Akcie ze sektoru kutilství, které byste měli zařadit na nákupní seznam

S blížícím se rokem 2025 se zdá, že optimismus ohledně příštích lepších časů podpořil důvěru investorů, protože akcie společností Sherwin-Williams a Lowe’s, které se zabývají domácími úpravami, letos vzrostly o dvouciferná procenta. Tento prudký nárůst je z velké části připisován spekulacím, že Federální rezervní systém pravděpodobně sníží krátkodobé úrokové sazby v reakci na pokles inflace. Toto snížení sazeb spolu s poklesem průměrné sazby 30leté hypotéky s pevnou úrokovou sazbou z několikadenních maxim 7,8 % na 6,3 % zvyšuje naději na finanční klima příznivé pro prodej domů v příštím roce.

Potenciální oživení prodeje domů je vítanou zprávou pro prodejce vybavení domů, protože noví kupující domů nebo ti, kteří se chystají k prodeji, často provádějí renovace a modernizace. To přichází po pomalém roce, kdy prodeje stávajících domů klesly a oproti svému vrcholu v době pandemie Covid-19, kdy byla zvýšená poptávka po větších předměstských nebo venkovských domech oproti městským bytům, se snížily o dvojciferné číslo.

Burzovní analytici však upozorňují, že navzdory slibným ukazatelům nedoporučují agresivní nákupy akcií na opravy domů. Ceny akcií již zohlednily předpokládané oživení a jsou náchylné k poklesům vyvolaným nežádoucími údaji o prodeji domů nebo náhlým zvýšením hypotečních sazeb. Předpovědi Federálního rezervního systému na nadcházející měsíce, které mohou naznačovat menší snížení sazeb, než jaké očekává Wall Street, by také mohly katalyzovat dočasný nárůst hypotečních sazeb.

Přesto, pokud tyto faktory povedou k poklesu akcií na opravy domů, může to podle analytiků představovat příležitost k nákupu. Předstihový ukazatel, který používají analytici společnosti Evercore, předpokládá v lednu meziroční nárůst tržeb o více než 1 %, i když tříměsíční klouzavý průměr tržeb za úpravy domů je o několik promile nižší než v předchozím roce.

Zdroj: Getty Images

Pokud se podíváme na potenciální růst společnosti Lowe’s, společnost FactSet, která se zabývá finančními daty a softwarem, předpovídá v roce 2025 růst tržeb o 1,5 % na 84,5 miliardy USD. Vzhledem k poklesu tržeb v posledních dvou letech je toto mírné oživení považováno za pravděpodobné. Přesto by toto oživení tržeb nedosáhlo předchozího vrcholu ve výši téměř 97 miliard USD v roce 2022. Společnost FactSet předpovídá, že navzdory potenciálnímu mírnému růstu tržeb se zisky společnosti Lowe’s mohou ještě zvýšit, zejména pokud zůstanou náklady pod kontrolou. To by mohlo vést k nárůstu zisku na akcii o téměř 6 % na 12,59 USD v roce 2025.

Další růst zisku na akcii se očekává i po roce 2025, protože společnost rozšiřuje svůj profi byznys s vyšší marží, který se zaměřuje na prémiové produkty pro dodavatele staveb domů.

Analytik společnosti Evercore Grech Melich naznačuje, že i když cena akcií společnosti Lowe’s již zohledňuje potenciální nárůst prodeje domů v důsledku předpokládaného snížení sazeb, stále může existovat důvod pro nákup akcií společnosti Lowe’s, pokud se nárůst dočasně zastaví.

Lowe’s Companies, Inc. (LOW)

Společnost Sherwin-Williams, světový lídr v oblasti výroby, distribuce a prodeje nátěrových hmot a souvisejících produktů, očekává, že v příštím roce zvýší své tržby o něco málo přes 4 % na přibližně 24,3 miliardy USD. Tato předpověď je podpořena skutečností, že společnost Sherwin-Williams nadále rozšiřuje svůj podíl na trhu v rámci USA.

Zdroj: Bloomberg

Konkurenční firma Kelly-Moore Paints na začátku letošního roku ukončila svou činnost a společnost PPG Industries rovněž opustila severoamerický trh v oblasti architektury. Podle prohlášení společnosti PPG se tímto krokem otevírá společnosti Sherwin-Williams příležitost k příjmům ve výši téměř 2 miliard dolarů. Analytik společnosti Mizuho John Roberts uvádí jako lákadlo pro zákazníky faktor pohodlí, který spočívá v rozsáhlých a dobře zásobených prodejnách společnosti Sherwin-Williams.

Za předpokladu nižších nákladů na výrobky by se mohly marže společnosti Sherwin-Williams zvýšit, což by vedlo k předpokládanému růstu zisku. V souladu s tím se v příštím roce očekává 12% nárůst zisku na akcii na 12,88 USD.

The Sherwin-Williams Company (SHW)

Závěrem lze říci, že ačkoli akcie ze sektoru Home-improvement vykázaly v letošním roce silný růst odrážející potenciální nadcházející oživení, pozorovatelé trhu nabádají k opatrnosti při agresivních nákupech těchto akcií. Případný pokles těchto akcií by však mohl být vhodnou příležitostí k využití příležitosti k nákupu těchto akcií. Klíčové je zůstat ostražitý a připravený na výkyvy na trhu.