Společnost JPMorgan má optimistický postoj k ocelářskému průmyslu

Investoři s chutí riskovat, kteří mají zájem o trh s ocelí, dostávají od finančních expertů z JPMorgan jasné signály ohledně dvou slibných akcií v tomto sektoru. JPMorgan věří, že společnosti U.S. Steel a Nucor jsou na dobré cestě k růstu, a předpovídá, že trh s ocelí by mohl dosáhnout stability v roce 2025, kdy se očekává pokles úrokových sazeb a zmírnění politické nejistoty spojené s nadcházejícími prezidentskými volbami v USA.

Dlouhodobé vyhlídky ocelářského průmyslu

V pondělní zprávě pro klienty tržní analytik JPMorgan Bill Peterson vyzval investory, aby zvážili akcie společností U.S. Steel a Nucor jako dlouhodobé příležitosti. Zdůraznil, že navzdory očekávané volatilitě na trzích jsou obě společnosti dobře připraveny na následující rok. Investoři by podle něj měli zaujmout dlouhodobý pohled, neboť tyto společnosti mohou těžit z příznivějších tržních podmínek, jakmile odezní současné problémy.

Peterson zároveň zvýšil své cílové ceny pro obě společnosti. U.S. Steel, známá také pod burzovním symbolem „X“, má nyní cílovou cenu 42 USD, což naznačuje potenciální růst o 34 % oproti aktuální hodnotě. Nucor, významný hráč v oblasti ocelářství s diverzifikovaným portfoliem, má novou cílovou cenu 174 USD, což představuje očekávaný růst o 25 %. Tyto prognózy reflektují optimismus, který JPMorgan vkládá do vývoje ocelářského trhu, i přes současnou volatilitu.

United States Steel Corporation (X)

Politická rizika pro U.S. Steel

Jedním z klíčových rizik, které může ovlivnit společnost U.S. Steel, je potenciální zásah vlády do plánovaného prodeje společnosti japonskému výrobci Nippon Steel. Existují spekulace, že prezident Joe Biden by mohl tento prodej zablokovat z obavy o zachování strategických aktiv v rámci USA. Tento krok by mohl dočasně snížit cenu akcií U.S. Steel, což Peterson vnímá jako možnou příležitost k nákupu pro investory, kteří věří v dlouhodobý růst společnosti. Navzdory této nejistotě zůstává Peterson přesvědčen, že U.S. Steel má pevné fundamenty a stabilní výhled, který bude atraktivní pro investory orientované na hodnotu.

Zdroj: Getty Images

Finanční zdraví a potenciál růstu

Dalším pozitivním faktorem pro U.S. Steel je očekávané zlepšení volného peněžního toku v roce 2025. Společnost plánuje snížení kapitálových výdajů, což by mělo přinést větší finanční flexibilitu a potenciálně umožnit opětovné zahájení zpětných odkupů akcií, což by mohlo podpořit další růst hodnoty akcií. Tento očekávaný bod obratu v peněžních tocích je dalším důvodem, proč Peterson vidí ve společnosti U.S. Steel silnou dlouhodobou příležitost.

Na druhou stranu společnost Nucor je vnímána jako stabilnější investice díky své diverzifikaci produktů. Podle Petersona je produktová rozmanitost společnosti Nucor nejlepší mezi všemi sledovanými ocelářskými firmami. Nucor nabízí širokou škálu produktů, což jí poskytuje ochranu proti výkyvům v poptávce po jednotlivých segmentech ocelářského trhu. Tato diverzifikace umožňuje společnosti Nucor lépe zvládat volatilitu, kterou přináší hospodářský cyklus, a zároveň udržovat stabilní zisky.

Nucor Corporation (NUE)

Nejistota úrokových sazeb a politického vývoje

Navzdory optimistickému výhledu JPMorgan pro ocelářský průmysl je důležité brát v úvahu rizika spojená s budoucím vývojem úrokových sazeb a politické situace. Úrokové sazby hrají klíčovou roli v rozhodování firem o investicích do infrastruktury, což přímo ovlivňuje poptávku po oceli. Navíc nadcházející prezidentské volby v USA mohou přinést politickou nejistotu, která by mohla mít dopad na trhy.

Odborníci však zdůrazňují, že dlouhodobý pohled a tolerance k riziku mohou přinést značné zisky, zejména v ocelářském průmyslu, kde jsou společnosti jako U.S. Steel a Nucor dobře umístěny, aby využily budoucí příležitosti. S přihlédnutím k očekávané stabilizaci trhu v roce 2025 mohou investoři, kteří jsou ochotni snést krátkodobou volatilitu, profitovat z dlouhodobých zisků.

Závěr

JPMorgan má jasně optimistický výhled na ocelářský průmysl, zejména pro společnosti U.S. Steel a Nucor. I přes krátkodobé problémy a politická rizika vidí analytici v těchto firmách silný dlouhodobý potenciál růstu. Pro investory, kteří mají zájem o trh s ocelí, představují tyto dvě společnosti atraktivní příležitost, zejména s ohledem na očekávanou stabilizaci trhu v roce 2025. JPMorgan doporučuje zachovat dlouhodobou perspektivu a využít případných krátkodobých poklesů k nákupu akcií s potenciálem pro výrazný růst v příštích letech.