Platoncoin aneb chytrý PODVOD, který nese ukázkové znaky Ponziho schématu

Existuje mnoho kryptoměn a jen hrstka z nich má skutečnou hodnotu založenou na základních atributech. Platoncoin ale rozhodně není jedním z nich a v následujícím přehledu vysvětlím, proč se nejedná o životaschopnou kryptoměnu.

Platon – „use-case“

Nejdůležitější věcí pro každou kryptoměnu je životaschopný use-case a ten u Platoncoinu bohužel neexistuje. Platoncoin je ERC20 token založený na síti Ethereum. Token, jehož vytvoření zabere několik minut i při malé znalosti blockchainových systémů.

Podle jejich whitepaperu je primárním use-case být páteří uzavřeného ekosystému. Jednoduše řečeno, PLTC je jediná mince, kterou můžete používat v interakcích uvnitř ekosystému Platon. Nativní ekosystém PLTC by měl propojit podniky a zákazníky, zatímco pro transakce používají pouze Platoncoin.

Přesto je tato myšlenka vyloženě šílená a mnoho podvodných mincí se o tento obchodní model již v minulosti pokusilo. Takový model je nesmyslný, protože PLTC nemá žádnou stabilní hodnotu, a proto jej nelze použít pro reálné transakce s hodnotou v rámci podnikatelského ekosystému. Je to opravdu jednoduchý případ, který lze postavit proti Platoncoinu. Představte si, že chcete prodat zboží a na oplátku přijmete volatilní, nelikvidní token, který je zcela centralizovaný pod správou jediné společnosti (v tomto případě PlatonFinance).

Odpověď je jednoduchá. Takový token prostě nemůžete použít k pohonu jakéhokoli ekosystému pro podniky. PlatonFinance (společnost stojící za PlatonCoin) tvrdí, že PLTC časem získá hodnotu, ale to je v podstatě nemožné, protože neexistuje ani mechanismus, jak by mohl získat nějakou hodnotu, pokud nebude existovat obrovská poptávka po ekosystému s náhodným ERC20 tokenem.

Matoucí whitepaper

Po přečtení stovek whitepaperů mě Platon Whitepaper ještě překvapil. Pokud jste někdy četli whitepaper Bitcoinu, tak víte, že má pouze 8 stran obsahu a jednu stranu odkazů a je to whitepaper pro minci, která sama o sobě odstartovala digitální revoluci. PLTC whitepaper má 65 stran a je plný nesmyslných kapitol, jako je ta na následujícím obrázku. To je klasický znak podvodu. Existuje jednoduchý důvod, proč psát dlouhý whitepaper. Autoři chtějí, aby se čtenáři ve whitepaperu ztratili a zmátli je v domnění, že když někdo strávil tolik času psaním takového dokumentu, musí jít o legitimní projekt.

Zdroj: screenshot

Celý dokument je plný velkých nesmyslů. Upozorním jen na tři z nich. Jedním z nich je, že v „bílé knize“ jsou celé segmenty, které ani nedávají žádný smysl. To obvykle znamená, že tvůrci whitepaperu nad ním nestrávili dostatek času. Nebo se o něj vůbec nezajímají.

Druhým masivním nesmyslem ve whitepaperu je ochrana před vymáháním práva. Velká část whitepaperu je věnována vysvětlení, že Platonfinance nenese žádnou odpovědnost za prodej PLTC a pokud se něco pokazí, nemůžete je žalovat.

Třetí „zajímavá věc“ je nabídka stát se součástí exkluzivního klubu na základě nákupu PLTC. Jedná se o klasický podvodný tah v krypto prostoru. Nalákáte lidi, kteří kryptoměnám nerozumí, a dáte jim pocit, že patří do nějaké exkluzivní společnosti. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě.

PlatonFinance tvrdí, že jim záleží na kryptoměnách a jejich ideálech, a ve skutečnosti dělají přesný opak. Vytvořili uzavřený ekosystém pro lidi, kteří investují do centralizovaných tokenů. A to není nic jiného než obyčejný, ale dobře promyšlený podvod.

Nabídka: Od 21 milionů do 300 milionů Nenasytnost podvodných projektů je velká a platí to i pro PlatonFinance. Přestože původní nabídka PLTC byla 21 milionů (následující obrázek), tým se rozhodl nabídku navýšit o dalších 279 milionů tokenů. Celková nabídka tak nyní činí 300 milionů PLTC.

Zdroj: screenshot

PLTC argumentoval tím, že je to rozumný způsob, jak postupovat, protože po kryptoměně je obrovská poptávka. Někdo by mohl namítnout, že nafouknutím nabídky snížíte cenu tokenů a podkopete roli PLTC v ekosystému, protože ztratí hodnotu a stane se ještě méně užitečným pro podporu obchodního ekosystému. To však zakladatelům zjevně nevadí, protože se jedná o klasický podvodný projekt.

Burzy

PLTC je kótován pouze na burze DigiFinex. Digifinex je známý falešnými objemy a v kryptoměnové komunitě nepatří mezi důvěryhodné burzy. Díky téměř nulové likviditě je snadné manipulovat s cenou PLTC.

Zdroj: screenshot

To je opět jeden ze znaků, že PLTC je klasický podvodný token. Absence renomovaných burz je dalším vodítkem, že PLTC je extrémně nebezpečný, a nakonec skončí bez jakékoli hodnoty. Pravděpodobně nemá žádnou hodnotu ani nyní, protože objem burzy je s vysokou pravděpodobností falešný.

Závěr

PLTC je skvělým příkladem podvodného tokenu. Nejdůležitějšími znaky jsou naprostá centralizace, žádný use-case, bezdůvodná inflace nabídky o 1428 %, absence spolehlivých burz a mnoho dalšího. PLTC je dobře promyšlený podvod, který může oklamat nováčky, ale pro každého, kdo má sebemenší znalosti o blockchainu, je to holý nesmysl.

Na závěr by bylo dobré představit si hlavní aktéry projektu. Zakladatele projektu, manželé Tannerovy. Pan Daniel Tanner, muž údajně se základním vzděláním, který za sebou nemá ani jednu úspěšnou firmu. Společnosti, v nichž působil, jsou v likvidaci, či zanikly.

Původně byl na webu Platon Finance jako partner projektu uveden vedle Tannera také Luboš Říha, stará známá multilevelová šedá eminence s velmi pochybnou minulostí plnou trestních oznámení. Jeho podnikatelské aktivity v minulosti jevily známky Ponziho schématu, např. GWC, Avalanche a DIC.

Dohledat nějaký přímý kontakt na firmu také není jednoduché. Firmu s českými a slovenskými manažery nelze najít ani v českém, ani slovenském obchodním rejstříku a zakladatel Daniel Tanner má svoji adresu na radnici Prahy 3!

Prodej Platoncoinu tedy nese jisté známky tzv. „letadla“ neboli Ponziho schématu a výše zmínění businessmani nevzbuzují zrovna největší důvěru, proto je na místě zvážit potenciální investice do tohoto projektu, jak už ostatně varovala i ČNB.

Velký dík patří našim čtenářům, kteří naší redakci varovali před touto společností. Děkujeme.

Zdroje: baserank.io, irozhlas.cz