GE Vernova jako významný hráč v rostoucí poptávce po elektřině

GE Vernova, dceřiná společnost General Electric specializující se na výrobu turbín a technologií pro výrobu elektřiny, si získává stále větší podporu na Wall Street. Tento vzestupný trend je způsoben rostoucí poptávkou po elektřině, přičemž hlavními tahouny jsou rychlý rozvoj datových center zaměřených na umělou inteligenci, elektromobily a další procesy spojené s elektrifikací. V důsledku tohoto vývoje zvýšil analytik Andrew Obin z BofA své hodnocení akcií GE Vernova z „držet“ na „koupit“ a současně upravil cílovou cenu akcií na 300 USD z původních 200 USD. Tento krok ho postavil mezi nejoptimističtější analytiky pokrývající společnost.

GE Vernova se zaměřuje na výrobu plynových turbín, větrných turbín a dalších technologií pro generování elektřiny. Díky rostoucím investicím do modernizace rozvodných sítí a energetických zdrojů se stává klíčovým hráčem na trhu. Analytik Obin upozorňuje na potenciál podceňovaného segmentu náhradních dílů a servisu plynových turbín, který by mohl přinést dlouhodobou stabilitu příjmů společnosti. Tento segment generuje trvalý tok zisků, neboť turbíny zůstávají v provozu po mnoho let, podobně jako v případě leteckých motorů, kde mateřská společnost GE Aerospace vykazuje podobné trendy.

Zdroj: Getty Images

Podle Obina je GE Vernova v dobré pozici, aby profitovala z rostoucí poptávky po elektřině a modernizaci infrastruktury, což bude nadále podporovat růst jejích marží a ziskovosti. Během pondělí připojil k pozitivnímu výhledu další analytik, Julian Mitchell z Barclays, který rovněž zvýšil své hodnocení na „koupit“ a cílovou cenu na 250 USD. Mitchell očekává zlepšení provozní marže společnosti, známé jako Ebitda, o 5 procentních bodů do roku 2025 nebo 2026. To by mělo výrazně přispět k růstu ziskovosti a hodnoty akcií.

Ebitda, což je zkratka pro zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací, je důležitým ukazatelem finančního zdraví společnosti. Wall Street v současné době očekává, že marže Ebitda společnosti GE Vernova bude v letech 2024 až 2026 postupně růst z 6 % na 11 %. Tento růstový potenciál spolu s expanzí na globálních trzích činí GE Vernova atraktivní pro investory.

Dalším analytikem, který v posledních dnech zvýšil své hodnocení GE Vernova, je Ameet Thakkar z BMO Capital. Ten se připojil k býčí skupině analytiků a stanovil cílovou cenu akcií na 245 USD. Thakkar poukazuje na silný zadní vítr, který by mohl přispět k růstu společnosti, a věří, že GE Vernova bude těžit ze zlepšující se ziskovosti.

Za poslední tři dny se objevilo několik nových pozitivních hodnocení GE Vernova, což vedlo k tomu, že akcie společnosti v úterý vzrostly o 1,8 % na 234,09 USD za akcii. Tento růst byl podpořen také růstem futures indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average, které vzrostly o 0,3 %, resp. 0,2 %.

Od dubnového odštěpení od GE Aerospace zaznamenaly akcie GE Vernova impozantní růst o 75 %. To zvýšilo zájem analytiků a investorů, přičemž nyní má přibližně 80 % analytiků pokrývajících tuto akcii hodnocení „koupit“. Před několika měsíci to bylo pouze 60 %, což svědčí o rostoucí důvěře trhu v budoucí růst společnosti. Zlepšení hodnocení a nárůst počtu analytiků, kteří akcie pokrývají, přispělo k pozitivnímu sentimentu na trhu a růstu ceny akcií.

GE Vernova Inc. (GEV)

Průměrná cílová cena akcií GE Vernova se nyní pohybuje kolem 220 USD, což je další ukazatel silné pozice společnosti na trhu. Přestože GE Vernova čelí výzvám v oblasti konkurence, její strategické zaměření na energetické technologie a modernizaci infrastruktury ji staví do pozice, ve které může těžit z rostoucí globální poptávky po elektřině.

Závěrem lze říci, že GE Vernova se díky rostoucí poptávce po elektřině stává favoritem na Wall Street. Analytici předpovídají další růst marží a ziskovosti, což činí akcie společnosti atraktivní pro investory, kteří hledají příležitosti v oblasti energetiky a elektrifikace.