Kam Nvidia se svými akciemi zamíří během příštích 12 měsíců?

Investoři společnosti Nvidia si možná zvykli na její neuvěřitelný výkon.

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) zažívají na společnost své velikosti nebývalý rozmach. V roce 2023 akcie vzrostly o téměř 240 %. Rok 2024 sice nebyl zdaleka tak dobrý, ale i tak byl působivý – akcie Nvidie zatím vzrostly o zhruba 108 %.

Investoři se výkonností společnosti Nvidia v posledních dvou letech trochu namlsali a současný stav může některé vést k myšlence, že by se Nvidia mohla v příštím roce opět zdvojnásobit. Je to možné?

Zdroj: Burzovnísvět.cz

AI je hnací silou poptávky po grafických procesorech Nvidia

Vzestup společnosti Nvidia je přímo spojen s nárůstem výpočetní techniky umělé inteligence (AI). Její grafické procesory (GPU) hrají zásadní roli při trénování modelů AI, protože mohou paralelně zpracovávat více výpočtů. Produkty společnosti Nvidia jsou v podstatě nezpochybnitelnou nejlepší volbou v této oblasti, takže se přirozeně staly nejlepší volbou pro všechny společnosti, které chtějí vybudovat svou výpočetní infrastrukturu AI. Klíčové přitom je, že tyto společnosti nekupují jeden nebo dva grafické procesory, ale propojují tisíce těchto zařízení a vytvářejí tak stroj, který dokáže rychle zpracovat neuvěřitelné množství informací.

V důsledku této poptávky prodeje společnosti Nvidia prudce vzrostly.

Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2025 (končícím 28. července) vzrostly její tržby meziročně o 122 % na 30 miliard dolarů. Nejlepší čtvrtletí měla její divize datových center, jejíž tržby meziročně vzrostly o 154 % na 26,3 miliardy dolarů. Za zmínku stojí, že i zde došlo k mezikvartálnímu nárůstu o 16 %, což ukazuje, že poptávka stále roste.

Ani výkonnost se neztrácí. Ve třetím čtvrtletí očekává vedení společnosti tržby ve výši 32,5 miliardy dolarů.

Je zřejmé, že Nvidia svůj byznys drtí a poptávka stále roste. Stačí to však k tomu, aby se akcie zdvojnásobily?

Zdroj: Getty Images

Nvidia má v ceně akcií již započítán budoucí velký úspěch

Aby se akcie Nvidie zdvojnásobily, musela by mít společnost hodnotu 5,2 bilionu dolarů. Pro srovnání, největší společností na světě je Apple (AAPL), který má hodnotu necelých 3,4 bilionu dolarů.

To je vysoký úkol za pouhý rok a je nepravděpodobné, že by se ho za tuto dobu podařilo splnit.
Proč? Protože veškerý růst společnosti Nvidia je již započítán do akcií. Pokud se podíváte na ukazatele ocenění společnosti Nvidia, můžete si spočítat, že Wall Street již započítal přibližně 33% růst zisku od nynějška do konce fiskálního roku.

Zisk na akcii (EPS) společnosti Nvidia sice ve druhém čtvrtletí vzrostl o 168 %, ale tento údaj bude nyní čelit těžkému srovnání, protože se překrývá s některými silnými čtvrtletími fiskálního roku 2024. Kromě toho je cena 50násobku klouzavého zisku a 37násobku forwardového zisku poměrně drahá.

Je běžnější, že se společnost se silným rodokmenem, jako je Nvidia, obchoduje za zhruba 30násobek forwardových zisků. Nejenže tedy akcie společnosti Nvidia mají před sebou ještě kus cesty, než se vrátí na tuto úroveň, ale také by musely zdvojnásobit své zisky, aby se jejich hodnota zdvojnásobila.

Kdy by to mohlo být?

Při současné ceně akcií společnosti Nvidia by musely její předpokládané budoucí výnosy na akcii činit 7,08 USD, aby měly hodnotu 15násobku budoucích zisků. Protože jsme stanovili základní ocenění na 30násobek forwardových zisků, vedlo by to ke zdvojnásobení ceny akcií.

Najít dalekosáhlé projekce zisku není snadné a pouze jeden analytik Wall Street poskytuje projekce zisku na akcii na fiskální rok 2028 (končící v lednu 2028). Tento analytik vidí zisk na akcii ve výši 5,45 USD, což je stále daleko od požadovaných 7,08 USD.

Pokud bude společnost Nvidia pokračovat v této růstové trajektorii, dosáhne této hranice kolem fiskálního roku 2029, což je přibližně za čtyři a půl roku. To sice není zdvojnásobení za rok, ale i tak by takový výkon překonal širší trh, který má tendenci zdvojnásobovat se přibližně každých 7 let.

Nvidia se v dohledné době nezdvojnásobí, ale to neznamená, že by nemohla být solidní investicí už nyní.