Koupě společnosti Frontier Verizonem je klíčová. Pro koho ale?

Tato dohoda by mohla zásadně změnit investiční strategii pro akcie společnosti Verizon.

Zpráva, že společnost Verizon Communications (VZ) převezme mateřskou společnost Frontier Communications (FYBR), se zdá být strategicky smysluplná. Přes veškeré zaměření na 5G zůstává optické vlákno kritickou součástí širokopásmové komunikační infrastruktury, která slouží spotřebitelům i podnikům.
Bohužel pro akcionáře společnosti Verizon se rozhodla koupit společnost Frontier v době, kdy se tato společnost potýká s výraznými finančními problémy. Proto i když se akvizice uskuteční, pravděpodobně se tak stane na úkor určité skupiny akcionářů. Zde je důvod.

Kdo utrpí při akvizici společnosti Frontier?

Nejpravděpodobnějšími oběťmi koupě jsou příjmoví investoři společnosti Verizon – jinými slovy ti, kteří vlastní akcie výhradně kvůli dividendám.

Za současných podmínek je Verizon jedním z nejlépe vyplácejících dividend v rámci indexu S&P 500. Při výplatě 2,71 USD na akcii ročně získávají noví investoři dividendový výnos 6,5 %. To je pětkrát více než průměrný výnos indexu S&P 500 ve výši 1,3 %. Rovněž převyšuje výnosy, které lze získat z vkladového certifikátu, které i na dnešním trhu zřídkakdy přesahují 5 %.

Výplata se navíc zvyšuje již 18 let po sobě, přičemž poslední zvýšení společnost oznámila hned po svátku Svátku práce. Pozoruhodná je také tím, že dividendy lze kdykoli upravit. Vzhledem k tomu, že ukončení takové série by mohlo znamenat poškození pověsti akcie, mají společnosti tendenci takové série udržovat, pokud je to možné.

Dividenda je spojena s ročními náklady ve výši více než 11 miliard USD. To je výrazně méně než 19 miliard dolarů volného peněžního toku, který Verizon vygeneroval za posledních 12 měsíců. Za těchto podmínek se zdá být výplata udržitelná – dokud se nepodíváte hlouběji.

Zdroj: Shutterstock

Proč je dividenda se vší pravděpodobností neudržitelná

Bohužel pro akcionáře Verizonu musí společnost generovat více než 8 miliard USD ročního volného peněžního toku, který není vázán na dividendu.

Není tomu tak proto, že kupní cena za společnost Frontier je plně hotovostní transakce ve výši 20 miliard dolarů. Verizon může refinancovat dluh společnosti Frontier ve výši 11 miliard dolarů, který je zahrnut v kupní ceně. Po připočtení současné likvidity společnosti Verizon ve výši 3,9 miliardy dolarů může společnost Verizon pravděpodobně nashromáždit dostatek hotovosti na dokončení akvizice.

Naopak potíž, která by měla investory do dividend znepokojovat, je jeho celkové zadlužení, které před oznámením chystané koupě společnosti Frontier ze strany Verizonu činilo více než 149 miliard dolarů. Za prvních šest měsíců letošního roku jej společnost snížila pouze o 1,4 miliardy dolarů, což svědčí o pomalém pokroku v řešení tohoto problému. Navíc, jak již bylo zmíněno, Verizon převezme dlouhodobý dluh společnosti Frontier ve výši 11 miliard USD, čímž se celkový dluh zvýší na 160 miliard USD.

Tlak na snížení nebo pozastavení vyplácení dividend může navíc přijít ze strany konkurence. Společnost T-Mobile (TMUS) nevyplácela dividendy, než koncem loňského roku výplatu zavedla. Přesto je při dividendovém výnosu 1,3 % pro společnost poměrně skromným výdajem.

Pro akcionáře Verizonu může být problematičtější příklad AT&T (T). Po 35 letech zvyšování dividend v řadě AT&T v roce 2022 snížila dividendu o 45 % v souvislosti s vlastním drtivým zadlužením. Její akcie po snížení dividendy zhruba 18 měsíců trpěly, ale za poslední rok vzrostly o zhruba 45 %. Tento krok může managementu Verizonu poskytnout potřebné krytí pro snížení dividendy, které se zdá být stále nevyhnutelnější.

Řešení situace společnosti Verizon v oblasti dividend

V souvislosti se zprávami o akvizici společnosti Frontier by investoři do dividend společnosti Verizon měli zvážit prodej akcií. Příjmoví investoři se totiž možná nebudou chtít vzdát tak vysokého výnosu a vzhledem k tomu, že volné peněžní toky převyšují náklady na dividendy, někteří akcionáři nemusí vidět důvod k prodeji.

Bohužel nákup společnosti Frontier výrazně zvýší již tak drtivé dluhové zatížení. To pravděpodobně způsobí, že nejrozumnějším postupem společnosti Verizon bude drastické snížení nebo pozastavení výplaty dividend.

I kdyby snížení dividendy dlouhodobě zvýšilo hodnotu akcií Verizonu, bude to málo platné pro investory, kteří zůstali u Verizonu kvůli výplatě. Dividendoví investoři by tedy pravděpodobně měli tuto akcii vyložit dříve, než snížení dividendy přinese další prodeje.

Zdroj: Getty Images