Kam v tuto chvíli směřuje americký dolar? Co sledují forexoví tradeři?

Navzdory nedávnému oslabení analytici společnosti BCA Research v pondělní poznámce tvrdí, že americký dolar zůstává odolný a v nadcházejících měsících se očekává jeho oživení.

Globální ekonomické prostředí, které se vyznačuje útlumem ve výrobě a rostoucí opatrností na finančních trzích, vytváří podmínky pro oživení dolaru.

Zdroj: Canva

Americká měna sice klesá, ale podle BCA Research zdaleka není mimo hru.

V roce 2024 na globálních finančních trzích americký dolar ztratil část své pozice, protože širší ekonomické prostředí bylo zahaleno nejistotou.

Světový zpracovatelský průmysl, který se na začátku roku krátce stabilizoval, vstoupil do fáze opětovného poklesu. Toto opětovné zhoršení je doprovázeno oslabením cen ropy a mědi, klíčových ukazatelů globální ekonomické aktivity.

Kromě toho se různým segmentům globálních rizikových aktiv nepodařilo překonat svá předchozí maxima, což signalizuje zhoršující se podmínky globálního růstu.

Navíc se zpřísňují podmínky likvidity. BCA Research uvádí, že globální dolarová likvidita, definovaná jako součet americké měnové báze a cenných papírů v úschově Federálního rezervního systému pro zahraniční úředníky a mezinárodní účty, klesá.

Tento faktor přispívá k současnému poklesu síly dolaru. Právě tato dynamika snížené likvidity by se však nakonec mohla ukázat jako přínos pro dolar.

„Pozoruhodné je, že zpřísnění globální likvidity USD – počítané jako součet americké měnové báze a cenných papírů držených u Fedu pro zahraniční úředníky a mezinárodní účty – je pro americkou měnu obvykle pozitivní,“ uvedli analytici.

Toto zpřísnění je spojeno s globální výrobou, která úzce koreluje s pohybem dolaru. S poklesem globální ekonomiky se americký dolar často chová proticyklicky a posiluje, protože rizikovější aktiva utrpěla ztráty.

Zdroj: Canva

Současná situace se do jisté míry podobá medvědímu trhu z počátku roku 2000. V první fázi medvědího trhu v letech 2000-2002 americký dolar posiloval, zatímco světové akciové trhy včetně akcií rozvíjejících se trhů (EM) se prodávaly.

Pokud se tento vzorec bude opakovat, mohl by dolar v nadcházejících měsících sledovat podobnou trajektorii a posilovat v počátečních fázích medvědího trhu.

Jedním z klíčových důvodů, proč společnost BCA Research zůstává pozitivně naladěna vůči americkému dolaru, je struktura globálního finančního systému.

Americký dolar zůstává dominantní globální rezervní měnou, přičemž většina mezinárodních transakcí se vypořádává v dolarech.

V dobách ekonomického stresu se navíc investoři často stahují do bezpečí amerických aktiv, což dolar dále podporuje.

„Široký obchodně vážený americký dolar zatím neprorazil pod spodní hranici svého rostoucího kanálu,“ uvedli analytici.

Měna stále těží ze své role bezpečného přístavu, což by mělo udržet poptávku, zejména když celosvětově přetrvává ekonomická nejistota.

Akcie a měny rozvíjejících se trhů jsou silně korelovány s globálním růstem. BCA naznačuje, že obnovený pokles globálního zpracovatelského průmyslu pravděpodobně povede k poklesu akcií a měn EM.

K těmto tlakům by mohl přispět silnější americký dolar, který by rozvíjejícím se trhům zdražil obsluhu dluhu denominovaného v dolarech, což by dále zhoršilo jejich růstové vyhlídky.

Citi předpovídá další pokles amerického dolaru v souvislosti se zpomalením globálního růstu

Citi vyjádřila názor, že v nejbližší době očekává další oslabení amerického dolaru, přestože pro příští jeden až dva měsíce zachovává býčí postoj k této měně. Makléřská společnost zdůraznila, že tento výhled nepřeje širokému posílení dolaru, neboť současné tržní podmínky naznačují, že bezpečné měny, jako je japonský jen, mohou dosahovat lepších výsledků, i když s neatraktivním poměrem rizika a výnosu pro dlouhé pozice v jenu.

Analýza Citi naznačuje, že devizové měny s vysokou beta hodnotou pravděpodobně v nadcházejících týdnech zaznamenají vůči dolaru výraznější pokles. Komentář společnosti naznačuje opatrný postoj k euru, což naznačuje, že pozadí není pro evropskou měnu příznivé. Podle Citi se očekává, že zpomalení globálního výrobního sektoru bude mít výraznější dopad na regiony mimo Spojené státy.

Komentář Citi se rovněž dotýká měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), která se řídí zaměřením na jeden mandát. Citi se domnívá, že tento přístup může způsobit zpoždění reakce ECB na ekonomické podmínky. Firma si však také všímá objevujících se náznaků, že ECB projevuje větší obavy ohledně růstu, což by mohlo mít dopad na měnový trh.

Výhled Citi na americký dolar a další měny přichází v kontextu složitého globálního ekonomického prostředí, kde centrální banky lavírují mezi inflačními tlaky a potřebou podpořit růst. Podle názoru firmy se investoři musí připravit na pokračující volatilitu a rozptyl ve výkonnosti různých měn.