tomu, jak se investoři bojí potenciální recese. Je však důležité si uvědomit, že současná ekonomická čísla nenaznačují, že bychom se již nacházeli v kolapsu. Americká ekonomika nadále přidává pracovní místa. Míra nezaměstnanosti zůstává nízká. Hrubý domácí produkt (HDP) i spotřebitelské výdaje jsou stále kladné.

Současné ekonomické trendy spíše vedou k tomu, že se lidé domnívají, že recese je na spadnutí. Je pravda, že ekonomika oslabuje, o tom není pochyb. A pokud by tyto současné trendy, které pozorujeme, přetrvaly, spadli bychom do recese. A vzhledem k tomu, že americká ekonomika stále ve velkém stylu ovlivňuje celosvětové trhy, měli bychom problém samozřejmě i my – v naší malé České republice.

Zdroj: Canva

Jsme však přesvědčeni, že díky Fedu tyto trendy přetrvávatnebudou.

A co je ještě lepší, zdá se, že trvalá rally je za rohem.

Argumenty pro snížení a velkou tržní rally, která přijde po něm

Současné hospodářské zpomalení začalo v letech 2022 a 23, kdy Federální rezervní systém začal rychle zvyšovat sazby, čímž zmrazil úvěrové trhy. Stejně tak může Fed toto zpomalení napravit agresivním snížením sazeb do roku 2025 a rozmrazením úvěrových trhů.

Věříme, že přesně to udělá.

Jistě, Fed v uplynulém roce se snižováním úrokových sazeb váhal. Ale okolnosti se změnily. Jeho dřívější váhavost pramenila z tvrdohlavosti inflace a odolnosti trhu práce. Nyní se trh práce převaluje a inflace se hroutí. Odhady v reálném čase pro Fedem preferovaný ukazatel inflace – index výdajů na osobní spotřebu (PCE) – se ve skutečnosti pohybují na úrovni 2,1 % za září.

To je přesně na 2% cíli centrální banky.

Takže… vzhledem k tomu, že inflace klesla na normální úroveň a trh práce se převaluje… myslíme si, že veškeré dřívější váhání Fedu ohledně snižování úrokových sazeb je nyní zcela pryč.

V posledních několika dnech skutečně několik představitelů Fedu uvedlo, že je čas na snížení. Někteří dokonce uvedli, že jsou otevřeni jumbo snížení o 50 bazických bodů během dvou týdnů.

Nemluvě o tom, že v sázce je odkaz předsedy Rady guvernérů Fedu Jeroma Powella. Buď se zapíše jako hrdina – člověk, který zázračně překonal 9% inflaci a nasměroval ekonomiku k měkkému přistání -, nebo jako nula – člověk, který držel sazby příliš dlouho vysoko a uvrhl ekonomiku do recese.

Vzhledem k tomu, že měkkého přistání lze dosáhnout… inflace v podstatě klesla na 2 %… trhy práce se převalují… a řada představitelů již vyjádřila podporu snížení sazeb… se zdá být mimořádně pravděpodobné, že Fed v příštím roce sazby několikrát sníží.

Suma sumárum

A co všechna tato příští snížení udělají? Nabijí ekonomiku – a akciový trh.

Proto se domníváme, že toto volatilní období pro akcie – které trvá již téměř dva měsíce, protože akcie se od 4. července v podstatě nikam neposunuly – velmi brzy skončí.

Snížení sazeb se blíží. Stejně tak dojde k masivnímu obratu na trhu a akciovému boomu.

A vzhledem k tomu, že Fed bude snižovat již za dva týdny, není mnoho času na přípravu na potenciální zisky, které nás čekají.

Zdroj: Canva