Americký dolar před klíčovým zasedáním Fedu i nadále klesá

Americký dolar v úterý klesl a obchodoval se kolem nejnižších hodnot v tomto roce, a to kvůli rostoucím sázkám, že Federální rezervní systém tento týden sníží úrokové sazby, a to potenciálně více než se původně očekávalo.

V 10:40 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 100,299.

Zasedání Fedu začíná

Americká centrální banka později během seance zahájí své poslední zasedání, na kterém bude stanovovat svou měnovou politiku, a to za rostoucího očekávání, že Fed na závěr středečního zasedání sníží úrokové sazby o výrazných 50 bazických bodů.

Obchodníci oceňují 68% šanci na snížení o 50 bazických bodů a 32% šanci na snížení o 25 bazických bodů, ukázal CME Fedwatch.

„Trhy před zítřejším oznámením FOMC pokračovaly v konsolidaci svých medvědích dolarových pozic,“ uvedli analytici ING ve své poznámce. „Tato FX dynamika je přímým důsledkem soustavného holubičího přecenění očekávání ohledně sazeb, přičemž swapový trh nyní přisuzuje zítřejšímu snížení o 50 bb přibližně 70% implikovanou pravděpodobnost (43 bb).“

V úterý budou z ekonomických údajů zveřejněny nejnovější údaje o maloobchodních tržbách v USA, které se podle prognóz v srpnu meziměsíčně snížily, což může myšlence zvýšení sazeb o 50 bps dodat další váhu.

Zdroj: Canva

Euro by mohlo v recesi posílit svou pozici ještě výrazněji – BNP Paribas

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,1136, nedaleko od letošního maxima 1,1201, a to i přesto, že Evropská centrální banka minulý týden snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů.

Později během seance bude zveřejněn německý průzkum ekonomického sentimentu ZEW, který by měl tento měsíc vykázat mírné zhoršení, neboť podmínky v největší ekonomice eurozóny zůstaly náročné.

Podle analytiků BNP Paribas (OTC:BNPQY) by euro mohlo vůči dolaru dále růst i v případě, že dojde ke globální recesi.

Jako důvod francouzská banka uvádí, že dolar je používán jako měna s vysokým výnosem, což v minulosti nebylo, protože by to znamenalo, že dolar je náchylnější k poklesu při snižování amerických úrokových sazeb.

Dalším faktorem je, že Federální rezervní systém tlačí sazby dále nad jejich neutrální úroveň než mnoho jiných centrálních bank, zatímco spready státních dluhopisů eura a periferních zemí v měnovém bloku se staly méně citlivými na období bez rizika, což je pro euro pozitivní.

GBP/USD se posunul mírně níže na 1,3213, a to i přesto, že libra si zatím letos připisuje aktuální rekord s 3,9% nárůstem vůči dolaru nejvýkonnější měnou G10.

Ve čtvrtek zasedá Bank of England, od které se očekává, že ponechá svou klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 5 % poté, co v srpnu zahájila své uvolňování snížením o 25 bb.

Zdroj: Canva

Jen vyhlíží zasedání BOJ

Jen vůči dolaru klesl o 0,1 % na 140,50, přičemž pár zůstává blízko nejnižších hodnot za letošní rok.

Jenu pomohla vyhlídka na snížení amerických úrokových sazeb a zároveň bylo vidět, že obchodníci budují dlouhé pozice v jenu před zasedáním Bank of Japan, které se uskuteční tento pátek.

Analytici neočekávají, že by BOJ zvýšila úrokové sazby. Očekává se však, že tvůrci politiky budou prezentovat jestřábí frontu a předpovídají vyšší úrokové sazby v případě růstu inflace.

Měnový pár USD/CNY se obchodoval převážně beze změny na úrovni 7,0930, přičemž místní čínské trhy byly již druhou seanci v řadě zavřené. Avšak řada slabých ekonomických údajů ze země, které byly zveřejněny o víkendu, připravila jüan na další oslabení.

Aktualizace (18:44 SEČ)

Americký dolar posiluje před snížením sazeb Fedu

Americký dolar v úterý posílil vůči většině hlavních měn v návaznosti na lepší než očekávané údaje o maloobchodních tržbách, které zřejmě podpořily méně agresivní postoj Federálního rezervního systému při tolik očekávaném snížení úrokových sazeb.

Údaje ministerstva obchodu v úterý ukázaly, že maloobchodní tržby v USA v srpnu nečekaně vzrostly o 0,1 %, což naznačuje, že ekonomika zůstala po většinu třetího čtvrtletí na solidní úrovni.

Federální výbor pro volný trh Fedu vydá rozhodnutí o úrokových sazbách na závěr svého zasedání ve středu, po kterém předseda Jerome Powell uspořádá tiskovou konferenci.

Dolarový index, který porovnává americkou měnu vůči koši měn včetně jenu a eura, si připsal 0,14 % na 100,84 bodu.