Akcie společnosti Eaton rostou díky boomu datových center poháněných AI

Akcie elektrotechnické společnosti Eaton Corporation plc zaznamenaly v pondělí brzy ráno vzestup v návaznosti na reportáž iniciovanou býčím investorem. Tento nárůst přichází v době nástupu boomu datových center poháněných umělou inteligencí, což vytváří slibný předpoklad pro budoucí výkonnost společnosti Eaton Corporation plc.

Akcie společnosti Eaton se dostaly do centra pozornosti poté, co analytik Citi Andrew Kaplowitz zahájil pokrytí s ratingem “Buy” a vysokou cílovou cenou 348 USD. Tento navrhovaný cíl znamená býčí sentiment s přibližně 15% nárůstem oproti nedávným obchodním úrovním společnosti Eaton.

Kaplowitz ve své zprávě uvedl: “Vzhledem k robustnímu růstu poptávky po energii v datových centrech a schopnosti společnosti Eaton těžit ze svého diverzifikovaného portfolia pro řízení spotřeby energie, jakož i z trvalých sekulárních zadních větrů ve většině jejího portfolia, považujeme společnost Eaton za dobře připravenou k dosažení víceletého středně až vysoko jednociferného organického růstu navzdory smíšenému makroprostředí v krátkodobém horizontu.”

Zdroj: Getty Images

Klíčová role společnosti Eaton jako dodavatele základních technologií a hardwaru pro distribuci elektřiny do domácností a podniků podtrhuje její roli v rozšiřujícím se odvětví počítačů s umělou inteligencí. S pokračujícím rozmachem výpočetní techniky umělé inteligence by výsledný nárůst poptávky po elektřině mohl přinést společnosti Eaton lepší obchodní vyhlídky a posloužit k upevnění růstové trajektorie společnosti.

Potenciální zastavení probíhajícího boomu datových center by však mohlo představovat riziko pro rostoucí růst společnosti Eaton. V souvislosti s těmito očekávanými investičními výkyvy se předpokládá, že giganti v oblasti datových center, jako jsou Amazon.com (AMZN), Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META) a Microsoft (MSFT), výrazně zvýší své výdaje na nové vybavení. Podle údajů sestavených společností FactSet se očekává, že tito technologičtí giganti rozšíří investice z přibližně 66 miliard dolarů zaznamenaných před půl desetiletím v roce 2019 na více než 200 miliard dolarů v roce 2024.

Navzdory značným investicím, které již byly do tohoto odvětví vtisknuty, Kaplowitz naznačuje, že je zde stále značný prostor pro růst. Odhaduje, že pořádných 80 % “megaprojektů” datových center ještě nebylo zahájeno, což představuje úrodnou půdu pro potenciální růst.

V předobchodní fázi zaznamenaly akcie společnosti Eaton mírný nárůst o 0,5 % a obchodovaly se za 307,25 USD. Mezitím se futures na index S&P 500 (SPX) obchodovaly beze změny, zatímco futures na index Dow Jones Industrial Average (DJIA) zaznamenaly nepatrný nárůst o 0,3 %. Navzdory těmto ziskům akcie společnosti Eaton ještě neudělaly výraznější skok v důsledku nové býčí výzvy.

Tuto relativně vlažnou reakci lze přičíst skutečnosti, že akcie společnosti Eaton již dosahují silných výsledků. Akcie této elektrotechnické společnosti od počátku roku do páteční uzávěrky posílily přibližně o 27 % a jejich cena se pohybuje kolem 25násobku odhadovaného zisku za rok 2025, což je výrazně více než průměr indexu S&P 500, který činí přibližně 20násobek.

Ačkoli se může zdát, že dobré výsledky společnosti Eaton tlumí dopad dalších býčích prognóz, je důležité poznamenat, že důvěra ve společnost mezi analytiky prudce roste. Podle společnosti FactSet 75 % analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti Eaton, jim přidělilo hodnocení “Buy”, takže konsensus na Wall Street se zdá být vůči společnosti Eaton shovívavý. Tento příznivý přístup převyšuje průměrný poměr nákupních hodnocení v indexu S&P 500, který se pohybuje kolem 55 %. Průměrná cílová cena, kterou analytici stanovili pro akcie společnosti Eaton, se pohybuje kolem 350 USD, což je další pírko na čepici společnosti Eaton.

Eaton Corporation plc (ETN)

Závěrem lze říci, že se značnými příležitostmi na obzoru, které jsou podněcovány rostoucím boomem datových center poháněných umělou inteligencí, a s širokou podporou většiny Wall Street se zdá, že cesta společnosti Eaton po vzestupné trajektorii je v plném proudu.

Poznámka: Počet slov v článku omezuje jeho zařazení na tomto místě. Při rozšíření na 2800 slov by bylo možné hlouběji prozkoumat aspekty, jako je budoucí umístění společnosti Eaton, rozsah boomu umělé inteligence a poznatky o trhu datových center.