BCA Research předpovídá oživení amerického dolaru na pozadí obav

Společnost BCA Research poskytla pohled na očekávané měnověpolitické kroky centrálních bank v Číně a Spojených státech. Výzkumná společnost očekává, že čínské úřady sníží úrokové sazby u stávajících hypotečních úvěrů, zatímco Federální rezervní systém podle předpovědi zahájí cyklus uvolňování měnové politiky.

Podle BCA Research by případné snížení sazeb čínských hypoték o 100 bazických bodů mohlo majitelům domů v Číně ušetřit přibližně 300 miliard RMB (44,7 miliardy USD) ročně na úrokových splátkách.

Navzdory těmto potenciálním úsporám společnost BCA Research předpokládá, že dopad na širší čínskou ekonomiku by byl omezený. Firma poukazuje na to, že utlumená spotřeba bude pravděpodobně přetrvávat v důsledku faktorů, jako jsou slabé vyhlídky trhu práce, pomalejší růst příjmů a neochota domácností přijímat nové dluhy.

BCA Research se rovněž vyjádřila k nedávnému posílení čínského jüanu (RMB), které považuje za neudržitelné v příštích šesti měsících. Firma se domnívá, že ani po uvolnění měnové politiky ze strany Federálního rezervního systému (Fed) není pravděpodobné, že by se americkou ekonomiku podařilo odvrátit od recese. V této souvislosti BCA Research považuje americký dolar za proticyklickou měnu, u které se očekává oživení.

Při pohledu do budoucna společnost BCA Research předpokládá, že recese ve Spojených státech by mohla do začátku roku 2025 přerůst v pokles světového obchodu. Firma poukazuje na zranitelnost čínské ekonomiky vůči takovému poklesu, který by mohl negativně ovlivnit hodnotu RMB.

Kromě toho společnost BCA Research předpokládá, že Čína bude i nadále čelit dezinflačním nebo deflačním tlakům, což bude vyžadovat, aby centrální banka udržovala nízké úrokové sazby. Předpokládá se, že toto prostředí nízkých úrokových sazeb spolu s mírným růstem bude brzdit jakékoli výraznější zhodnocení čínského jüanu vůči americkému dolaru.

Zdroj: Canva

Indičtí dovozci upřednostňují měnové opce, protože rupie se drží na stabilní úrovni, prémie rostou

Podle obchodníků indičtí dovozci zkoumají opční strategie, aby se zajistili proti měnovým rizikům v podmínkách tlumené volatility rupie, a upouštějí od přímých forwardů, které se staly drahými.

Prémie, které odrážejí úrokový diferenciál mezi Spojenými státy a Indií, prudce vzrostly, protože se očekává, že Federální rezervní systém zahájí cyklus snižování sazeb, který začne příští týden.

„Vzhledem k výraznému nárůstu forwardových prémií doporučujeme dovozcům, aby zvážili opční struktury,“ uvedl Samir Lodha, výkonný ředitel forexové poradenské společnosti QuantArt Market Solutions.

Jednoletá forwardová prémie v poměru k dolaru a rupii vyskočila za poslední dva měsíce o téměř 75 bazických bodů na 16měsíční maximum, což prodražuje zajištění budoucích plateb v cizí měně.

Podle Lodhy ze společnosti QuantArt se při vysokých prémiích a nízké volatilitě doporučuje používat opční struktury, jako jsou omezené forwardy. Náklady na použití limitovaných forwardů jsou přibližně o 55-65 % nižší než při použití forwardů.

Takové struktury by například umožnily dovozcům uzamknout devizovou platbu splatnou za šest měsíců při spotovém kurzu dolaru vůči rupii 83,96, ale ochrana by platila pouze do 85, uvedl Lodha.

Zde pomáhá relativní stabilita rupie, protože pravděpodobnost velkého znehodnocení v krátkém časovém úseku je nízká.

Indická centrální banka, která je aktivní na obou stranách devizového trhu – při nákupu i prodeji dolarů, potlačila volatilitu, takže rupie patří mezi nejméně volatilní měny v Asii.

„Implikovaná i realizovaná volatilita pro měnový pár USD/INR zůstává extrémně nízká, což vede dovozce k využívání opčních struktur, jako jsou racky, knockouts a range forwardy, pro lepší výtěžnost v současném tržním prostředí,“ uvedl Ashhish Vaidya, generální ředitel a treasurer globálních finančních trhů v DBS Bank India.

Knockout umožňuje dovozci nakoupit dolary za lepší kurz než na forwardovém trhu, ale tato výhoda zaniká, pokud rupie oslabí nad předem stanovenou úroveň.

„Nelze popřít, že vyšší prémie odrazují dovozce od zajištění na forwardovém trhu“, což vede k poptávkám po opčních strukturách, které jsou levné, uvedl prodejce devizových služeb v bance.

Zdroj: Canva