Akcie Palantir se připojují k indexu S&P 500. To by mohlo znamenat další zisky

Úspěšné výsledky společnosti Palantir Technologies jí nyní zajistily prestižní místo v indexu S&P 500, což by mohlo váhající investory přimět k nákupu této akcie. Technologická společnost se sídlem v Denveru se ukázala být pro ty, kteří se nebojí riskovat, volatilní volbou, jejíž akcie poměrně výrazně oscilují. Po propadu na začátku srpna se však díky síle jejího hlavního podnikání atraktivita akcií výrazně zvýšila, což vedlo k 38% nárůstu akcií, které v současné době stojí něco málo přes 34 dolarů, což přináší tržní kapitalizaci kolem 76 miliard dolarů.

Společnost Palantir Technologies, kterou založil Peter Thiel a která je díky své jedinečné nabídce poněkud zahalena do složitého prostředí, poskytuje organizovanou centralizovanou softwarovou platformu. S využitím tohoto systému mohou zákazníci snadněji analyzovat svá data. Ačkoli klientelu společnosti tvoří subjekty vládního i soukromého sektoru, uplatnění v těchto oblastech se značně liší. Ve vládním sektoru se systémy, jako je ten od společnosti Palantir Technologies, využívají především při identifikaci bezpečnostních hrozeb a posilování vojenských operací. Velkým soukromým společnostem nabízí zrychlenou metodu identifikace prodejních příležitostí a současně zvyšuje efektivitu nákladů.

Zdroj: Getty Images

Zatímco se zdá, že růst zakázek společnosti Palantir ve státní správě se zpomaluje, i když ze značného základu, v soukromých společnostech dochází k nárůstu míry zavádění s tím, jak se datová analytika vyvíjí do pokročilejších iterací. Podle průmyslového výzkumného subjektu Fortune Business Insights by měl trh s těmito technologiemi vykazovat roční růst v řádu desítek procent a do roku 2032 by mohl mít hodnotu přes 1 bilion dolarů.

Schopnost zajistit zákazníkům soukromí jejich dat odlišuje společnost Palantir Technologies od jejích konkurentů, což ve svém důsledku způsobilo, že tržby podniků ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 32 %. To přispělo k celkovému nárůstu celkových tržeb o 27 %, čímž se jejich výše vyšplhala na 678 milionů dolarů.

Společnost Palantir byla úspěšná ve snižování nákladů a zvyšování ziskových marží díky pořádání “boot campů” pro nové nástroje, které podporují získávání zákazníků. Vzhledem k tomu, že se očekává, že tento příklad marketingových nákladů poroste v budoucnu pomalejším tempem, pravděpodobně to posune marže výše a pomůže dosáhnout 20% ročního růstu zisku v příštích pár letech, jak uvádí společnost FactSet.

Vzhledem k nedávnému přijetí společnosti Palantir Technologies do indexu S&P 500 analytička Mariana Mora z BofA Securities, která v současné době hodnotí akcie jako “Buy”, naznačuje, že by to mohlo inspirovat další růst akcií. Logika spočívá v tom, že zařazení do indexu S&P často vede k tomu, že akcie přilákají více drobných investorů.

Oblíbenou skupinou investorů společnosti Palantir Technologies obvykle nejsou instituce, což lze potenciálně přičíst jejímu netradičnímu přístupu k veřejné nabídce prostřednictvím přímé veřejné nabídky a její jedinečné třídní struktuře. Podle této struktury kontrolují akcie třídy F téměř 50 % hlasovacích práv, ale tvoří pouze 0,05 % akcií v oběhu. Analytička Mariana Mora, která nedávno zvýšila cílovou cenu z 30 na 50 USD za akcii, předpokládá, že její zařazení do indexu S&P 500 “by přilákalo více institucionálních investorů”.

Palantir Technologies Inc. (PLTR)

Tento posun v dynamice posiluje důvěru Mory v ocenění společnosti. Její nová cílová cena představuje hodnotu podniku přibližně 116 miliard USD, což je přibližně 29násobek konsensuálního odhadu tržeb analytiků pro rok 2026. Tento násobek je zhruba 1,5násobkem očekávaného ročního růstu tržeb, což naznačuje mírnou prémii ve srovnání s jinými ziskovými a expandujícími softwarovými společnostmi. Mora tvrdí, že tato prémie je oprávněná vzhledem k rychlému růstu společnosti Palantir, silné hotovostní pozici a minimálnímu zadlužení, což společnosti poskytuje finanční páku k pokračování investic do klíčových oblastí, jako je umělá inteligence.

To znamená, že pro ty, kteří investovali před několika měsíci, by nedávné zařazení společnosti Palantir Technologies do indexu S&P 500 nemělo být považováno za důvod k prodeji. Naopak, lze jej vnímat jako příležitost udržet si svou pozici a využít potenciálního vzestupu akcií.