Nu Holding v současnosti má poměrně zajímavý potenciál. Proč?

Buffett není známý svým růstovým investováním. Pro tuto zajímavou akcii je však růst více než typický.

V portfoliu Warrena Buffetta je společnost, o které jen málo investorů kdy slyšelo. Jedná se o jeden z nejrychleji rostoucích podniků, do kterého Buffett kdy vložil peníze, a během několika příštích let lze důvodně očekávat, že se jeho velikost několikanásobně zvýší.
Ostatní mohou akcie ignorovat. Ale vy byste neměli.

Jen málokterá společnost může růst tak rychle a tak dlouho.

Slyšeli jste někdy o společnosti Nu Holdings (NU)? Jen málo investorů ano. To proto, že společnost působí výhradně v Latinské Americe. A to ne v celé Latinské Americe. Společnost Nu zahájila svou činnost v Brazílii zhruba před deseti lety a od té doby vstoupila pouze na dva další trhy: Mexiko a Kolumbie.

Co přesně společnost Nu na těchto koncových trzích dělá? Narušuje celý bankovní sektor. „To, co začalo jako mise odstranit byrokratickou neefektivitu a vysoké poplatky, se proměnilo v jednu z největších společností podle tržní kapitalizace v Latinské Americe s přibližně 100 miliony zákazníků,“ poznamenává společnost Quartr, která se zabývá analýzou dat. „Cesta společnosti Nubank od disruptivního start-upu k bankovnímu gigantu je příkladem potenciálu fintech transformovat odvětví.“

Před deseti lety dominovaly bankovním možnostem v Latinské Americe zavalité kamenné pobočky, které využívaly své kontroly nad trhem k účtování zatěžujících poplatků za základní služby. Společnost Nu vzala trh útokem a nabídla své služby přímo prostřednictvím chytrého telefonu uživatele. Bylo to jednodušší, rychlejší a cenově dostupnější než u jakéhokoli konkurenta. A společnost Nu mohla také rychleji inovovat. Když například spustila svou platformu pro obchodování s kryptoměnami Nucripto, získala během prvního měsíce provozu více než 1 milion uživatelů.

Zdroj: Getty Images

Obchodní model společnosti Nu se ukázal jako téměř ideální. Za posledních deset let se společnost zvětšila z v podstatě nulového počtu zákazníků na více než 100 milionů. A bláznivé tempo růstu přesto pokračuje. V loňském roce společnost Nu získala více než 20 milionů zákazníků a její příjmy meziročně vzrostly o 65 %. Více než polovina dospělých Brazilců je nyní zákazníky společnosti Nu a více než 80 % uživatelů je považováno za „aktivní“ – to znamená, že službu někdy v posledním měsíci použili. Tato míra aktivity za poslední rok skutečně vzrostla, i když společnosti Nu přibyly miliony nových zákazníků – to svědčí o tom, že si společnost udržuje vysoce kvalitní nabídku žádaných služeb.

Společnost Nu se sice nejprve zaměřila na nejatraktivnější země, ale v Latinské Americe žije více než 650 milionů lidí a osvědčený obchodní model a rostoucí pověst společnosti by měly pomoci udržet tempo růstu i v příštích letech. V její stávající zákaznické základně dokonce zbývá ještě spousta místa k růstu. Když se zákazníci poprvé začali registrovat u společnosti Nu, používali v průměru pouze jeden z jejích produktů. Dnes začíná průměrný nový zákazník od prvního dne používat tři produkty společnosti Nu. Nový uživatel si například může zaregistrovat bankovní účet, ale také kreditní kartu a účet pro obchodování s kryptoměnami. Prodej dalších služeb napříč současnou i budoucí zákaznickou základnou přidává společnosti Nu další pilíř růstu, než je růst hrubých zákaznických účtů.

Je však tato akcie vhodnou koupí? Rozhodně ano.

V tuto chvíli vlastní Berkshire Hathaway (BRK-A) – holdingová společnost Warrena Buffetta – akcie Nu v hodnotě téměř 1,4 miliardy dolarů. Od získání svého podílu neprodala ani jednu akcii.

Na první pohled nejsou akcie Nu levné. Obchoduje se za 9,2násobek tržeb a 44násobek zisku. Růst je však tak rychlý, že tyto hodnoty budou brzy vypadat docela rozumně. Na forwardové bázi – tj. na základě toho, co analytici věří, že společnost vydělá v příštím roce – se akcie obchodují za pouhý 4,5násobek tržeb a 33násobek zisku. To je sice stále drahé, ale už za pár let se akcie mohou jevit jako výhodná koupě.

Společnosti jako Nu vyžadují trpělivost. Míra růstu je vysoká, ale vysoká vstupní cena znamená, že investoři musí mít víceletý investiční horizont, aby zažili většinu růstu. Buffett a Berkshire jsou zjevně ochotni zůstat trpěliví. Investoři, kteří jsou ochotni podstoupit určité dodatečné riziko za značný dlouhodobý růst, by měli zvážit následování tohoto příkladu.