Keynote společnosti Apple: Jaká je budoucnost umělé inteligence?

Apple Intelligence by mohla změnit směr celého odvětví.

Společnost Apple (AAPL) včera představila světu svůj nejnovější model iPhonu. Ale svět nebyl zdánlivě nijak zvlášť ohromen. A akcie společnosti Apple po debutu iPhonu 16 dokonce klesly o více než 1 %.

Ale zatímco Wall Street tyto nejnovější události zase tolik nevzrušily, má smysl je sledovat. Ve skutečnosti si myslíme, že aktuální prezentace technologického gigantu pomáhá připravit půdu pro masivní boom některých akcií společností, které využívají AI ve svých produktech. V příštích několika měsících nejspíš uvidíme mnoho nových funkcí a nástrojů.

Potvrdilo totiž, že Apple Intelligence – skutečně schopnou a užitečnou umělou inteligenci – budeme mít brzy v rukou. A my si myslíme, že tato nová AI má potenciál zásadně změnit svět.

To znamená, že vzhledem k celosvětovému rozšíření iPhonu si myslíme, že Apple Intelligence poslouží jako „katalyzátor“, který většině lidí umožní začlenit AI do jejich každodenního života na zcela nové úrovni.

Stačí se podívat na některé z věcí, které Apple o této revoluci právě odhalil.

Zdroj: Shutterstock

Co vyniklo na prezentaci „It’s Glowtime“ společnosti Apple

Začněme tím základním: hardwarem.

Jádrem iPhonu 16 je nový čip Apple A18, což je výrazný posun oproti A16 Bionic. A18 nabízí o 17 % větší propustnost systémové paměti. Nemluvě o tom, že je až o 30 % rychlejší než procesor iPhonu 15 a o 60 % rychlejší než procesor iPhonu 12, a přitom je energeticky úspornější.

Tento výkonný čip je jednou z hnacích sil Apple Intelligence (která bude v plné verzi k dispozici ještě letos.) Umělá inteligence integruje nástroje pro psaní do celého systému iOS, s možností přepisovat poznámky, upravovat tóny zpráv, dokonce i vytvářet nové emoji pouhým napsáním popisu.

Navíc se zdá, že Apple Intelligence učiní Siri skutečně užitečnou. Siri ji nyní bude využívat ke stovkám nových akcí v aplikacích uživatelů. A tento systém umělé inteligence pomůže Siri být přirozenější a kontextově relevantnější, bude schopna porozumět bohatšímu jazyku a poskytovat asistenci krok za krokem. Jak jsme slyšeli během keynote „Glowtime“, „iPhonu můžete říct něco jako: ‚pošli Erice fotky ze sobotního grilování‘ a Siri ty fotky najde a pošle je.“

K dispozici je také nová vizuální inteligence společnosti Apple. Díky jejímu zavedení mohou uživatelé iPhonu používat svůj fotoaparát, aby se okamžitě dozvěděli vše o svém okolí. Visual Intelligence dokáže poskytnout informace o restauracích, událostech, zvířatech, předmětech a dalších věcech – to vše při zachování soukromí uživatelů. To proto, že systém umělé inteligence společnosti Apple využívá zpracování přímo v zařízení a soukromé cloudové výpočty, které zachovávají bezpečnost.

To všechno jsou zajímavé, natož užitečné funkce. Vím, že Apple Intelligence budu pravděpodobně často používat k vyhledávání nové hudby, psaní e-mailů, sledování zpráv – a určitě i k vytváření zábavných emotikonů, které budu posílat svým přátelům.

Vsadíme se, že vy budete taky. Stejně jako stovky milionů lidí po celém světě.

Apple Intelligence by proto mohla všechny nasměrovat ke skutečně každodennímu využívání umělé inteligence.

Zdroj: Getty Images

Cesta k opravdu vynikající umělé inteligenci

Jak říká staré přísloví, cesta dlouhá tisíc mil začíná jedním krokem.

Společnost Apple se svou přelomovou technologií Apple Intelligence se nyní na tuto cestu oficiálně vydala.

V nadcházejících měsících společnost učiní mnoho dalších kroků. A my si myslíme, že až bude tato cesta dostatečně prošlapána, může být Apple Intelligence tou nejpoužívanější umělou inteligencí na světě.

Teď si dovolíme menší přirovnání: Jak možná víte, skvělá AI je jako skvělé auto – potřebuje výkonný motor a hodně paliva (elektřiny). Když se zamyslíte nad všemi daty, která váš iPhone každý den shromažďuje – vaše streamy na Spotify nebo Apple Music, zhlédnutí na YouTube, kanály zpráv, fotky a kdovíco dalšího – je jasné, že Apple má taky dostatek vstupních zdrojů.

A díky partnerství s OpenAI teď Apple i ten pomyslný motor: Výkonné modely umělé inteligence od samotného tvůrce přelomového Chatu GPT.

Díky množství dat společnosti Apple a modelům OpenAI je tedy Apple Intelligence vybavena těmi nejlepšími zdroji v sektoru AI. Proto si myslíme, že by se Apple Intelligence mohla časem stát tou nejlepší AI na světě.

Bez ohledu na to znamená dlouho očekávaný vstup společnosti Apple do sektoru AI obrovský okamžik pro toto odvětví.

Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Nvidia (NVDA), Tesla (TSLA), Alphabet (GOOG, GOOGL), Meta (META) – ti všichni se již několik měsíců věnují AI.

Nyní, po příchodu Applu, jsou tedy v tomto sektoru již všechny nejdůležitější technologické společnosti světa. A jejich týmy pracují naplno. Oni AI věří…

Což znamená, že vy byste pravděpodobně měli také.

Suma sumárum

Na akciích společnosti Apple se však zatím nepromítly žádné exponenciální zisky. Koneckonců, AAPL po představení nových iPhonů a Apple Intelligence vzrostla jen o 0,04 %.

Ve skutečnosti se nyní všichni velcí technologičtí giganti plně věnují umělé inteligenci. Této skutečnosti odpovídají i ceny jejich akcií. Podnikové investice do tohoto sektoru jsou významné.

Ale je tu jedna věc: toto široké přijetí umělé inteligence se shoduje se vzácnou ekonomickou událostí, která v minulosti předcházela významným tržním rally.

Z tohoto důvodu je pravděpodobné, že velmi brzy dojde k významnému technologickému zvratu. A dost možná některé akcie zamíří do astronomických výšek – nebudou to však velké technologické společnosti, které znáte a máte rádi.

AI se stále vyvíjí. A my jsme zvědav, kdo z tohoto sektoru bude profitovat. Apple tady ale má svou roli prakticky jistou.