ECB snížila základní úrok o 0,6 procentního bodu na 3,65 procenta

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) na dnešním zasedání podle očekávání snížila depozitní sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,50 procenta. Základní úrokovou sazbu pak ECB snížila mnohem výrazněji, a to o 0,6 procentního bodu na 3,65 procenta. Uvolnění měnové politiky umožnila nižší inflace a hospodářský růst, oznámila ECB v dnešní tiskové zprávě.

Uvolnění měnové politiky by mělo podpořit ekonomiku eurozóny, která se v poslední době potýká se slabým růstem. Centrální banka letos úroky snížila už podruhé. Poprvé to bylo v červnu, kdy ECB přistoupila k uvolnění měnové politiky poprvé od roku 2019.

„Na základě aktualizovaného hodnocení inflačního výhledu, dynamiky jádrové inflace a síly transmise měnové politiky provedeného Radou guvernérů je nyní vhodné učinit další krok ke zmírnění stupně měnověpolitické restrikce,“ uvedla ECB.

Centrální banka ve svém sdělení výslovně nenaznačila další snížení sazeb v říjnu a poznamenala, že inflace zůstává vysoká. Potvrdila odhodlání zajistit včasný návrat inflace k jejímu dvouprocentnímu cíli.

Hlavní úroková sazba klesla výrazněji než depozitní kvůli změnám provozního rámce pro provádění měnové politiky, které vstupují v účinnost tento měsíc. Podle toho rozpětí mezi úrokovou sazbou pro hlavní refinanční operace a depozitní sazbou je 0,15 procentního bodu.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby držela až do letošního června svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta. Vysoké náklady na půjčky pomáhají brzdit inflaci, obvykle však mají také negativní vliv na hospodářskou aktivitu.

Míra inflace v eurozóně v srpnu podle rychlého odhadu Eurostatu zpomalila na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta. Zůstává tak nad dvouprocentním cílem ECB.

Zatímco ECB už s uvolňováním měnové politiky začala, americká centrální banka (Fed) zatím se snižováním úroků vyčkává. Míra inflace ve Spojených státech v srpnu zpomalila na 2,5 procenta z 2,9 procenta v předchozím měsíci a byla nejníže za tři a půl roku. Analytici odhadují, že Fed příští týden sníží sazbu také o čtvrt procentního bodu.

Zdroj: Canva

Asijské devizové trhy posilují s jenem blízko osmiměsíčního maxima, dolar klesá kvůli sázkám na snížení sazeb

Asijské měny v pátek posílily, zatímco dolar ustoupil, protože trhy sázejí na to, že Federální rezervní systém od příštího týdne zahájí cyklus uvolňování, přičemž se soustředí především na rozsah případného snížení úrokových sazeb.

Nejlépe si mezi svými asijskými protějšky vedl japonský jen, který se přiblížil nejsilnější úrovni od začátku ledna v souvislosti s přetrvávajícím očekáváním jestřábího postoje Bank of Japan.

Dolar míří k druhé týdenní ztrátě kvůli nadějím na snížení sazeb

Dolarový index i futures na dolarový index během asijského obchodování klesly o 0,3 % a rozšířily tak ztráty z předchozí seance.

Americká měna se dnes přibliživala směrem na mírné týdenní ztráty – druhý týden v červených číslech, protože obchodníci se drželi očekávání snížení úrokových sazeb navzdory některým silným údajům o inflaci v tomto týdnu.

Zatímco díky údajům o inflaci se původně sázky přesunuly na snížení sazeb Fedu o 25 bazických bodů v příštím týdnu, některé měkké údaje z trhu práce vrátily do hry sázky na snížení o 50 bazických bodů.

Trhy počítají s 56% šancí, že Fed příští týden sníží sazby o 25 bazických bodů, a se 44% šancí na snížení o 50 bazických bodů, ukázal průzkum CME Fedwatch.

Všeobecně se očekává, že centrální banka od příštího týdne zahájí cyklus uvolňování po holubičích signálech řady představitelů Fedu z posledních týdnů. Analytici letos od centrální banky očekávají snížení v hodnotě nejméně 100 bazických bodů, přičemž po září zbývají ještě dvě zasedání.

Nižší sazby jsou dobrým znamením pro rizikové asijské měny vzhledem k tomu, že uvolňují více likvidity pro investice na zámořských trzích.

Japonský jen poblíž 8měsíčního maxima, projev BOJ se nachází v centru pozornosti

V Asii se nejlépe dařilo japonskému jenu, jehož pár USDJPY klesl o 0,7 % na nejnižší úroveň od začátku ledna.

Řada jestřábích komentářů představitelů BOJ tento týden podpořila měnu, zejména když vyzvali k dalšímu zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.

Zatímco měkké údaje o inflaci výrobců tento sentiment mírně podkopaly, v pátek zveřejněný průzkum agentury Reuters ukázal, že analytici se příští týden staví do pozice silného údaje o spotřebitelské inflaci.

Příští týden se také uskuteční zasedání BOJ, ačkoli analytici si nejsou jisti, zda centrální banka po zvýšení sazeb o 15 bazických bodů na konci července sazby opět zvýší.

Širší asijské měny vzrostly díky vyhlídce na nižší americké úrokové sazby a také slabšímu dolaru.

Pár australského dolaru AUDUSD přidal 0,1 %, zatímco pár čínského jüanu USDCNY klesl o 0,2 %.

Pár jihokorejského wonu USDKRW klesl o 0,5 %, zatímco pár singapurského dolaru USDSGD klesl o 0,2 %.

Indická rupie zaostávala za svými protějšky, přičemž pár USDINR se ustálil těsně pod 84 rupiemi.

Zdroj: Canva