Podle bankovního analytika se akcie Citi mohou v příštích letech zdvojnásobit

Podle bankovního analytika společnosti Wells Fargo, Mikea Maya, mají akcie Citigroup potenciál v příštích dvou a půl letech zdvojnásobit svou hodnotu. Mayo, který v úterý hovořil v pořadu “Squawk on the Street” na CNBC, uvedl, že tento růst může být způsoben návratem akcií Citigroup k jejich hmotné účetní hodnotě, což je klíčový ukazatel hodnoty společnosti.

Výhled na zdvojnásobení hodnoty akcií

Aktuální hodnota akcií Citigroup se obchoduje na úrovni 73 % hmotné účetní hodnoty, což je značný pokrok oproti 60 % na konci prosince loňského roku, jak uvádí data společnosti FactSet. Tento pozitivní vývoj podle Maya naznačuje, že akcie Citigroup mají silný růstový potenciál, a pokud banka udrží stávající trajektorii růstu, mohou investoři očekávat další nárůst ceny akcií.

Hmotná účetní hodnota odráží skutečnou hodnotu banky po odečtení nehmotných aktiv, jako jsou patenty, goodwill a jiná duševní vlastnictví. Mayo se domnívá, že návrat Citigroup k této hodnotě může znamenat významné zhodnocení akcií v příštích dvou až třech letech. Pokud banka dokáže efektivně realizovat své strategické plány, Mayo očekává zdvojnásobení ceny akcií do roku 2026.

Zdroj: Reuters

Role vedení a strategie

Jedním z klíčových faktorů, který podle Maya přispívá k optimismu ohledně Citigroup, je výkonnost banky pod vedením generální ředitelky Jane Fraserové. Fraserová, která se ujala vedení v roce 2021, se zaměřuje na zlepšení finanční výkonnosti banky, snížení nákladů a růst ziskovosti. Mayo poznamenal, že pokud banka splní své cíle pro tento rok, dosáhne jednoho z nejlepších poměrů mezi růstem příjmů a výdaji v celém bankovním odvětví. Tento poměr je klíčový pro hodnocení finančního zdraví banky, protože ukazuje, jak efektivně banka spravuje své provozní náklady ve vztahu k příjmům.

Fraserová také zahájila restrukturalizační program, jehož cílem je snížit komplexnost banky, omezit rizika a zlepšit ziskovost. Tento program zahrnuje prodej neklíčových aktiv, zlepšení kapitálové efektivity a zvýšení investic do technologií, aby byla Citigroup schopna lépe konkurovat na globalizovaném trhu.

Odolnost amerických bank

Mike Mayo také ocenil odolnost amerických bank, zejména v obtížných ekonomických časech. Banky v USA podle něj prokázaly svou schopnost zvládat nepředvídatelné situace, jako byla například pandemie Covid-19, která způsobila značné ekonomické turbulence. I během pandemie se Citigroup a další velké banky dokázaly adaptovat a přežít bez větších finančních ztrát.

Jedním z ukazatelů odolnosti amerických bank je jejich úspěšné zvládnutí zátěžových testů Federálního rezervního systému. Tyto testy simulují vážné hospodářské krize a zkoumají, jak by banky reagovaly na extrémní ekonomické podmínky. Všechny největší americké banky, včetně Citigroup, tyto testy úspěšně prošly, což potvrzuje jejich schopnost odolávat i těm nejhorším možným scénářům.

Mayo zdůraznil, že i po provedení zátěžových testů mají americké banky dostatek přebytečného kapitálu, který mohou použít na podporu ekonomiky a dalších investic. To je podle něj dalším důkazem toho, že banky jsou nyní lépe připraveny čelit budoucím ekonomickým výzvám než kdykoli předtím.

Výhled na budoucnost

Navzdory poklesu hodnoty akcií Citigroup o 2,67 % během posledního obchodního dne na NASDAQ, zůstává Mayo optimistický ohledně budoucnosti společnosti. Citigroup má podle něj všechny předpoklady k tomu, aby zvýšila svou ziskovost a dosáhla růstu akcií, pokud dokáže efektivně realizovat své strategické plány. Analytik věří, že zdvojnásobení ceny akcií je realistický cíl, zejména pokud banka využije své silné stránky, jako je schopnost generovat stabilní příjmy a snižovat náklady.

Mayo rovněž věří, že bez ohledu na budoucí ekonomické podmínky, ať už jde o recesi nebo růst úrokových sazeb, jsou banky připraveny dobře přežít. Podle něj jsou banky v současné době schopny čelit různým ekonomickým scénářům a mají dostatek kapitálu na to, aby se přizpůsobily jakémukoli vývoji na trhu.

Citigroup Inc. (C)

Závěr

Mike Mayo vidí v akciích Citigroup značný růstový potenciál, zejména díky jejich současnému ocenění pod hmotnou účetní hodnotou. Jeho optimismus je podpořen výkonností Citigroup pod vedením generální ředitelky Jane Fraserové, která se zaměřuje na zlepšení ziskovosti a efektivity banky. Citigroup také těží z celkové odolnosti amerického bankovního sektoru, který prokázal svou schopnost zvládat ekonomické výkyvy a zátěžové testy.

Budoucnost Citigroup vypadá podle Maya slibně, pokud banka dokáže realizovat své strategické plány a udržet růstovou trajektorii. Zdvojnásobení hodnoty akcií Citigroup v příštích dvou a půl letech je podle něj reálné, což činí tuto bankovní akcii atraktivní investiční příležitostí pro investory hledající dlouhodobý růst.