Zapomeňte na Apple. Miliardáři místo něj nakupují akcie společnosti Amazon

Apple je s tržní kapitalizací přes 3,3 bilionu dolarů největší veřejně obchodovanou společností na světě a dlouhodobě dominoval investičním portfoliím mnoha miliardářů. Nicméně zdá se, že současný trend mezi některými nejvlivnějšími investory směřuje k mírnému ústupu od Apple ve prospěch jiných technologických gigantů. Warren Buffett, známý pro svou masivní investici do Applu prostřednictvím své společnosti Berkshire Hathaway, postupně snižuje svůj podíl v Applu. Naopak někteří další miliardáři se stále více zaměřují na Amazon. Tento posun vyvolává zajímavé otázky pro investory: proč je Amazon aktuálně v centru pozornosti a co to znamená pro budoucnost trhu?

Miliardáři nakupují Amazon ve velkém

Data z formulářů 13F, které velcí investiční manažeři a hedgeové fondy každé čtvrtletí podávají americké Komisi pro cenné papíry (SEC), odhalila, že několik významných miliardářů výrazně navyšuje své pozice ve společnosti Amazon. Mezi těmito investory se nachází například Ray Dalio, zakladatel hedgeového fondu Bridgewater Associates, který ve druhém čtvrtletí roku 2024 nakoupil více než 1,6 milionu akcií Amazonu, čímž zdvojnásobil svůj podíl ve společnosti. Ken Griffin, zakladatel hedgeového fondu Citadel Advisors, zvýšil svůj podíl o 1,1 milionu akcií, a nyní drží přibližně 7,7 milionu akcií Amazonu v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Tento nárůst zájmu o Amazon mezi miliardáři přirozeně vyvolává otázku, co činí tuto společnost tak atraktivní pro špičkové investory. Přestože Apple zůstává stabilním a výkonným hráčem na trhu, existuje několik faktorů, které mohou vysvětlit, proč Amazon nyní dominuje zájmu některých z nejvýznamnějších investorů světa.

Proč je Amazon v centru pozornosti?

Jedním z hlavních důvodů, proč miliardáři nakupují Amazon, je jeho působivý růstový potenciál. Amazon je globálním lídrem nejen v oblasti e-commerce, ale také v oblasti cloudových služeb prostřednictvím své divize Amazon Web Services (AWS). Navzdory tomu, že roční tržby Amazonu přesáhly 500 miliard dolarů, společnost nadále vykazuje impozantní růst. Ve druhém čtvrtletí roku 2024 dosáhla společnost meziročního růstu tržeb o 10 %. Tento růst znamená, že Amazon může v příštím roce zvýšit své tržby o dalších 50 miliard dolarů – což je přibližně tolik, kolik ročně vygeneruje společnost Nike, jeden z největších hráčů v oblasti sportovního oblečení.

Tento růstový potenciál je doplněn o strategickou diverzifikaci Amazonu v nových technologických oblastech, jako je umělá inteligence (AI) a robotika. Amazon nejenže investuje do inovací v oblasti doručování, skladování a automatizace, ale také vyvíjí produkty a služby založené na AI, což by mohlo v budoucnu přinést další růstové příležitosti.

Dalším důvodem, proč je Amazon tak atraktivní, je jeho vedoucí postavení v oblasti cloudových služeb. AWS je nejen ziskový segment, ale také klíčová infrastruktura pro mnoho technologických inovací a digitalizace podniků po celém světě. Jak firmy stále více přesouvají své operace do cloudu, očekává se, že AWS bude hrát zásadní roli při podpoře tohoto trendu.

Jaké jsou výhody investice do Amazonu?

Jedním z hlavních faktorů, které činí Amazon atraktivním, je jeho schopnost pokračovat v růstu navzdory své již obrovské velikosti. Společnosti s tak velkým obratem často čelí obtížím udržet vysoké tempo růstu, avšak Amazon dokázal, že jeho obchodní model a strategická diverzifikace mu umožňují růst i nadále. Jeho dominance v e-commerce a cloudových službách mu poskytuje stabilní základnu, zatímco investice do inovací otevírají dveře k novým trhům a příležitostem.

Další výhodou je silné vedení společnosti pod vedením Andyho Jassyho, který převzal roli generálního ředitele po Jeffu Bezosovi. Jassy, který dříve vedl AWS, přináší do vedení společnosti hluboké znalosti a zkušenosti z oblasti cloudu a technologií, což posiluje důvěru investorů v budoucí směřování Amazonu.

Amazon.com, Inc. (AMZN)

Měli by investoři nyní kupovat akcie Amazonu?

Přestože miliardáři, jako Ray Dalio a Ken Griffin, výrazně navyšují své pozice v Amazonu, otázkou zůstává, zda je nyní správný čas pro ostatní investory, aby následovali jejich kroky. Ačkoliv zprávy 13F poskytují pohled do strategií těchto investorů, je důležité si uvědomit, že tyto informace představují jen určitou část jejich portfolií a neodrážejí aktuální změny v jejich pozicích. Investoři by měli pečlivě zvážit své vlastní investiční cíle a toleranci k riziku.

Nicméně základní ukazatele společnosti Amazon, včetně silného růstu tržeb, inovací v nových technologiích a vedoucího postavení na trhu s cloudovými službami, činí z Amazonu atraktivní příležitost pro dlouhodobé investice. I přes svou již značnou velikost společnost stále vykazuje vysoký růstový potenciál, což ji činí zajímavou volbou nejen pro miliardáře, ale i pro drobné investory.

Závěr

Zatímco Apple zůstává stabilním gigantem technologického světa, současný trend mezi miliardáři směřuje k výraznému zájmu o Amazon. Investoři vidí v Amazonu nejen vedoucí postavení v e-commerce a cloudových službách, ale také potenciál k dalšímu růstu v oblastech, jako je umělá inteligence a robotika. Ačkoliv miliardářské investice nejsou zárukou úspěchu, vývoj kolem Amazonu naznačuje, že tato společnost zůstává jednou z nejslibnějších investičních příležitostí současnosti.