Asijský devizový trh je v útlumu, americký dolar posiluje svou pozici

Většina asijských měn se ve čtvrtek pohybovala v nevýrazném až nízkém pásmu, zatímco dolar posílil, protože silný údaj o spotřebitelské inflaci v USA zmařil naděje, že Federální rezervní systém výrazně sníží úrokové sazby.

Měkké údaje o inflaci z Japonska zatížily jen a stáhly měnu dále z nejsilnějších úrovní za posledních osm měsíců. Jen však stále zůstával relativně silný, protože z Bank of Japan nadále přicházejí jestřábí komentáře.

S výjimkou jenu většina regionálních měn v minulém týdnu také zaznamenala výrazné ztráty, protože zvýšené obavy z recese v USA ovlivnily trhy zaměřené na riziko.

Dolar sílí poté, co jádrový index spotřebitelských cen překonal očekávání a snížil sázky na snížení sazeb

Dolarový index i futures na dolarový index v asijském obchodování vzrostly o 0,1 % a rozšířily tak zisky ze středy poté, co údaje o jádrovém indexu spotřebitelských cen za srpen byly vyšší, než se očekávalo.

Zatímco celková inflace spotřebitelských cen se ještě zmírnila, jádrový údaj naznačil, že inflace se může ukázat jako stabilnější, než se původně očekávalo, což si vyžádá menší snížení sazeb ze strany Fedu.

Sázky na to, že centrální banka na svém zasedání příští týden sníží sazby pouze o 25 bazických bodů, po středečních údajích výrazně vzrostly, zatímco sázky na snížení o 50 bazických bodů se snížily více než o polovinu, ukázal CME Fedwatch.

Před zasedáním Fedu příští týden se však pozornost soustředí na údaje o indexu cen výrobců, které mají být zveřejněny později ve čtvrtek, a to kvůli dalším signálům ohledně inflace.

Vyhlídka na menší snížení sazeb je pro asijské trhy špatným znamením vzhledem k tomu, že takový scénář předznamenává dlouhodobě přísnější měnové podmínky v USA.

Zdroj: Shuttestock

Japonský jen oslabuje z osmiměsíčních maxim po měkkém indexu cen výrobců

Japonský jen ustoupil ze svých nejsilnějších úrovní za posledních osm měsíců, přičemž měnový pár USDJPY vzrostl o 0,1 % na 142,47 jenu.

Jen rozšířil noční pokles poté, co inflace PPI za srpen vykázala mírnější hodnoty, než se očekávalo.

Měkčí inflační tisk vyvolal některé otázky ohledně toho, kolik prostoru má Bank of Japan pro další zvyšování úrokových sazeb, vzhledem k tomu, že BOJ signalizovala, že v letošním roce zvýší úrokové sazby na základě růstu inflace.

Člen bankovní rady BOJ Naoki Tamura ve čtvrtek uvedl, že banka musí zvýšit úrokové sazby alespoň na 1 %, aby se vyhnula inflačním rizikům.

Centrální banka se sejde příští týden, přičemž analytici po zvýšení sazeb koncem července o dalším zvýšení pochybují. Další náznaky by měly nabídnout také údaje ospotřebitelské inflaci, které budou zveřejněny příští týden.

Širší asijské měny se pohybovaly v rovnoměrném až nízkém pásmu, a to v důsledku nejistoty ohledně amerických úrokových sazeb a nedostatku místních signálů.

Pár australského dolaru AUDUSD vzrostl o 0,1 %, zatímco pár jihokorejského wonu USDKRW a singapurského dolaru USDSGD zůstaly beze změny.

Pár čínského jüanu USDCNY byl tento týden beze změny a ošetřoval některé ztráty, protože náladu vůči zemi oslabily slabé údaje o dovozu. Zprávy o tom, že američtí zákonodárci připravují další obchodní restrikce vůči Pekingu, rovněž podkopávaly kurz jüanu.

Pár indické rupie USDINR byl beze změny a pohyboval se v blízkosti úrovně 84 rupií.

Zdroj: Canva

Právě japonský jen patří v posledních dnech, týdnech a měsících mezi nejostřeji sledované měny. Měnová politika japonské centrální banky, Bank of Japan, je letos poměrně kontroverzní. A nutno dodat, že představitelé národní banky se rozhodně nenachází zrovna v jednoduché situaci. Japonská ekonomika prochází turbulencemi – a měnový trh na tuto situaci samozřejmě reaguje po svém.